Lumiukko opastamassa opettajaksi

Näyttämösatu

Lumiukko. Toteuttamassa Oulun Seudun ammattikorkeakoulun tanssiopettajakoulutus ja Teuvo Pakkalan koulu, Oulun taidekoululaisia. Ohjaus Liisa Tiitinen. Muusikot koulun VI A. Lämpiötilan lumiukko-taide koulun IV B. NuKussa ti 11.12., ainoa julkinen esitys keskiviikkona 12.12. kello 18.

Tämänkin Lumiukon kantaisä on Raymond Briggs - kaikkien pyöreäpäisten luoja.

Howard Blaken musiikki on puolestaan tullut meilläkin tutuksi viimeistään viime vuosikymmenen aikana. Nimittäin Diane Jacksonin ohjaama (1982) Lumiukko-animaatio on pyörinyt tv:ssä joulusatuna. Tuoreena se ehti aikanaan ihastuttaa myös Tampereen lyhytelokuvajuhlilla.

Briggsin Lumiukosta on oikeastaan kehkeytymässä tekniikan aikakauden Pähkinänsärki. Teatteriversiot ovat saaneet rinnalleen, tanssisatuja, balettiversioita.

Oulussa Lumiukko saa nyt palvella tanssinopettajakoulutusta ja myös lasten taidekasvatusta laveamminkin.

Toteutusidea kuten puolituntisen ohjaus on Ouluun Kajaanista kymmenen vuotta sitten tanssiopettajakoulutuksen vetäjäksi siirtyneen Liisa Tiitisen. Lastentanssille sydämensä antanut ei enää pääluotsaa opettajakandidaatteja, mutta toimii heidän opettajanaan.

Kolme tanssinopettajakokelasta on pistänyt lusikkansa yhteen sadan lapsen/nuoren kanssa. Musiikillisesta viisauksesta vastaavat sen sijaan toiset (Ismo Koskela, Kari Kuivamäki). Neljäskin tanssinopettajakandidaatti on mukana, ja on saanut tehtäväkseen yrittää täyttää merellisenä elollisena loppupuoliskon tyhjähkön kuohun, kun tyttöduo laulaa suloisesti On allain avaruus...

Vielä sisääntullessa ounastelee roheaakin otetta. Sinisen ja valkoisen yhdelmät lasten piirroksissa ovat näet niin pontevia. Mutta tässä Lumiukossa mennään enimmäkseen Blaken uinuvan leijailevan soitinnuksen hengessä. Ja kokijan kannalta on hankalahkoa, kun äänitetallenne vuorottelee elävien kokoonpanojen kanssa. Soittajistot vaikk'eivät ylen trimmattuja olekaan sentään hengittävät.

Joukon pienimmäiset on saatu hiutaloimaan ihanasti. Lumihiutaleilla on myös kantava tehtävä, oikeastaan homman hienoin oivallus: He juuri kylvävät lavan ”lumiseksi” ja siinä on jatkossa hetken hyvä liukuilla, mikä osoittautuu kokonaisuuden ponnekkaimmaksi liikkunnalliseksi elementiksi.

Niin Lumiukon kuin Pojan kuin Joulupukinkin rooleja olisi kannattanut ”kloonata” samaan kasaan reilusti, nyt roolitus on kullakin yhden yksilön harteilla. Ryhmässä rohkeus sentään kasvaa tai se ainakin kasvaa helpommin. Semminginkin kun valmiina on jo nyt koko mokoma Lumiukkoja. Ukoille luotu koreografia ei vain pärjää monotoonisuudessaan Moottoripyöräilijöiden hengelle.

Lumiukosta saattaisi hyvinkin kehittyä oululaisen tanssinopettajakoulutuksen yksi viisaaja. Lumiukko on sentään niin tuttu kaveri näillä leveyksin.

Kaavaa olisi syytä välttää, etsiytyä briggsiläisyyteen aina uusin elkein. Sitäpaitsi onhan kymmenvuotiaalla oululaisella tanssinopettajakoulutuksella harjoituskoulukumppaneita kaupungissa kymmenkunnalta taholta.

SIRPA HEKKINEN

Risto Rasila

Ei ilman lentoa. Satakunta lasta/nuorta lumiukkoilee Oulussa kaikkiaan puolenkymmentä kertaa. Musiikillis-tanssillis-laulullisessa toteutuksessa lentoelementti on saatu videoitse Merikosken ammatillisesta koulutuskeskuksesta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva