Aitoa ja muovista joulutunnelmaa

Cd-levyjä

Muistojen joulu - perinteisiä joululauluja. Juhani Alakärppä, baritoni, Risto Ainali, urut, Satu Rainio, sello sekä Pohjankartanon yläasteen kuoro, joht. Leena Pääkkönen.

Lumihuntu - säveliä joulutiellä. Lauluyhtye Delicato sekä Ulla Miettunen, laulu ja Mauri Miettunen, urut.

Joulun ihme. Pentti Hietanen ja Vantaan viihdeorkesteri, joht. Markku Johansson. EMI.

Paikallisessa vara parempi, voi sanoa kuunneltuaan kolme levyllistä joulumusiikkia.

Sille joka etsii rauhallista, perinteistä joulutunnelmaa, oululaisen Juhani Alakärpän ja rovaniemeläisen Delicato-lauluyhtyeen äänitteet ovat molemmat hyviä valintoja. Tähtitenori Pentti Hietasen joululevy on näihin verrattuna kuin vaaleanpunaista valoa sykkivä muovikuusi.

Juhani Alakärpällä on ensiluokkaisen komea baritoniääni. Yhdistettynä Risto Ainalin urkutaiteeseen vaikutus on harras ja juhlallinen. Sellisti Satu Rainio ja Pohjankartanon yläasteen kuoro viimeistelevät tunnelman muutamissa kappaleissa. Levyllä vierailee myös Alakärpän jälkikasvua, kolme sirkeä-äänistä pikkutenoria.

Tunnin mittaisella levyllä soivat kaikki rakkaimmat joululaulut alkuperäisin sovituksin. Mukana on harvoin kuultuja helmiä, kuten Joonas Kokkosen Aattoiltana, Taneli Kuusiston Sä kansa vaeltava, Otto Kotilaisen Odotan jouluvierasta, Sulo Salosen Jeesus Nasarealainen sekä L.G.J. Stråhlen Toivon tähti.

Esko Jurvelinin johdolla laulua opiskelleen Alakärpän baritoni soi vuolaasti ja lämpimästi, mitä nyt pieni takaisuus vaivaa ylärekisterissä paikoin. Eleettömät tulkinnat sopivat perinteisiin joululauluihin. Kiirehtiminen vie terän muutamilta kappaleilta, ja dramaattisemmissa kappaleissa olisi voinut hehkuttaa tunteikkaammin.

Tällä äänimateriaalilla Alakärppä olisi voinut luoda oopperauran niin halutessaan. Toisaalta hän tekee nykyisessä ammatissaan mielenterveyshoitajana vähintäänkin yhtä arvokasta työtä.

Pentti Hietanen on tehnyt joulumarkkinoille iskelmälevyn, joka tihkuu joka käänteessään amerikkalaista siirappia. Markku Johanssonin sovitukset ovat kaikki samasta kliseisestä kolmen soinnun muotista.

Tähtitenori Hietanen kuulostaa levyllä keneltä tahansa viihdelaulajalta. Laulutapa on kevyt ja fraseeraus iskelmätyylin mukaista. Tusinatuotteista levy poikkeaa vain siinä, että taustalla soittaa Vantaan viihdeorkesteri, riveissään nimekkäitä klassisen soittajia.

Viidestä mieslaulajasta koostuva rovaniemeläinen Delicato-yhtye tulkitsee joululauluja nimensä mukaisesti herkästi ja elegantisti. Laulu on puhdasta vaikkakin hennon puoleista. Rovaniemen kirkon urkuri Mauri Miettunen säestää pätevästi ja osassa kappaleista improvisoiden. Raikkaana naissolistina ja myös sanoittajana esiintyy Ulla Miettunen.

Näiden kolmen levyn perusteella Joseph Adamin Oi Jouluyö on nyt suosiolistan kärjessä. Kappaleen koukkuna voi pitää sitä viimeisen kertauksen korkeaa ääntä, joka harmittavasti puuttuu Delicato-yhtyeen tulkinnasta. Komeimman loppuhuipennuksen kajauttaa Juhani Alakärppä.

RIIKKA KALSI

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva