Oulangan puistolle ehompi luontokeskus

Aimo Kajava

KUUSAMO Luontomatkailun kasvu toi yllätyksen Oulangan kansallispuistossa, jonne vuonna 1988 valmistunut opastuskeskus osoittautui nopeasti alamittaiseksi.

Puiston kävijämäärä kasvaa nopeimmin koko maassa, minkä vuoksi luontokeskusta jouduttiin saneeraamaan ja laajentamaan odotettua nopeammin.

Puistossa käy vuosittain noin 150 000 kävijää, joista luontokeskuksessa käy rekisteröinnin mukaan noin 50 000.

Torstaina harjaan edennyt luontokeskuksen saneeraus ja laajennus parantavat matkailijoiden palvelemista. Kaikkiaan 3,3 miljoonaa markkaa maksava saneeraus valmistuu ensi vuoden huhtikuussa. Uutta alaa tulee 116 neliötä, mutta tilojen perusteellinen remontti parantaa toimivuutta. Kahvio laajenee 60-paikkaiseksi ja ruokailijoille tulee kabinetti. Keskukseen rakennetaan myös uusi 500 000 markkaa maksava näyttely EU:n interreg-rahoilla

”Parhaillaan meillä on ollut parkissa yhdeksän linja-autoa. Pysäköintitilat olivat suurimpia ongelmia ja nyt niitä saadaan tuplasti lisää. Periaatteessa voimme palvella tulevaisuudessa kävijöitä kaksinkertaisen määrän”, arvelee luontokeskuksen hoitaja Timo Henti.

Puistonjohtaja Matti Hovi sanoo, että Oulangan kävijämäärä on Kuusamon matkailuvirtoihin suhteutettuna ymmärrettävä, sillä pitäjässä liikkuu vuosittain arviolta miljoona turistia.

Hovin mukaan luontokeskuksia arvostellaan tuottamattomiksi investoinneiksi, koska välillisesti saatuja hyötyjä ei voida mitata.

”Rahaa ne eivät tuo Metsähallitukselle, mutta päätehtävämme luonto-opastuksen kannalta ne ovat merkittäviä”, Hovi muistuttaa.

Oulangalla keskus tekee tiivistä yhteistyötä Oulun yliopiston biologisen aseman kanssa. Lisäksi toiminta on yksi arvokas osa koko Kuusamon matkailua.

Luontokeskuksen näyttelyn suunnittelua vetänyt Minna Koramo kertoo, että lähtökohtana on kaikkien asiakasryhmien huomioiminen. Aiemman tilan lisäksi tulee vesiluontohuone, jonne rakennetaan puiston halki virtaavan joen kalasto ja eliöstö. Näitä kävijä pääsee tutkimaan läheltä.

Metsähallituksella on kansallispuistoissa meneillään yli 30 miljoonan rakentaminen. Töistä vastaava rakennuttajainsinööri Paavo Särkelä kertoo, että mitään buumia ei ole kuitenkaan meneillään, sillä rakentaminen ajoittuu monelle vuodelle.

Pohjoisessa suurin hanke on Syötteen kansallispuiston keskus, joka maksaa 11 miljoonaa. Saaristomerelle suunnitellaan myös 15-16 miljoonan luontokeskusta. Kovimmassa käytössä oleva Nuuksion kansallispuisto tarvitsee myös kunnon tilat.

Oulanka 1, nainen esittelee

Aimo Kajava

Uusi näyttely. Minna Koramo esittelee Tauno Juurtelalle (vas.), Kalevi Kuuselalle ja Riitta Kivimäelle luontokeskuksen näyttelyn suunnitelmia.

Oulanka 2-3, mies silittelee karhua

Aimo Kajava

Karhu jää. Luontokeskuksen hoitaja Timo Hentilä tarkistaa, että vanhasta näyttelystä esille jäävä karhu on säilynyt remontin keskellä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva