Yli kolme vuosikymmentä joululauluja

Esko Aho

OULU Kaleva on julkaissut dosentti Irmeli Pääkkösen ja dir.mus. Vesa Pentin joululauluja jo yli 30 vuoden ajan. Tähän mennessä työpari on tehnyt yhdessä 34 joululaulua.

Lauluntekijöiden yhteistyö sai alkunsa 1960-luvun lopulla molempien työskennellessä opettajina Tuiran yhteiskoulussa.

”Tein koulun juhlaa varten sanoja, ja siitä se lähti käyntiin. Annoin sanat Vesalle opettajainkokouksessa. Hän veti viisi viivaa paperille ja alkoi kirjoittaa”, kertoo Irmeli Pääkkönen.

Ensimmäinen yhteinen laulu Sytytän kynttilän (1968) ei ilmestynyt Kalevassa eikä vielä toinenkaan, Lintujen joululaulu (1969). Joululaulujen säännöllinen julkaiseminen Kalevan palstoilla alkoi vuonna 1970.

”Lintujen joululaulun kirjoitin pojalleni Jussille nimikkolauluksi, kun hän oli vielä pikkupoika. Siinä on sellainen säekin jäniksistä, että 'hauskaa joulua Jussit'”, paljastaa Irmeli Pääkkönen. Poika työskentelee nykyään toimittajana Kalevassa.

OAJ painatti vuonna 1992 nuottivihkon, johon on kerätty kaikki Irmeli Pääkkösen ja Vesa Pentin joululaulut vuoteen 1991 saakka.

Uudemmat laulut lisättynä lauluilla Sytytän kynttilän ja Yksinäisen joulu (1990) ilmestyivät joulunalusviikolla monisteena.

Etsin joulun hiljaisuutta (1972) löytyy kolmelta cd:ltä, samoin Betlehemin tähti (1974). Lintujen joululaulu on mukana kahdella cd:llä.

Lauluja on kuultu radiossa ja niitä ovat myös useat kuorot ja yksilaulajat esittäneet joulukonserteissaan.

Eljas Sallmén

Joululaulujen oululaiset tekijät. Vesa Pentti ja Irmeli Pääkkönen kertovat, että Kalevassa säännöllisesti julkaistuilla joululauluilla on ollut paljon käyttöä. Jotkut ihmiset ovat jopa leikanneet joulun lehdistä talteen koko sarjan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva