Haaveena kaksikielinen linja

Jaana Kangas Kaleva
Oulu Oulun kansainvälinen koulu haluaa aloittaa kaksikielisen linjan, jolla opetusta olisi sekä suomeksi että englanniksi. Se mahdollistaisi sellaisten oppilaiden ottamisen kouluun, joiden englannin kielen lähtötaso on heikompi.
Tällä hetkellä opetus on pääasiassa englanniksi ja oppilaat valitaan pääsykokeella. Kouluun valituilta oppilailta vaaditaan sellaista englannin kielen taitoa, että oppiminen ei vaarannu.
Kiinnostusta kaksikielistä opetusta kohtaan on, kertoo koulun rehtori Raija Perttunen. Vanhemmat tiedustelevat säännöllisesti, miten oma lapsi voisi päästä englanninkieliseen kouluun.
"Olisi tärkeää, että tällainen mahdollisuus olisi kaikilla oululaisilla lapsilla. Maailma on kansainvälinen", Perttunen toteaa.
Tilaakin olisi. Perttusen mukaan Oulun kansainvälisen kouluun mahtuisi 150 oppilasta lisää. Mistä sitten kiikastaa?
"Olemme toivoneet kaksikielistä linjaa pitkään, ja päättäjätkin ovat suhtautuneet siihen positiivisesti, mutta sen pitemmälle asia ei ole koskaan edennyt", Perttunen kertoo.
Oulun kansainvälinen koulu viettää tänään 10-vuotisjuhliaan. Koulun aloittaessa siihen kohdistuivat Perttusen mukaan suuret odotukset ja vaatimukset. Pitkäjänteisellä työllä ne on täytetty.
Koulun oppilasmäärä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tällä hetkellä koulussa on noin 300 oppilasta. Eri kansalaisuuksia on noin 30, äidinkieliäkin yli 20.
Uutta on, että ulkomaalaiset perheet muuttavat Suomeen pelkästään hyvän koulutuksen perässä, Perttunen kertoo. Perheillä ei välttämättä ole muita siteitä Suomen. Useimmat ulkomaalaiset oppilaat tulevat Ouluun sekä Oulun kansainväliseen kouluun vanhempien työn tai opiskelun takia.
Suomalaisistakin oppilaista suurin osa on asunut ulkomailla tai heillä on kaksoiskansalaisuus. Esimerkiksi neljäsluokkalainen Dylan Monk on syntynyt Suomessa, mutta kasvanut Englannissa. Perhe muutti Ouluun juuri Suomen hyvän koulutusjärjestelmän vuoksi.
"Äiti uskoi, että Suomessa saa paremman koulutuksen", Monk kertoo.

Kulttuurit
kohtaavat Oulun kansainvälisessä koulussa, ja joskus törmäävätkin. Rasismia koulussa ei esiinny, sillä monikulttuurisuus on luonnollinen osa koulun arkipäivää.
"Koulussa oppii tuntemaan muita kulttuureja ja arvostamaan niitä. Kavereilta voi kysyä, mikä on erilaista hänen kotimaassaan", Meksikosta kotoisin oleva Jordi Rocha kuvailee.
"Eikä ole ennakkoluuloja ja oppii hyväksymään muut sellaisena, kuin he ovat", Sofia Piekkola jatkaa.
Oppilaat uskovat hyötyvänsä kansainvälisessä koulussa opiskelusta ja englanninkielisestä opetuksesta.
"Englanti on hyvin yleistä kaikkialla. Monet suomalaiset tulevat tähän kouluun, jotta he oppisivat englantia paremmin", Piekkola sanoo.
Tulevaisuudessa oppilaat eivät välttämättä halua asua ulkomailla, mutta vähintään tutustua muihin maihin ja niiden kulttuureihin.
"Haluan matkustella ja käydä monissa paikoissa, mutta Suomessa voisi asua", pohtii Kaarina Gathogo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva