Yrityskeskittymät yhteistyöhön

Oulu kehittämään langatonta teknologiaa Japanin ja Tanskan kanssa

Arja Mikkola

OULU Oulun teknologiakylä aloittaa yhteistyön Yokosukassa Japanissa sijaitsevan YRP-yrityskeskittymän sekä tanskalaisen Aalborgin Novi Science Parkin kanssa. Puitesopimus allekirjoitettiin eilen videotapaamisessa. Samalla Oulun seudun osaamiskeskusohjelma sai raamit ensimmäiselle Multipolis-Metropolis -hankkeelle, joka tähtää kansainvälisten huippujen yhteistyöhön.

Teknologiakeskittymien sekä yliopistojen edustajien allekirjoittaman yhteistyösopimuksen tavoitteena on kehittää kansainvälisellä tasolla langatonta teknologiaa niin sanottua neljättä sukupolvea varten. Oulussa tutkimuspanoksesta vastaa yliopiston erikoisyksikkö Centre for Wireless Communications (CWC).

”Aikajänne on 10-15 vuotta”, muistuttaa Oulun seudun osaamiskeskusohjelman johtaja Martti Launonen ennen kaikkea pitkäjänteisyydestä tulevaisuuden langattomien ratkaisujen suunnittelussa.

Haasteena on hänen mukaansa tähänastisen paikallisen yhteistyön laajentaminen kansainvälisiin mittoihin. Joka tapauksessa Launonen lupaa, ”että Oulu pyssyy mukana”.

Ensi vaiheessa on tarkoitus järjestää entistä paremmin kohdistettuja vierailuja, joilla pohjustetaan sekä yritysten että yliopistojen yhteistyötä. Lisäksi järjestetään koulutusta ja yhteisiä seminaareja, kevään tullen myös Oulussa.

Uutta japanilaisille

Innokkaimmilta videokonferenssissa vaikuttivat japanilaiset. He vilkuttivat iloisesti yhteistyökumppaneilleen kukkien ja huomaavaisen, kolmen maan lippuasetelman takaa.

Japanilaisille kansainvälinen teknologiayhteistyö onkin uutta, se on aikaisemmin ollut jopa lailla kiellettyä. Vapautus on saatu vasta tänä vuonna. Siksi saarivaltakuntaan katsastavat kiinnostuneina myös muut maat. Oululaisten yhteistyöhanke polkaistaan siis tässä mielessä vauhdikkaasti liikkeelle.

Yokosuka Research Park sijaitsee 50 kilometrin päässä Tokiosta. Radiotietoliikenneteknologiaan erikoistuneessa tutkimuslaboratorioissa työskentelevät kaikki eturivin telekommunikaatioalan yritykset, kuten Panasonic, Fujitsu ja NTT DoCoMo. Myös Nokia, Ericsson ja Siemens ovat edustettuina, Launonen kertoo.

Kumppanit ovatkin tarkkaan valikoituja, esimerkiksi Tampere ei osaamistasoltaan toistaiseksi yltäisi langattomien ratkaisujen kehittämisessä riittävän korkealle.

Tokion yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuvat Osakan, Tohokun ja Yokohaman yliopistot. Tanskassa taas Novilla on yhteistyötä Aalborgin yliopiston kanssa, jonka professorina toimii myös koko yhteistyöhankkeen sielu, intialaisperäinen professori Ramjee Prasad.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen pitää hanketta esimerkillisenä. Kaupunkia vaikutus kiinnostaa siksikin, että se on osaamiskeskuksen suurin rahoittaja. ”On kansainvälistyttävä, mutta fokusoidusti”, Nenonen kiittää Technopoliksen hallituksen puheenjohtajan roolissa.

Kansainvälistyminen sopii myös yliopiston linjaan. ”CWC:lle on annettava erittäin suuri tunnustus”, rehtori Lauri Lajunen painottaa omarahoitteisen tutkimuskeskuksen merkitystä.

Eilisen sopimuksen ohella rehtorille on viime aikoina sadellut yhteydenottoja ulkomailta. Münchenin teknillisen yliopiston jälkeen yhteistyösopimuksen on nyt lähettänyt myös Hokkaidon yliopisto Japanista.

Launonen puolestaan kaavailee Multipolis-Metropolis -hankkeen avautuvan jatkossa vielä niin Kiinaan kuin Koreaankin. Ja tietysti myös Yhdysvaltojen suunnalle.

Eljas Sallmén

Oulu kuvassa mukana. Puumerkkinsä videotapaamisessa laittoivat yliopiston rehtori Lauri Lajunen (oik.), kaupunginjohtaja ja Technopoliksen hallituksen puheenjohtaja Kari Nenonen, toimitusjohtaja Pertti Huuskonen sekä osaamiskeskuksen johtaja Martti Launonen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva