Dioksiiniviitteitä Myllytullissa

Ohjearvo ylittyi, saastuneen maan vaarallinen raja-arvo kaukana

Kari Sankala

OULU Myllytullinkatu 4:stä otetuista maa-ainesnäytteistä löytyi viitteitä dioksiinista. Oulun kaupungin ympäristöjohtaja Pekka Vuononvirta sanoo, että ohjearvo ylittyi yhdessä näytteessä, mutta saastuneen maan raja-arvo jäi vielä kauaksi eteenpäin.

Vuononvirta korostaa, etteivät Myllytullin asukkaat ole missään vaarassa. Vuononvirta haluaa olla kuitenkin tutkimustulosten kanssa tarkkana. Niinpä on hän kutsunut maanantaiksi viranomaisneuvottelun, jossa mietitään, mitä johtopäätöksiä perjantaina iltapäivällä saaduista tutkimustuloksista pitää tehdä.

Aivan Myllytullinkatu 4:n alta otetuissa maanäytteissä dioksiinia löytyi 0,5-1 metrin syvyydestä 2,5 pikogrammaa eli milligramman miljardisosaa. Esimerkiksi Linnanmaan metsissä otetuissa luonnonnäytteissä on saatu useamman pikogramman luonnon tausta-arvot.

Viranomaisten antama ohjearvo dioksinille on 20 pikogrammaa grammassa, joten asuintalon alla olevat pitoisuudet eivät ylittäneet ohjearvoa.

Saastuneen maan raja-arvo dioksiinin osalta on 500 pikogrammaa grammassa maa-ainesta.

Myllytullinkatu 4:n pihapiirissä olevan kumpareen näytteestä, joka otettiin 0,5-2,5 metrin syvyydestä, löytyi dioksiinia 79,7 pikogramman pitoisuus.

Koska näytteen arvo asettuu kahden ohjearvon ja raja-arvon väliin, Vuononvirran mielestä viranomaisten on syytä pohtia maanantaina, aiheuttaako tilanne jatkotoimia Myllytullissa.

Säädökset mahdollistavat, että koko asia jätetään sikseen, mutta Vuononvirta korostaa kaupungin haluavan toimia asiassa viimeisen päälle tarkasti, jotta asukkaat voivat elää huoletta.

”Paikat pannaan varmasti kuntoon, jos aihetta löytyy. Olemme jo tekemässä koko alueella lisäkairauksia, jotta kaikki saadaan selväksi. 1980-luvulla ei ollut edes tietotaitoa dioksiinista, josta ajatus heräsi vasta 1990-luvun puolivälissä”, Vuononvirta valottaa Myllytullin aikaisempien tutkimusten taustoja.

Vuononvirta arvelee, että Myllytullinkatu 4:n pihalle on kasattu maita laajemmalti, jolloin pitoisuudetkin ovat läjässä muuta ympäristöä suuremmat, mutta kaukana raja-arvosta.

Vuononvirran mukaan jossakin puusepäntehtaan alueella on käytetty sinistymisenestoaineita. Se tiedetään historiasta. Dioksiini on peräisin KY5-kyllästysaineesta.

Myllytullin aikaisemmissa tutkimuksissa ei kloorifenoleista eikä raskasmetalleista löytynyt merkkejäkään.

Vuononvirran arvion mukaan pihassa sijaitsevasta kumpareesta ei ole vaaraa kenellekään, vaikka ohjearvo ylittyi dioksiinin osalta. Näyte on otettu maan sisästä, eikä kenelläkään ole tarvetta mennä syömään multaa. ”Dioksiini ei höyrysty eikä liukene, joten vaaraa ei ole”, Vuononvirta vakuuttaa.

Kaupunki aloittaa koko Myllytullin alueella laajan ympäristötutkimuksen, jossa näytteitä otetaan 18 eri pisteestä. Näiden osalta tutkimustulokset saadaan tammi-helmikuussa. Dioksiininäytteet pystytään Suomessa tutkimaan ainoastaan kuopion kansanterveyslaitoksella, josta perjantaisetkin tutkimustulokset tulivat Vuononvirralle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva