Oulu sai halvalla OPOY-osakkeet

Välimiesoikeus laski yhtiön B-osakkeen hinnaksi 6 157 markkaa

Oulun kaupunki osti osakkeita osakevaihdossa 5 200 markan hintaan

Pekka Siltanen

OULU Välimiesoikeus on määrittänyt Oulun Puhelin Oy:n B-osakkeen arvoksi vuoden 2001 alkukuukausina 6 157 markkaa.

Välimiesoikeus asetettiin määrittämään 1 056 B-osakkeen hintaa, joiden lunastamista 875 Oulun Puhelin Oy:n ja Uusi Oulun Puhelin Oyj:n sulautumista vastustanutta osakkeenomistaa oli vaatinut.

Lunastusvaatimukset vaihtelivat 7 500 markasta 50 000 markkaan. Varsin yleinen lunastusvaatimus oli 15 000 markkaa.

”Pettymys”, arvioi Oulun Panttilainakonttorin hallituksen puheenjohtaja Kalervo Siira tuoreeltaan välimiesoikeuden määrittämää hintaa. Siira edustaa valtakirjalla valtaosaa, yhteensä 852 lunastettavaksi vaadittua B-osaketta.

Kiistan sopimiseksi ja välimiesoikeusmenettelyn välttämiseksi Oulun Puhelin Oy tarjosi keväällä lunastusta vaatineille osakkeenomistajille B-osakkeesta 5 100 markan hintaa.

Hinta oli hieman alhaisempi, mitä Oulun kaupunki tarjosi B-osakkeista viime vuoden lopulla toteutetun ns. osakevaihdon aikana.

Kyseessä on oikeuden päätös. Yhtiön toimivan johdon ei ole syytä sitä tässä vaiheessa julkisuudessa arvioida, toimitusjohtaja Risto Siivola näkee.

Oulun Puhelin Oyj käsitellee asiaa hallituksensa kokouksessa tammikuun puolivälissä.

Kaupunki ”hyötyi” 900 000 markkaa

Välimiesoikeuden päätös herkistänee myös Oulun Puhelin Oy:n suurinta omistajaa, Oulun kaupunkia, joka tarjoutui ostamaan B-osakkeita osakevaihtotarjouksen aikana 5 200 markan hintaan.

Tarjouksen hyväksyi yhteensä noin 900, pääasiassa yhden B-osakkeen omistanutta henkilöä.

”Kädenojennuksellaan” Oulun kaupunki kuittasi lyhyessä ajassa välimiesoikeuden määrittämään hintaan nähden vajaan miljoonan markan hyödyn.

Välimiesoikeus on päätynyt yllättävän korkeaan ja selvästi Oulun kaupungin näkemää ja maksamaa suurempaa hintaan. Katsotaan nyt mihin tilanne johtaa. Joka tapauksessa asiasta on keskusteltava, kun oikeuden päätös on noinkin korkea, kaupunginjohtaja Kari Nenonen näkee.

Korkein vaatimus 50 000 markkaa

”Koska kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti, täytyy tietysti miettiä, edellyttääkö oikeuden päätös joitakin toimia”, Nenonen sanoo.

”Toisaalta, koska kauppahinta on ostajan ja myyjän yhteinen arvio ja kummankin hyväksymä, päteväksihän se on katsottava. Ja osakkeiden arvothan vaihtelevat herkästi ja hyvinkin paljon”, Nenonen huomauttaa.

”Jos olen ymmärtänyt oikein, Oulun Puhelimen osakkeen hinta on tätä nykyä 3 500 markan paikkeilla”, hän vertaa.

Oululaisen Kalervo Siiran lisäksi lunastuskiistaa on käynyt näyttävästi Timo Syrjälä Kauniaisista. Lunastusvaatimuksissaan Kalervo Siira päätyi 15 000 markan hintaan. Yhteensä 141 osaketta kiistassa edustava Timo Syrjälä ja Ekobrokers Oy ovat esittäneet lunastushinnaksi 40 000 markkaa.

Mutta tätäkin korkeampi, 50 000 markan suuruinen lunastusvaatimus oli yhtiölle esitetty.

Vertailuja ja laskelmia

Professori Risto Nuolimaan johdolla toiminut välimiesoikeus on tehnyt päätöksensä muun muassa vertailemalla vastaavien puhelinyhtiöiden osakkeiden hintakehitystä sekä selvittämällä Oulun Puhelin Oy:n oman osakkeen ”markkinahinnan” kehittymistä”

Lähinnä vertailukelpoisina yhtiöinä välimiesoikeus on pitänyt Keski-Suomen Puhelin Oyj:tä ja Tampereen Puhelin Oyj:tä.

Osakkeen markkinahinnan määrittämiseksi välimiesoikeus on turvautunut muun muassa Oulun Puhelimen itsensä keräämiin ja ylläpitämiin epävirallisiin kauppahintatilastoihin.

Yhtiön osakkeiden hinta nousi erityisen voimakkaasti alkuvuodesta 2000, jolloin kauppojen korkeimmaksi kuukausikeskiarvoksi muodostui toukokuun 6 176,49 markkaa. Tämän jälkeen osakkeen hinnat ovat alentuneet ja 12 kuukauden keskiarvohinnaksi on muodostunut välimiesoikeuden käytettävissä olleiden tilastojen mukaan 5 377,70 markkaa.

Oikea arvio olisi ollut käytettävissä

Välimiesoikeus huomauttaa, että yhtiön tarjoamalla 5 100 markalla laskettaessa yhtiön arvoksi olisi muodostunut ainoastaan 612,5 miljoonaa markkaa.

Osakevaihtotarjousesitteessä yhtiö kertoi kuitenkin arvokseen huomattavasti enemmän, 892 miljoonaa markkaa.

Välimiesoikeus piti sitä varsin hyvänä arviona yhtiön markkina-arvosta vuoden 2000 lopussa.

Osakkeen arvon määrityksen perusteena välimiesoikeus on päätynyt kuitenkin vielä hieman korkeampaan yhtiöarvoon, 904,5 miljoonaan markkaan

A-osakkeiden arvoksi siitä on jyvitetty 472,8 miljoonaa markkaa ja B-osakkeiden arvoksi 431,7 miljoonaa markkaa.

Tarkalleen 6 157 markkaan välimiesoikeus on päätynyt jakamalla 431,7 miljoonaa markkaa , B-osakkeiden määrällä (70 105).

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva