Pehr Brahelle jo kolmas professuuri

PPO:n lahjoitus vahvistaa alueellista osaamista ja Raahen ohjelmistolaboratorion uskottavuutta

Timo Myllykoski

RAAHE Pehr Brahe -ohjelmistolaboratorio saa kolmannen tutkimusprofessorin. Pohjanmaan Puhelinosuuskunta (PPO) ja DNA Finland Oy lahjoittavat Oulun yliopistolle määräaikaista tutkimusprofessuuria varten viiden vuoden aikana 4,25 miljoonaa markkaa.

Lahjoituksen aloitteentekijän, toimitusjohtaja Veli Honkolan mukaan PPO:n tavoitteena on tehostaa sekä omaan että yhteistyökumppaniensa alaan liittyvää tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Professuuri onkin tarkoitettu ensisijaisesti tietoverkkoliiketoimintaan liittyvien asioiden erityiskysymysten tutkimiseksi. Tällaisia tutkimusaiheita ovat muun muassa kuluttajien ja organisaatioiden verkottuminen, tietoverkkojen käyttö tietoyhteiskunnan palvelualustana sekä verkkopalveluiden ohjelmistotuotanto.

”Näemme, että kertyneitä varoja on syytä ensisijaisesti käyttää kehittämään PPO:n oman toiminta-alueen edellytyksiä. Raahen seutu on tässä mielessä moninaisine kehittyvine toimintoineen juuri tällainen alue”, perustelee Honkola lahjoitusta.

Mobiliteettiin liittyy suuria odotuksia

Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen toteaa laboratorion kolmannen professuurin antavan Raahelle jo kriittistä massaa ja uskottavuutta. Yliopisto on ollut yli kymmenen vuoden ajan yhtenä osapuolena rakentamassa Raahen alueen tulevaisuutta ja tätä varten luodut visiot alkavat Lajusen mukaan nyt toteutumaan.

PPO:n ja DNA Finland Oy:n lahjoitus on oivaltava ja ajankohtainen, koska keskeiseksi teemaksi on nostettu mobiliteetti, toteaa taloustieteiden tiedekunnan dekaani Rauli Svento.

”Siihen liittyy suuria haasteita ja odotuksia siitä, saadaanko palvelut kehitettyä sellaisiksi, että ne todella palvelevat suuren yleisön tarpeita.”

Svento uskoo, että tietoverkkoliiketoiminnan tutkimusprofessuurin perustamisen myötä Raahe-Oulu -alueelle alkaa kehittyä todellista osaamista tietoverkkoihin liittyvän liiketoiminnan alueella.

Kolmen organisaation tutkimuslaboratorio

Kolmannen tutkimusprofessuurin saava Raahen Pehr Brahe -ohjelmistolaboratorio on VTT:n, Oulun seudun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteinen tutkimuslaboratorio. Sen tarkoituksena on ohjelmistotekniikan tutkimus ja kehitys sekä palvelujen tuottaminen osana Raahen Softpolista ja Multipolis-verkkoa.

Laboratorion johtajan professori Jouko Paason mukaan vajaan vuoden kestänyt toiminta on vähintäänkin vastannut odotuksia. Tutkimustoiminta jakaantuu hajautetun ohjelmistotuotannon menetelmien, älykkäiden ohjelmistoratkaisujen ja teknologioiden sekä verkko- ja ohjelmistoliiketoiminnan alueisiin. Kaikilla kolmella alueella on nyt vastuullinen tutkimusprofessori.

”Kun vahvalle raahelaiselle yliopisto-opetukselle ja tutkimukselle vielä löydettäneen vakiintuneet muodot jo lähitulevaisuudessa, alkavat puitteet aluekeskuksen menestykselliselle kasvulle olla kunnossa”, sanoo Paaso.

Timo Myllykoski

Nimet papereihin. Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen (vas.) ja PPO:n toimitusjohtaja Veli Honkola allekirjoittivat maanantaina yhteistoimintasopimuksen tutkimusprofessuurin perustamisesta Pehr Brahe -ohjelmistolaboratorioon.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva