Siemenperunakeskittymä pohjoiseen

Pyhäjoen Kantaperuna Oy osti tyrnäväläisen Sadokas Oy:n liiketoiminnot ja lajike-edustukset

Helge Murtovaara

TYRNÄVÄ Pyhäjokinen Kantaperuna Oy on ostanut tyrnäväläisen Sadokas Oy:n lajike-edustuksiin ja siemenperunakauppaan liittyvät liiketoiminnat. Kahden siemenperunatalon liiketoimintojen yhdistymisestä syntyy merkittävä alan osaamisen keskittymä Pohjoisen Kantaperuna Oy.

Yritysten toimitusjohtajina toimineet Erkki Pisilä ja Jaakko Rahko korostavat, ettei liiketoimintojen yhdistyminen tapahdu pakosta. Kysymys on enemmän yhteistyöhön hakeutumisesta. Molemmat yritykset ovat viljelijälähtöisiä yhtiöitä, joita on osakeyhtiömallista huolimatta hoidettu pikemminkin osuustoimintaperiaatteen mukaisesti.

Uuden yhtiön tuotannosta vastaavan Rahkon mukaan molemmat ovat toimineet lajike-edustajina. Yhteistä on myös tiivis yhteistyö hollantilaisen kasvinjalostajan HZPC:n kanssa. Molemmat yhtiöt ovat soveltaneet yhteistyön oppeja rakentaessaan maatiloista muodostuneet siemenperunan tuotantoverkostonsa.

”Me olemme hakeneet mallia, jolla alan vahvuudet ja verkostot voidaan yhdistää. Toivottavasti paketti pystytään sovittamaan henkisesti yhteen ja löytämään se näky, jossa palloa potkitaan samaan maaliin”, luonnehtii uuden yhtiön toimitusjohtaja Eero Pisilä.

Liikevaihtokin nousee lähes 30 miljoonaan

Kantaperuna muodostaa merkittävän siemenperuna-alan keskittymän, johon kuuluu 37 viljelijäyrittäjää sekä molempien yritysten ammattilaiset. Kesän 2001 mukaan yhteinen osuus siemenperunan viljelyaloista nousee 35 prosenttiin.

Yhteenlaskettua tuotantoalaa on noin 650 hehtaaria ja liikevaihtokin nousee lähemmäs 30 miljoonaan markkaan.

”Uudesta yrityksestä muodostuu kokoelma osaajia, kansallisen tason huippukeskittymä.”

Perunantuotanto on ketju jalostajalta yrittäjälle. Kantaperuna haluaa Pisilän mukaan olla yhtenä lenkkinä ketjussa, jonka tavoitteena on tuottaa haluttavia perunoita. Avain kaikkien menestykseen löytyy laadusta. Sitä kuluttajakin tutkimusten mukaan arvostaa.

”Tavoitteena on luoda tilanne, jossa koko ketju perunan arvostuksen lisäyksen kautta voi hyvin ja jossa laadun tuottaminen kannattaa.”

Siemenperunatuotannon elinehtona on tuottaa ruokaperunaviljelijöille hyötyä. Parinkymmenen vuoden aikana suomalainen siemenperunatuotanto on rakentunut nykyiselle korkealle tasolle, jossa on paljon hyvää.

”Molemmissa yrityksissä on menty lujaa eteenpäin ja molemmat yritykset ovat hurjasti kehittyneet, mutta edelleen on asioita, joiden kohdalla jää sellainen tunne, että haluttaisiin tehdä vielä enemmän.”

Yhteistyö jalostajien kanssa tiivistyy

Pyhäjoen Kantaperunan pääasiallisena markkina-alueena on kotimaa, mutta viime vuosina tuotannosta kuudesosa on mennyt muun muassa Ranskaan, Turkkiin ja Hollantiin. Vaikka Sadokkaan päämarkkina-alue on kotimaassa, se on avannut väyliä Venäjän markkinoille. Viennin osuus on 10-20 prosenttia.

Kasvinjalostuksella on merkittävä osuus niin siemenperunatuotannossa kuin perunan tuotantoketjussa. Uuden yhtiön kivijalkana tulevat toimimaan hollantilainen HZPC ja suomalainen Boreal.

”Yhtiön toimintaan liittyy kasvava yhteistyö jalostajien kanssa. Näin viljelijöillä on myös suora kontakti alan kehityksen huipulle.”

Myyntipäällikkö Henry Beugels HZPC:stä ja markkinointijohtaja Markku Äijälä Borealiksesta uskovat uuden yhtiön tulevaisuuteen ja menestykseen. Se luo hyvän kasvualustan molempien kasvinjalostusyhtiöiden tuottamille lajikkeille.

Uuden yrityksen pääkonttori sijaitsee Pyhäjoella ja viljely- ja myyntitoimisto Tyrnävällä.

Helge Murtovaara

Pottu in peruna. Eero Pisilä (vas.), Henry Beugels, Markku Äijälä ja Jaakko Rahko uskovat kaikki uuden siemenperunayrityksen tulevaisuuteen vahvasti.

Helge Murtovaara

Osaamiskeskittymä. Kahden siemenperunatalon yhdistäminen luo merkittävän alan osaamisen keskittymän. Perunoita lajittelevat Kimmo Holopainen ja Ahti Bräysy.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva