Uutissarjakuvakisan voitto Kipinään

Huumori ja tarkka piirrostyö vetosivat tuomaristoon

Taina Virolainen

OULU Kipinän peruskoulun 5-luokkalainen Ossi Oinas-Panuma Pudasjärveltä voitti Kalevan järjestämän uutissarjakuvakisan. Kilpailun tuomaristolla oli kova urakka, sillä 3.-6.-luokkalaisille avoimeen kilpailuun lähetettiin 309 työtä 68:sta koulusta ympäri Oulun lääniä. Jo ennen Kalevaan lähettämistä työt olivat käyneet läpi yhden karsintavaiheen, sillä kisaan sai lähettää kaksi työtä luokkaa kohti.

Sarjakuvan tekemiseen innoittavan uutisen oppilaat saattoivat valita 5.-16. marraskuuta ilmestyvistä Kaleva-lehdistä. Maailman tapahtumat heijastuivat sarjakuvissa. Suuronnettomuus Airbus-matkustajakoneen syöksyminen New Yorkiin oli taustalla 29 sarjakuvassa, mikä oli yksittäisistä uutisaiheista runsain. Sarjakuvissa etsittiin onnettomuuden syitä ja näytettiin surevia. Lähes yhtä monta työtä oli tehty sodasta Afganistanissa, Talebanien vetäytymisestä ja Osama bin Ladenin etsinnästä. Myös euron tuleminen ja markan väistyminen pisti piirtäjät työhön.

Pienetkin uutiset huomattiin lehdestä. Esimerkiksi yksinäisestä delfiinistä Itämerellä tehty uutinen tai poliiseja potkineen äidin käräjäuutispätkä saivat piirtäjät innostumaan. Ravihevostähti Isla J Braven urasta tehty uutinen oli hevoshullujen tyttöjen suosikki, Rukan avajaisjuttu taas lautailuharrastajien.

”Oho... en kai minä!” huudahti Ossi Oinas-Panuma kuultuaan torstaina voitostaan. Menestys ei kuitenkaan tullut aivan sattumalta, sillä hän on piirtänyt sarjakuvia pienen ikänsä. Sanomalehden lukeminenkaan ei ole hänelle vieras asia. Juuri sarjakuvat kiehtovat Ossia, Aku Ankka on suosikki.

Ossi Oinas-Panuma palkitaan voittajasarjakuvastaan 300 eurolla, ja hän pääsee Kalevan vieraaksi tutustumaan mediatalon elämänmenoon. Lisäksi voittajan tehtävänä on avata uutissarjakuvakisan töistä koottava näyttely Oulun kaupunginkirjastossa 1. helmikuuta 2002.

”Tosi tarkasti piirretty, hauska, loppujuttu oli hyvä. Uutinen kulkee hyvin mukana sarjakuvassa. Eri kuvakulmia käytetty. Sarjakuva vastaa uutisen otsikkoa.” Näin perusteli loppukilpailun tuomaristo Ossi Oinas-Panuman sarjakuvan valintaa voittajaksi.

Tuomaristossa työskennelleet Oulun Myllytullin ala-asteen oppilaat Iina Koskikallio, Vikke Moilanen, Sami Konttinen, Juha Nissinen, Loviisa Lassila ja Laura Hassi tekivät tarkkaa työtä aikuisraatilaisten opettaja Riitta Moilasen ja uutispäällikkö Pekka Vuollon kanssa. Tuomaristo etsi sarjakuvista piirtäjän omaa ideaa, jossa sanomalehden uutinen oli jalostettu piirtäjän ajatuksilla. Myös sarjakuvan keinojen käyttämistä, esimerkiksi lähi- ja yleiskuvaa, havainnoitiin.

”Näkee selvästi, että lapset ovat olleet innostuneita tehdessään kilpailutöitä. Lisäksi sarjakuvan keinoja on käyty opetuksessa läpi”, opettaja Riitta Moilanen analysoi. Hänen mielestään sarjakuva on kiva kuvataiteen laji. ”Sarjakuvan piirtäminen on kouluissa myös taloudellinen juttu, ei tarvita paljon paperia, voidaan työskennellä pienellä alalla”.

Keskittyneinä ja mietteliäinä tuomaristo kävi läpi sarjakuvasatoa. Monivaiheisen valintaprosessin loppuviivalle ylsi kuusi tasokasta työtä. ”Näistä oli vaikea valita”, myönsi Iina Kalliokoski, joka haaveilee sisustusarkkitehdin ammatista. Sarjakuvat ja piirtäminen ovat koululaistuomaristolle tuttuja, oma osallistuminen kilpailuun jäi jääviyskysymysten vuoksi nyt väliin.

Voittaja kuuden parhaan joukosta valittiin jokaisen tuomarin antamilla pisteillä, jotka ynnättiin. Tuomaristo halusi palkita kunniamaininnalla myös muut loppusuoralle päässeet. Kunniamaininnat ja tavarapalkinnot saavat Miki Liukkonen Oulujoen koulusta, Hanna Puolakka Kempeleen kirkonkylän koulusta, Minna Kukkonen Oulusta, Mikko Pisilä Yppärin koulusta ja Marjaana Karjula English Speaking Classes of Oulu. Lisäksi kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin 12 tavarapalkintoa, jotka lähetetään voittajille.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva