Liiton talolla viime ajat

Pekka Siltanen

OULU Oulun keskustan Pekurin korttelin kiinteistösijoituksensa valmiiksi saanut Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen tutkii jo toista merkittävää kiinteistökohdetta Oulun ydinkeskustassa.

Ilmarinen omistaa Torikadun, Pakkahuoneenkadun, Kirkkokadun, ja Kauppurienkadun rajaamasta korttelista neljäsosan, juuri Stockmannin tavarataloa vastapäätä.

Oulussa niin sanotun Liiton talon sijaintipaikkana tunnettu tontti on nykymittapuun mukaan tällä hetkellä sijaintiinsa nähden toisarvoisessa käytössä.

Tontille on viimeksi valmisteltu kaavamuutos, joka läpimennessään olisi mahdollistanut sille pysäköintitalon rakentamisen. Ilmarisen mukaan vanha suunnitelma oli ”aikansa lapsi”. Sitä ei enää lämmitellä.

Mutta tontti on selkeästi sen verran arvokas, että se säilytetään osana Ilmarisen kiinteistösalkkua. Mahdollisimman pikaisesti sille ryhdytään miettimään myös nykyistä tehokkaampaa käyttöä, Ilmarisen kiinteistösijoitusjohtaja Timo Kankuri kertoo.

Kankurin mukaan Ilmarista kiinnostaa Oulun ydinkeskustan tulevat pysäköintiratkaisut ja erityisesti se, toteutetaanko ne niin sanotun kallioparkin avulla.

Koska tontti sijaitsee aivan Oulun ydinkeskustan alle piirretyn kallioparkin tuntumassa, ”meitä tietysti kiinnostaa, millä ehdoin saisimme rakentaa hissinyhteyden, ja voitaisiinko tontin pysäköintipaikat rakentaa kallioparkkiin”, Timo Kankuri valottaa.

Kauppurienkatu 9 harvinainen kohde

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on tullut lyhyessä ajassa vahvalla otteella Oulun toimitilamarkkinoille.

”Arvokkaimmat kohteet, huomattava osa Pekurin korttelia ja juuri Kauppurienkatu 9 tulivat tulevat meille vasta puolitoista vuotta sitten, kun ostimme Merita Pankilta sen kiinteistöyhtiö Aleksia Oy:n”, Kankuri kertoo.

Vajaan parin vuoden aikana Ilmarinen on rakentanut ja saneerannut Pekurin kortteliin, Kiinteistö Oy Oulun Rautataloon, 35 000 neliötä ja parisen sataa autopaikkaa. Investoinnin kokonaisarvo on noin miljoonaa markkaa.

Nyt katseita käännetään kuitenkin jo Kauppurienkadun toiselle puolelle. Tontti on arvokas ja tarjoaa kehittämismahdollisuuksia, Kankuri näkee.

”Liike ja toimistotiloja”, Kankuri hahmottelee tässä vaiheessa tontin tulevaisuutta.

Ilmarisen kiinteistösalkussa Kauppurienkatu 9 muodostaa harvinaisuuden: Vastaavat, ”kehittämistä” edellyttävät kohteet ovat harvinaisia, enimmäkseen kun sijoitussalkku sisältää ”valmista tavaraa”.

Kohde onkin Ilmarisen kiinteistöryhmälle kiinnostavan haastava.

”Ehkäpä olemme siksi tavanomaista aktiivisempia, kun sen hyödyntämistä mietitään”, Kankuri suunnittelee.

Oulu jo painava kiinteistösalkussa

Juuri Aleksia-kaupan myötä Oulusta on muodostunut Ilmariselle vahva pääkaupunkiseudun ulkopuolinen kiinteistösijoituspaikkakunta.

Erilaisia toimitiloja Ilmarisella on tällä hetkellä koko maassa noin 10,5 miljardin markan arvosta. Pääkaupunkiseudulla toimitiloista sijaitsee valtaosa eli 84 prosenttia.

Muualla Suomessa niitä on 16 prosenttia eli 1,8 miljardin markan arvosta.

Ilmarisen ”muualla Suomessa” sijaitsevista toimitiloista on valtaosa Oulussa, eli noin 20 prosenttia. Kasvukeskuksista Turun osuus on 9 ja Tampereen 8,1 prosenttia.

Asuinkiinteistöjen kohdalla Oulu on myös vahvasti Ilmarisen kartalla.

Eläkeyhtiön 2,3 miljardin markan asunto-omaisuudesta pääkaupunkiseudulla sijaitsee 61 prosenttia, ja muualla Suomessa 39 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisista asunnoista 18 prosenttia sijaitsee Tampereella, 11 prosenttia Oulussa ja 7 prosenttia Turussa.

Kankuri muistuttaa, ettei Ilmarinen eläkeyhtiönä ole varsinainen kiinteistösijoittaja. Mittavalle 13,5 miljardin markan kiinteistöomaisuudella on tietysti tuottovaatimuksensa, mutta se on nähtävä myös erityisesti osakkeisiin aina liittyvien sijoitusriskien tasaajana, hän huomauttaa.

Eljas Sallmén

Tulevaisuus miettivänä. Eläkeyhtiö Ilmarisen omistukseen siirtyneen Liiton talon paikalle rakennetaan nykyaikainen liike- ja toimistorakennus. Hankkeen toteuttamisesta keskusteltiin tiistaina Oulun kaupungin edustajien kanssa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva