Café Saaran hyllyt notkuvat kakuista ja leivistä. Katon valokruunut säteilevät tunnelmaa, joka tuo mieleen samassa paikassa vuosikymmmeniä sitten sijainneen Kauppahotellin korean eteisaulan.
Sisään astelee iäkäs nainen.
"On se hyvä, että kahvila avattiin uudestaan tälle samalle paikalle",
"Nyt riittää kahvipullaa koko päiväksi", Suorsa innostuu.
"Valikoima on runsas ja monipuolinen, ja Huovisen leipomon pullat ja leivät ovat minulle ennestään tuttuja", Kujala kehuu.
Kun työmies lähtee komennukselle Tornion pohjoispuolelle, ovat hyvät kahvi- ja lounaspaikat vähissä.
"Suuri määrä yöhuoltamoita on lopetettu, joten kahvilat ovat ainoita paikkoja, joissa kahvia aamutuimaan saa", Kujala kertoo.
Puolilta päivin parivaljakko piipahtaa keittolounaalle. Kahvila on jo toisena aukiolopäivänään saanut ensimmäiset vakioasiakkaansa.
Ravintolakulttuurin murroksen, pitserioiden, hampurilaispaikkojen ja hienostoravintoloiden myötä, myös kahvilat alkoivat nostaa päätään. Viime vuosina Ouluun ovat rantautuneet myös kansainväliset kahvilaketjut.
"Vaikka kahvilassamme onkin ripaus eurooppalaisuutta, haluamme arvostaa suomalaista ruokaperinnettä niin paakelsien, leipien kuin myös lounaslistamme puolesta", kahvilan markkinointipäällikkö
"Huovisen leipomon paistamat pullat ja karjalanpiirakat ovat perinteisiä suomalaisia herkkuja, ja moni ei edes tiedä, että heidän leipomansa leipiä on palkittu kansallisesti", Ulkuniemi valistaa.
Ensimmäisellä viikolla elävää musiikkia ovat soittaneet Oulun konservatorion opiskelijat.
Seinää koristavat taiteilija
"Kotileipomon tunnelma on meillä se tärkein juttu, mutta mikä estää toteuttamasta kahvilan ideaa mahdollisimman luovasti", Ulkuniemi heittää.
Artikkelin lähde Kaleva <http://www.kaleva.fi/tilaa>
Creative Commons "by-nc-nd" lisenssillä <http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.fi>