Oulun Energia ostaa loputkin Toppila 2:sta

Aikanaan kohuttu yhteisomistus Fortumin kanssa päättyy

Pekka Siltanen

OULU Oulun Energia ostaa loppuosuudenkin Fortum Oyj:ltä ja näin se saa Toppila 2-voimalaitoksen kokonaan omistukseensa.

Vuoden 1995 syksyllä valmistuneen Toppila 2:n Oulun kaupungin energialaitos ja silloinen Imatra Voima rakensivat melkeinpä puoliksi.

Omistusosuuttaan Fortum alensi jo marraskuussa 2000, jolloin se myi Toppilasta 20 megawattin osuuden Oulun Energialle noin 60 miljoonan markan kauppasummasta.

Nyt valmisteltu kauppa käsittää Fortumille jääneen 35 megawatin osuuden, josta Oulun Energia maksaa 91,5 miljoonaa markkaa.

Toppila 2 on varsin kookas sähköä ja lämpöä, tai tarvittaessa pelkästään sähköä tuottava voimala.

Koko voimalasta saadaan sähköä 105 megawattia ja lämpöä 170 megawattia. Jos voimalalla tuotetaan pelkästään sähköä, tuotantoteho nousee 130 megawattiin.

Voimalaitos on selkeästi Toppila 1:stä suurempi. Aiempi Toppilan voimaloista tuottaa sähköä 76 megawattia ja lämpöä 150 megawattia.

Nyt solmittava kauppa vastaa sähkön tuotannolla verrattuna runsaasti sitä, mitä Oulun kaupungin ylpeys, Merikosken voimalaitos tuottaa.

Yhteistyö ollut avointa ja korrektia

Kauppa tehdään Fortumin aloitteesta, mutta se on edullisena mieluinen myös Oulun Energialle, toimitusjohtaja Tapani Kurkela kertoo.

Aikanaan Toppila 2:n rakentamis- ja rahoitustavasta päätettäessä Oulussa pelättiin Imatran Voiman suurta osuutta. Suuryhtiön vahvan osuuden Oulun uudessa voimalaitoksessa pelättiin muodostuvan kynnykseksi, jolta Imatran Voima ponnistaisi syvemmällekin Oulun kaupungin energiakuvioihin.

”Ehkä näinkin. Mutta koko ajan yhteistoiminta on ollut korrektia ja pelannut avoimesti molempien tyydytykseksi”, Kurkela valaisee

Kurkela muistuttaa, ettei Oulun kaupunki yksin olisi kyennyt nykymuotoista Toppila 2:ta rakentamaan.

Silloin saatiin IVOlta tarvittua rahoitusapua. Muuten voimalasta olisi tullut erilainen ja pienimuotoisempi. ”Tässä muodossa ja nykykoossa sitä ei olisi pystytty rakentamaan”, Kurkela muistuttaa.

Voimala kasvoi partnerin avulla

Ilman partneria Toppilan toisesta voimala olisi rakennettu Toppila 1:n tavoin pelkästään sähköä ja lämpöä tuottavaksi laitokseksi. Nyt voimalassa on myös lauhdeosa, joka mahdollistaa pelkästään myös sähköntuotannon.

”Parempi ja tehokkaampi mylly näin”, Kurkela pelkistää.

Lamavuosina rakennettu Toppila 2 oli rakennushankkeena harvinainen. Sen 520 miljoonan markan suuruinen kustannusarvio alittui selvästi.

Aikanaan Oulun kaupunki maksoi Toppila 2:sta noin 300 miljoonaa markkaa ja silloinen IVO 200 miljoonaa markkaa.

”Olosuhteet olivat silloin edulliset ja niin nytkin. Oulun Energia saa voimalan kokonaan itselleen varsin edullisesti, suurin piirtein kirjanpitoarvoonsa”, Kurkela myhäilee.

Voimalan rakentamiseen tarvittiin aikanaan IVOn rahoitusapua, nyt kauppa tehdään Fortumin aloitteesta.

”Yhteistyöhön on viisasta ryhtyä, kun sen aika on. Mutta siitä voidaan tarpeen tullen myös luopua”, Kurkela näkee.

Näimpä hän pitää selvänä, että energialautakunnan torstaina hyväksymä kauppa vahvistetaan aikanaan myös kaupunginhallituksessa ja edelleen valtuustossa.

Pekka Ala-aho

Kokonaan omaksi. Oulun Energia ostaa loputkin Fortumin osuudesta Oulun Toppila 2-voimalaitoksesta. ”Läheinen yhteistyö oli miellyttävää, mutta nyt sen aika on tässä muodossa ohitse”, toimitusjohtaja Tapani Kurkela luonnehtii.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva