Kyläseura mallina suurseuroille

Lamminahon Ahto työllistää 20 henkilöä Honkavuoren kehittämishankkeessa

Seppo Kangas

PYHÄJÄRVI Lamminahon kylä on noin 300 asukkaan kylä nelostien varrella Pyhäjärven kunnassa. Kylällä on oma urheiluseura nimeltään Lamminahon Ahto, jolla ei ole ainoatakaan edustusurheilijaa. Silti seura on rakentanut upean hiihtomajan ja työllistää kahtena tulevana vuonna 10 henkilöä kumpanakin hiihtokeskuksen kehittämishankkeessa.

”Pieni kyläseura näyttää mallia maan mahtiseuroille. Tässä hankkeessa kaikki asiat ovat onnistuneet”, sanoo Suomen Hiihtoliiton Hiihto on työni -projektin päällikkö Hannu Karstunen. Lamminahon hanke on yksi niistä hankkeista, joille Hiihtoliitto antaa taustatukea.

”Liitto ei palkkaa ketään töihin, vaan seura. Meidän roolimme on tiedottaa ja innostaa”, Karstunen sanoo.

Lamminahon Ahto tekee toki tiivistä yhteistyötä Pyhäjärven Pohdin kanssa. Silti Honkavuoren hiihtokeskus on pitkälle kyläläisten hanke. Toissa vuonna valmistunut upea Hiisitupa rakennettiin talkoovoimin 1,2 miljoonalla markalla, kun talo vieraalla teetettynä olisi maksanut kaksinkertaisesti.

Lamminahon väki on osannut verkottua. Yhteistyökumppaneiksi on saatu työvoima- ja elinkeinokeskus, työvoimatoimisto, kaupunki, kansaneläkelaitos, seutukunta, ympäristökeskus, metsähallitus, tielaitos sekä Pohti ja Hiihtoliitto.

Kunnianhimoinen kehittämishanke

Lamminahon Ahto on saanut TE-keskuksen työllisyyspoliittisen projektituen hankkeelleen, joka kantaa nimeä Honkavuoren kehittämishanke. Sen kustannusarvio on noin 2,1 miljoonaa markkaa, josta neljännes tulee TE-keskukselta ja loput työllisyysvaroista, Pyhäjärven kaupungilta sekä hakijan omana rahoituksena.

”Jo nyt Honkavuoren Hiisitupaa vuokrataan erilaisiin tapahtumiin ja juhliin lähes viikottain. Jatkossa tavoitteemme on myös pysäyttää nelostien matkailijoita”, projektipäällikkö Kauko Tikkanen kertoo.

Pitkäaikaistyöttömiä on jo töissä kahdeksan ja vuoden alusta aloittaa kaksi lisää. Heidän työsuhteensa kestää enintään vuoden. Sen jälkeen palkataan kymmenen uutta henkilöä.

Kahden vuoden aikana Honkavuoren liikunta- ja luontokeskus rakennetaan mahdollisimman valmiiksi. Työt sisältävät suuren määrän erilaisia kunnostus- ja rakennustöitä, jotka tähtäävät hiihtokeskuksen tason parantamiseen ja alueen monipuolistamiseen.

Pitkässä hankelistassa on muun muassa laavuja, näkötorni, hiihtomaa, lumilautarata, pulkkamäki, luistelualue, lentopallokenttä, minigolfrata, suunnistus- ja vaellusreitit, seikkailurata ja paljon muuta.

Lisäksi hankkeeseen kuuluu koko kylää palvelevia maiseman ja olosuhteiden parannustöitä.

Osa työllistettävistä työskentelee Hiisituvan asiakaspalvelussa ja keittiössä. Hiihtomaja on avoinna jo nyt arkisin yleisölle, ja jatkossa talo pidetään auki päivittäin.

Tähtäimessa nuorten SM-kisat 2003

Yksi kehittämishankkeen vauhdittajista ovat nuorten vuoden 2003 SM-hiihdot Honkavuorella. Niitä varten pitää latupohjia parantaa ja myös alueen varustusta parantaa.

”SM-kisat ei kuitenkaan ole ainoa syy, vaan tavoitteemme on parantaa tämän alueen palveluvarustusta ja tasoa vuosikymmeniksi eteenpäin”, Kauko Tikkanen toteaa.

Honkavuoresta rakennetaan sekä alueellinen liikunta-alue että matkailukohde. Kyläseuran ylläpitämä matkailukeskus aikoo tehdä tiivistä yhteistyötä muiden pyhäjärvisten matkailuyritysten kanssa.

”Omalta kylältäkin löytyy taiteen ja käsityöalan ammattilaisia sekä majoituspalveluja”, Kauko Tikkanen kertoo.

Seppo Kangas

Latupohjat kuntoon. Jarkko Päkkilä, Pentti Leskinen ja Toivo Nybacka raivaavat Honkavuoren maaston latureittejä leveämmiksi.

Seppo Kangas

Kylähengen voimannäyte. Kauko Tikkanen uskoo, että talkoilla rakennettu Hiisitupa on jatkossa tärkeä matkailukohde Pyhäjärvellä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva