3G-verkot ovat jo Oulussa

Kännykät vasta ensi vuoden lopulla

Pasi Kalliokoski

OULU Oulussa otetaan vielä ennen vuodenvaihdetta käyttöön kaksi kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoa (3G eli Third Generation ja umts eli Universal Mobile Telephone System). Ouluun umts-verkkonsa ulottavat Sonera ja Suomen 3 G, jonka verkossa operoivat tulevaisuudessa ainakin paikallisten puhelinyhtiöiden muodostama DNA Finland sekä ruotsalainen Tele2. Oulun Puhelin on DNA:n suuromistaja, joka omistaa myös Suomen 3 G:stä 6 prosenttia.

"Ensimmäinen vuosi menee pitkälti teknisissä kokeiluissa, joissa varmistetaan muun muassa Suomen 3 G:n toimittajien, Nokian ja Ericssonin, järjestelmien yhteensopivuus. Keskeinen osa pilotointia on myös verkon kapasiteetin mitoitus", sanoo Oulun Puhelimen toimitusjohtaja Risto Siivola.

3G-verkkojen avaus ei perustu tekniselle tarjonnalle tai kysynnälle, vaan vuoden 1999 maaliskuussa toimiluvan saaneet Sonera, Radiolinja, Telia Mobile ja Suomen 3 G ovat lupaehtojen mukaisesti p1akotettuja avaamaan umts-verkkonsa vuoden 2002 alussa. Verkkojen kaupallinen hyödyntäminen alkaa vasta vuoden 2002 lopussa ja vuoden 2003 alkupuoliskolle, jolloin markkinoille ovat odotettavissa ensimmäiset 3G-puhelimet.

Tällä hetkellä Sonera ja Radiolinja ovat ylivoimaisesti suurimmat matkapuhelinoperaattorit, mutta 3G:n uskotaan avaavan mahdollisuuksia muun muassa DNA:lle.

"3G:n myötä tapahtuu asiakkaiden uusjakoa, kun operaattoreiden palvelut kehittyvät eri tahtiin. Umts tuo kiinteän ja kaapeli-tv-verkon lisäksi mobiilikäyttöön kapasiteettia antaen paikallisille monikanavapalveluille oman roolinsa", uskoo Siivola.

Nyt käyttöönotettu Ericssonin rakentama Suomen 3 G:n umts-verkko ylettyy Oulun lisäksi Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Hämeenlinnaan, Kokkolaan, Kuopioon, Lahteen ja Vaasaan. Myöhemmin verkkoa laajennetaan myös Nokian verkkolaitteilla.

3G-kännykkä kävi Oulussa

3G-järjestelmän etuna nykyisiin gsm (2G)- ja gsm/gprs (2,5G) -tekniikoihin on laajempi tiedonsiirron kaistanleveys, joka mahdollistaa muun muassa mobiilien internet-palveluiden käytön päätelaitteella tai videopuhelut kahden matkapuhelimen välillä. Oulun puhelimen asiantuntijoiden mukaan umts-yhteyden tiedonsiirtonopeus on parhaimmillaan 2 megabittiä sekunnissa, joka on yli 200-kertainen tavalliseen gsm-datasiirtoon verrattuna.

Oulussa umts-verkkoon on liitetty vasta yksi tukiasema, minkä Oulun Puhelimen tiloissa tehty testipuhelu todisti ainakin toimivan. Testisoitossa käytetty 3G-kännykkä ei juuri poikennut tavallisesta läpällä varustetusta kännykästä, vaikka näytön merkit viittasivat laitteen tulleen japanista. Sen verran puhelin oli kuitenkin salaista materiaalia, ettei sitä esimerkiksi saanut valokuvata.

Japanin johtava mobiilioperaattori NTT DoCoMo aloitti marraskuussa ensimmäisenä maailmassa 3G-palvelujen tarjonnan. Nokia onkin tehnyt NTT DoCoMon kanssa yhteistyösopimuksen, jonka pohjalta yritykset ryhtyvät kehittämään 3G-teknologioita ja -palveluita. Nokian mukaan yritys tuo 3G-matkapuhelimen Euroopan markkinoille vuoden 2002 heinä-syyskuussa, mutta massatuotannon uskotaan käynnistyvän vasta vuonna 2003.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva