Suomi käy ekumenian malliksi

Metropoliitta Johannes toivoo kirkkokansankin asennemuutosta

Pekka Mikkola

OULU Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja Suomen ortodoksisen kirkon edustajat istuivat torstaina Oulussa sopuisasti samaan pöytään oppikeskusteluja käymään. Tänään päättyvissä neuvotteluissa on kaksi teemaa, kirkon ykseyden edellytykset sekä kirkon diakoninen tehtävä yhteiskuntaelämässä.

Sekä ortodoksisen neuvotteluryhmän johtaja, Nikean metropoliitta Johannes että Mikkelin luterilainen piispa Voitto Huotari korostivat kirkkokuntien välisiä erinomaisia suhteita. Tästä huolimatta Suomen kansankirkot eivät omin päin voi mennä ekumeniassa kovin pitkälle.

”Me emme ole vapaita paikallisesti tulkitsemaan tunnustustamme. Se on kirkkoperheiden asia kokonaisuudessaan”, Huotari huomautti. Hän kuitenkin näki paikallisten dialogien antavan kaikupohjaa tunnustuskuntien yhteiselle keskustelulle.

Suomen ortodoksisen arkkipiispan tehtävät viime syksynä jättänyt metropoliitta Johannes edusti samaa näkemystä.

”Teologisesti emme ilmeisesti ole ottaneet askelia eteenpäin, koska kotimaisissa puitteissa se ei ole mahdollista. Yhteyden rakentuminen on kuitenkin ollut erittäin merkittävää. Me tunnemme toisemme”, hän sanoi.

Ekumenia myös kirkkokansan asiaksi

Johannes pohti keskiviikon tiedotustilaisuudessa, voisiko kahden kirkkokunnan dialogia levittää entistä laajemmin myös kirkkokansojen joukkoon.

”On vielä paljon ihmisiä, joille ekumenia ei merkitse yhtään mitään”, ilmeisesti viimeistä kertaa kotimaisiin oppineuvotteluihin osallistuva metropoliitta totesi.

Ekumenia eli kirkkojen ykseyden rakentaminen on viime vuosikymmeninä edistynyt myös maailmanlaajuisesti. Takavuosien ennakkoluuloista ja väärinkäsityksistä on Johanneksen mukaan päästy eteenpäin.

Keskiviikkona neuvotteluissa kuultiin kaksi alustusta. Toisen piti metropoliitta Johannes, toisen luterilaisen kirkon edustaja, kirkkoneuvos Risto Cantell.

Hänen mukaansa luterilaisten kirkkojen ykseysmalli on ”sovitettu erilaisuus”, jonka mukaisesti ykseys edellyttää täyttä yksimielisyyttä uskon ja opin keskeisestä sisällöstä sekä erottavien tekijöiden, erimielisyyksien ja hajaannusta aiheuttaneiden erimielisyyksien sovittamista.

Oulun kaksipäiväisissä neuvotteluissa ei sorvata mitään erityistä sovintopaperia mistään tietystä opinkohdasta. Tänään neuvottelujen päätteeksi osapuolet antavat kuitenkin yhteisen tiedonannon.

Opinkohtien pohdinnassa kosketuskohtia suomalaisten arkeen tuo neuvotteluissa viimeistään tämän päivän teema ”Kirkon diakoninen tehtävä yhteiskuntaelämässä”.

”On hyvä, jos kirkot pystyvät yhdessä vastustamaan yksilökeskeistä menestysteoriaa”, luterilaiseen neuvotteluryhmään kuuluva pastori Irja Askola totesi.

Jukka Leinonen

Seitsemännet oppineuvottelut. Luterilaisten ja ortodoksien edustajat ovat koolla Oulussa piispa Voitto Huotarin ja metropoliitta Johanneksen johdolla.

”Teologisesti emme ilmeisesti ole ottaneet askelia eteenpäin, koska kotimaisissa puitteissa se ei ole mahdollista. Yhteyden rakentuminen on kuitenkin ollut erittäin merkittävää. Me tunnemme toisemme.”

Nikean metropoliitta Johannes

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva