Ain laulain työtäs tee!

Carita Forsman Kaleva
Oulu Leveällä on laulajan leipä maailmalla.
Sen tietävät alan tulevat ammattilaiset, Tanja Vähäsarja, 29, ja Armi Tenkula, 30.
Osin siksi he ovat hakeutuneet koulutukseen, joka tähtää nimenomaan artistin eri puolien vahvistamiseen.
"Aloitimme syyskuun alussa 10 kuukautta kestävän rytmimusiikin artistivalmennuksen Ikaalisissa. Opetukseen kuuluu 3-4 päivää koulua viikossa ja etätyöpäiviä. Lopuksi teemme yhteisen levyn", naiset kertovat.
Opettajina on ryhmä eri alan konkareita, managereista tuottajiin, laulunopettajiin ja biisintekijöihin.
"Saamme ensikäden tietoa juuri tästä alasta, ja vaikka meillä kummallakin on jo pohjaa, niin uutta tietoa on tullut hurjasti", he sanovat.

Heitä kumpaakin
kiinnostavat ammatin kaikki puolet.
"Bisnespuoli on erittäin tärkeää ja siihen liittyvän verkoston rakentaminen. Lisäksi minä kaipaan myös laulutekniikkaan täydennystä", sanoo Tenkula.
"Tuntuu todella, että nyt olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan!" myöntää myös Vähäsarja, jolla on ollut oma bändikin ja ohjelmisto jo vuosia.
Tieto lisää tuskaa, vaikka alalla kuin alalla on hyvä olla pohjakoulutusta.
Vaikka kumpikin heistä on keskittynyt iskelmään ja tanssimusiikkiin, niin silti he ovat täysin erilaisia - ja haluavat hyödyntää juuri omia piirteitään.
Valmennuksessa yritetään kaivaa se olennainen jokaisesta artistista.
"Tämä on ollut pikkuisen kaksiteräinen miekka. Nyt kun olemme käyneet läpi omaa toimintaa pohjamutia myöten, niin alkaa itsekin vähän epäillä itseään: miksi olen täällä, miksi haluan tehdä tätä ammattia ja onko minusta mihinkään - ja kaikkea siltä väliltä", sanoo Tanja Vähäsarja.
"Mutta se onkin tässä hienoa, että siellä haetaan ne pohjimmaiset syyt ja voimavarat, ja sitä kautta ryhdytään voimistamaan omia vahvuuksia ja artistiminää", hän lisää.
"Silloin olisi hyvä jos itsellä olisi edes vähän hajua omasta tyylistä ja siitä, miten erottua muista", tuumii Armi Tenkula.
"Henkilökohtaisesti olen saanut neuvoja juuri tähän, esimerkiksi kaikki sanovat minua räväkäksi, mutten halua olla pelkästään sitä, joten keksimme lisäadjektiivin kuten rouhean räväkkä, joka pohjautuu nimenomaan ääneeni", Tenkula jatkaa.
"Tanssilavoilla yksi vahvuuksistani on myös mukaansatempaavuus, jota pitää tietysti kehittää koko ajan", hän lisää.
Vähäsarja haluaa keskittyä edelleen omaan ydinalueeseensa eli iskelmään.
"Mutta siihenkin olen löytämässä uusia tuulia. Nimittäin haluaisin käyttää korkeampaa äänialaani, koska varaa on. Sitä käytetään iskelmäpuolella harvemmin. Haluaisin kehittyä esimerkiksi Celine Dionin suuntaan", Vähäsarja miettii.
Kun artistivalmennus loppuu, kaikki vasta alkaa. Kun oma paketti on kasassa, on helpompi lähteä eteenpäin.
Tenkula haluaisi ensiksi kasata oman bändin.
"Kokoonpanoja on olemassa vaikka minkä näköisiä, mutta minä haluaisin taustalleni oman näköisen. Sen kasaaminen on edessä ja keikkojen sopiminen siihen perään", hän kertoo.
Tanja Vähäsarja on keikkaillut jo omalla nimellään muutamia vuosia ja laittoi jo viime keväänä oman bändinsä uusiksi.
"Tärkeää on, että bändini on valmis mihin vaan ja pystyy muuntautumaan, iskelmääkin on niin monenlaista nykyään. Valmennuksessa autetaan myös kasaamaan omaa ohjelmistoa, jos sitä ei ole entuudestaan", Vähäsarja kertoo.
Olennaista oman uran rakentamisessa ovat myös biisit ja radiosoittoon pääsevät hitit.
"Laittakaahan vaan kaikki biisinikkarit lauluja tulemaan, niitä tarvitaan", sanovat naiset yhdestä suusta.
Valmennuksen lopputuotoksena on yhteinen kokoelmalevy Tähden tähden, johon jokainen oppilas saa levyttää oman kappaleensa. Levyn tuottaja on Petri Munck.
Tanja Vähäsarjan ja Armi Tenkulan joulukonsertit tänään lauantaina kauppakeskus Zeppelinissä Kempeleessä kello 12 ja 14.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva