Lääkekehityksestä oma bisnes

Pharmatorylle yli 20 miljoonaa markkaa tiloja varten

Arja Mikkola

OULU Suomen ensimmäinen lääketeollisuutta palveleva sopimusvalmistaja Pharmatory Oy sai eilen nimekkään joukon rahoittajia kasvunsa tueksi. Jo ensi keväänä osa nuoren oululaisyrityksen toiminnoista muuttaa uusiin tuotantotiloihin Kemiran tontilla.

Kemira Fine Chemicals, Nordea Capitalin hallinnoima rahasto Profita Fund II sekä Sitra saavat vähemmistöosakkaina kukin 24 prosentin osuuden Pharmatorysta. Oululainen lääkekehitysyhtiö puolestaan järjestää uusille omistajilleen uusosakeannin, jonka tuloksena se voi rahoittaa itselleen lähes 21 miljoonan markan eli 3,5 miljoonan euron toimitilat.

Tuotanto-, laboratorio- ja toimistotilat rakennetaan Kemira Chemicalsin entiseen lantaanitehtaaseen. Elokuuhun mennessä käyttöön saadaan noin 1 500 neliötä GMP-tasoisine eli hyvän tuotantotavan mukaisine fermentaatiolaitteineen. Samalla toimitilat 15-kertaistuvat nykyisiin Medipoliksessa oleviin verrattuna.

Samoihin tiloihin muuttaa myös turkulainen Galilaeus Oy. Pharmatoryn yhteistyökumppani aikoo sijoittaa aktiivisten lääkeaineiden fermentoinnin tuottamiseen 10 miljoonaa markkaa eli 1,7 miljoonaa euroa. Yritykset toimivat yhteistyössä syöpälääkkeisiin tarvittavien raaka-aineiden valmistamiseksi ja jatkojalostamiseksi.

Pharmatory perustettiin Orionin työntekijöiden voimin kolmisen vuotta sitten. Aluksi se toimi Tekesin projektirahoituksella. Kuluvan vuoden toiminta on kuitenkin jo ollut selvästi noususuuntaista. Yritys on kasvanut 50 prosenttia. Samanlaista kasvua odotetaan ensi vuodelle. Ja toiminta on kannattavaa, vakuuttaa yhtiön rahoitusjohtaja Aulis Kronqvist.

Puuttuva linkki

Sitralle uusien yritysten siemenrahoitus on normaalia. ”Tämä on merkittävä avaus”, arvioi silti Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Life Science -yritysrahoituksen toimialajohtaja Juha Vapaavuori ja luonnehtii Pharmatorya samalla ”puuttuvaksi linkiksi”. Suomessa toimii jo puolensataa yritystä, jotka ovat tähän asti saaneet vastaavia palveluja vain ulkomailta.

Nordea taas on tehnyt aloittelevaa yritystä koskevalla rahoituksellaan selvän poikkeuksen, myöntää sijoitusjohtaja Eero Piipponen Merita Capital Oy:stä.

Mahdollisesti innostusta on kuitenkin nostattanut se, että lääkeala jaksaa pinnistellä noin 6 prosentin kasvussa huonompinakin aikoina.

Kemiran tytär Fine Chemicals, joka tuottaa orgaanisia hienokemikaaleja Kokkolassa, odottaa puolestaan ulkoistusta edustavalta kumppaniltaan ilmeisiä synergiaetuja. Yritys vie sata prosenttia tuotannostaan. Joten Kemira Fine Chemicalsin pääjohtaja Ulf Björkqvist näkee yhteistyömahdollisuuksia etenkin valmiin asiakasverkoston hyödyntämisessä.

Omassa yrityksessä hänellä taas on pyrkimyksenä vahvistaa raaka-aineiden ja välituotteiden asemaa. Pharmatory tarjoaa Björkqvistin mukaan selvän mahdollisuuden osaamistason kohottamiseen.

Dokumentointi valttina

Pharmatoryn erikoisalana ovat lääketeollisuuden kehityspalvelut. Yritys kehittää lääkevalmistajille sekä pienimuotoista prosessitekniikkaa että lääkeaineita. Pharmatory ei siis itse keksi lääkkeitä, vaan se tuotteistaa niitä sekä niiden valmistustapoja asiakkaansa toimeksiannosta eteenpäin, myös kliinisiä tutkimuksia varten.

Yrityksessä toimii tällä hetkellä 17 työntekijää. Jo ensi vuonna määrä noussee 25:een, toimitusjohtaja Seppo Parhi ennakoi ja viittaa kansainvälistymiseen. Asiakaskontakteja on jo myös Saksassa ja Ruotsissa.

Oululaiset pitävät vahvuutenaan varsinkin dokumentointia, jota asiakas tarvitsee anoessaan lupia lääkeviranomaisilta. ”Rekisteröinti­pa­ket­ti on tärkeä tuote”, laatujohtaja Harri Lumme painottaa.

Tällä hetkellä toiminta on synteettisellä pohjalla. Mutta ”biotekniset valmisteet ovat vakavasti otettu kehityssuunta”, vakuuttaa toimitusjohtaja Parhi.

Valtteihin kuuluu myös nopeus. ”Reseptilääke tienaa miljoona dollaria vuorokaudessa”, kuten Björkqvist havainnollistaa rahoittajapuolelta. Jo kuukauden etumatka merkitsee siis asiakkaalle huomattavaa säästöä.

Oulun Kemiralla ei ole lääkekehittäjän kanssa suoranaista tekemistä. Mutta tehtaanjohtaja Juha Kangastalo on iloinen voidessaan vuokrata pois ylimääräiset tilat.

Jarmo Kontiainen

Siemenrahaa. Kemira Fine Chemicalsin pääjohtaja Ulf Björkqvist (vas.), Pharmatoryn toimitusjohtaja Seppo Parhi ja Sitran toimialajohtaja Juha Vapaavuori luottavat siihen, että lääketeollisuus tarvitsee prosessikehittäjiä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva