Kaupungintalo juhlakuntoon

Panu Pökkylä

OULU Verkostoasentaja Seppo Mikkonen näpertää korkeuksissa nostolava-auton korissa kaupungintalon seinään johdotusta.

Entistä seurahuonetta viritellään juhlakuntoon uudenvuodenaatoksi. Tuolloin kaupungintalon julkisivun tulisi loistaa kuin Versailles´n palatsi.

”Viime viikolla aloitettiin. Kiire on ja varmaankin joudutaan pidentämään työpäivää, että ehditään. Mutta kyllä nyt ollaan sen verran aikataulussa, että valot loistavat vuoden loppuun mennessä,” työtä johtava verkostomestari Erkki Latola Oulun Energiasta lupaa.

Koekäyttö olisi tarkoitus tehdä jo perjantaina.

Mikkonen ja Mika Lähtevänoja työskentelevät hyisissä olosuhteissa. Kolmannen kerroksen korkeudelle nostettu koppi on täysin suojaamaton. Nostoauto täytyi vuokrata kaupungin palolaitokselta, sillä Energian oma kalusto ei näin korkealle yllä.

”Kyllä tämä varsin kylmää ja raitista hommaa on”, miehet toteavat.

Johtoa piisaa

Kaupungintalon seinään kiinnitetään 21 valaisinta. Lisäksi pihalle tulee neljä puupilaria, joihin kiinnitetään 12 valaisinta.

Johtoa talon seinään vedetään lähes 400 metriä. Latolan mukaan vanhaan kohteeseen tällaisen johdotuksen tekeminen ei ole mikään helppo homma.

”Eihän sitä kaikkea kehtaa suoraan julkisivua pitkin vetää ja seinätkin ovat parhaimmillaan toista metriä paksua. On se aika tavalla erilaista työtä kuin uuden talon kanssa”, Latola toteaa.

Miehet ovatkin joutuneet suunnittelemaan työtä urakan edistyessä, sillä mitään tarkkoja sähkösuunnitelmia tällaiseen ei ole ollut.

Teknisen keskuksen tilaamana urakoiva Oulun Energia toimi työssään ripeästi. Valaistusta on ollut parhaimmillaan asentamassa yhdeksän miestä.

”Siitä on suunniteltu juhlavalaistusta, mutta tuntuu vähän siltä, että jos ne sitten joskus sammutetaan, ne tahdotaan heti uudestaan päälle”, kulttuurijohtaja Risto Vuoria arvelee.

Ajattelu uusiksi

Valaistuksessa onkin Vuorian mielestä keskitytty liiaksi näkyvyyteen ja pelkkään turvallisuuteen. Olisi tärkeää, että myös arkkitehtoniset kohteet nousisivat katukuvasta esiin.

Tällaisesta valaistuksesta esimerkkinä voidaan mainita vasta avattu ravintolakompleksi Uusi seurahuone.

Kaupungintalon kasvojenkohotuksen jälkeen keskitytään torialueen, erityisesti makasiinien ja teatterin ulkovalaistukseen.

Viimeistään ensi vuoden lokakuussa myös Rotuaari ja reitti kaupungintalolta torille saa uuden visuaalisen valoilmeen.

Koska Rotuaarin arkkitehtuuria ollaan katukivetyksen, istuimien ja valaistuksen osalta piakkoin uudistamassa, ei kävelykadun valaistusta vielä toteuteta lopullisessa muodossaan.

Nojailevat räystääseen

Jarmo Kontiainen

Päätä palelee. Seppo Mikkonen kurottaa johtokimppua kohti kaupungintalon räystäsrajassa. Mika Lähtevänoja ja Pekka Pohjola seuraavat vierestä.

Nostolava-auto alta

Jarmo Kontiainen

Luovuutta tarvitaan. Valaistuksen tekeminen ei ole ollut asentajille helppo pala. Vanhassa talossa on enemmän haastetta kuin uudessa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva