Kiimingin vanhat koulut lasten ja nuorten käyttöön

Antti Ervasti

KIIMINKI Kiimingin vanha, mutta uudistettu kirkkopirtti on kovassa käytössä. Talossa toimivat perhekerhot ja koululaisten päiväkerhot, nuoret kokoontuvat avoimien ovien iltoina ja partiolaiset pitävät kokoontumisiaan. Viereisestä juhlahuoneistoa voidaan vuokrata kaikenlaisten perhejuhlien pitoon.

”Remontista valmistuneet tilat ovat siis kovassa käytössä”, tiivisti Kiimingin seurakunnan kirkkoherra Pauli Niemelä vanhojen koulurakennusten siunaus- ja käyttöönottojuhlassa perjantaina.

Kiimingin seurakunta on kunnostanut Kiimingin vanhimman koulurakennuksen vuodelta 1885 ja sen seuraajan, kirkkopirtiksi nimitetyn kansakoulun vuodelta 1927. Molemmat rakennukset ovat kymmenisen vuotta sitten valmistuneen seurakuntakeskuksen pihapiirissä.

Ajan aika lailla rappeuttamat rakennukset uusittiin perin pohjin ripeällä aikataululla. Työt aloitettiin keväällä ja valmista tuli hiljattain. Korjauskustannuksia kertyi 4,7 miljoonaa markkaa (790 000 euroa).

Vanhemmassa rakennuksessa on suojelumerkintä S, joka edellytti entisenlaista ulkoasua lukuunottamatta peltikattoa, vanhan mallin mukaan rakennettavia kuisteja ja ikkunoita. Sisätilat korjattiin alkuperäistä huonejakoa kunnioittaen. Rakennuksen koko on 190 neliötä.

Kirkkopirtin kerrosala on 316 neliötä. Talosta vahvistettiin muun muassa vesikaton rakenteita, tehtiin lisälämmönerityksiä ulkopuolelta ja uusittiin ulkoverhoilut.

Kiimingin vanhin koulu

”Voi hyvällä syyllä sanoa, että tämä paikka on ollut Kiimingin hengellisen ja myös henkisen elämän keskus”, sanoi Kiimingissä kirkkoherrana toiminut, nykyinen Oulun ev. lut. seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja tuomiorovasti Heikki Karvosenoja. Hän viittasi kirkonmäen pitkään kouluhistoriaan ja nykyiseen seurakuntakeskukseen sekä kirkkoon.

Punainen talo on suureksi osaksi Kiimingin seurakunnan ensimmäisen kirkkoherran, Robert Wilhelm Montinin (1813-95) aikaansaannosta, sillä hänet tunnettiin innokkaana kouluasian edistäjänä.

Koulutoiminta alkoi vuonna 1886, ja talo palveli vuoteen 1927 saakka, jolloin viereen rakennettiin uusi koulu, nykyinen kirkkopirtti. Vanha koulu on siitä lähtien ollut enimmäkseen asuntona viime vuosiin saakka. Talossa hoidettiin myös postia jonkin aikaa.

Uudempi koulurakennus toimi alkuperäisessä tarkoituksessaan vuoteen 1959 saakka. Silloin kansakoulu siirtyi Kiimingin Raatikaisenharjulle. Kirkkopirtti toimi sen jälkeen muun muassa perheasuntona ja sähköliikkeen toimitilana.

Vuodesta 1988 lähtien tila on ollut seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön käytössä, ja talossa on myös partiolaisten toimitilat. Remontin aikana perhekerhot pidettiin Suvelan leirikeskuksessa.

Diakonissa Eeva Mertaniemi ja lastenohjaaja Saara Mattila ihastelevat remontoituja tiloja tunnelmallisiksi. Lapsilleen puuroa jakavat Anne Collan ja Merja Lieto vaikuttavat myös hyvin tyytyväisiltä.

Jarmo Kontiainen

Laatta kertoo historian. Kiimingin kunnanjohtaja Eino Iisakka paljasti vanhan koulun muistolaatan.

Jarmo Kontiainen

(neljä lasta pöydässä ja äiti takana)

Äiti antaa puuroa. Merja Lieto auttaa poikiensa Severin ja Valtterin ruokailua perhekerhossa. Jan-Kristian ja Inga Collan ehtivät jo syömään.

Jarmo Kontiainen

Joulupuuron aika. Kirkkopirtin uusituissa tiloissa ottavat riisipuuroa Inga (edessä) ja hänen äitinsä Anne Collan. Taaempana odottelee Mervi Hansen-Haug lastensa kanssa.

Jarmo Kontiainen

Uuteen uskoon. Punainen vanha koulurakennus on Kiimingin vanhin koulu.

Jarmo Kontiainen

(keltainen talo)

Lasten ja nuorten oma. Kirkkopirtti on kunnostettu lasten ja nuorten kokoontumisia varten.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva