Yhtymäjohtajan valinnasta kaksi valitusta

Pekka Mikkola

OULU Evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän yhtymäjohtajan valinnasta jätettiin tiistaina kaksi valitusta Oulun hiippakunnan tuomiokapituliin. Valitusaika yhteisen kirkkovaltuuston marraskuisesta ratkaisusta umpeutuu tänään.

Valituksista toisen on seurakuntalaisena tehnyt kustannuspäällikkö Samuli Pentikäinen. Hänen valituksensa liittyy päätöksentekoprosessiin ja sen valmisteluun.

Pentikäinen hakee muutosta vedoten muun muassa Suomen perustuslain kohtaan, jonka mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan esimerkiksi uskonnon, vakaumuksen tai mielipiteen perusteella.

Toisen valituksen on tehnyt kirkkovaltuuston äänestyksessä toiseksi jäänyt Oulunsalon sivistysjohtaja Markku Seppänen itse.

Kirkkovaltuusto valitsi kuukausi sitten äänestämällä uuteen yhtymäjohtajan virkaan kauppatieteiden tohtori Ilpo Kähkösen. Hän voitti äänestyksessä Seppäsen numeroin 28-23.

Osa valitsijoista epäili, ettei Seppänen voisi vanhoillislestadiolaisen herätysliiketaustansa vuoksi hoitaa yhtymäjohtajan tehtävää tasapuolisesti. Näkemys nousi esiin etenkin erilaisissa päätöstä valmistelevissa kokouksissa ja yhteydenpidossa.

Valittajista Pentikäinen kuuluu 51-jäsenisessä yhteisessä kirkkovaltuustossa vanhoillislestadiolaisten ryhmään.

Hän sanoi tiistaina toivovansa järjen voittavan asiassa. Hänen saamiensa tietojen mukaan Seppästä vastaan ei valintaprosessin aikana esitetty muuta moitetta kuin tämän uskonnollinen vakaumus.

Seppänen puolestaan sanoo olevansa pahoillaan, että joutui tekemään valituksen. ”Muuta vaihtoehtoa ei jäänyt”, hän toteaa.

Seppänen viittaa päätöksenteossa mahdollisesti tapahtuneeseen syrjintään. Samoin hän arvioi, ettei valitsijoilla ollut kaikkea tarpeellista tietoa päätöstä tehdessään.

Oulun hiippakunnan lain­oppinut asessori Osmo Rahja arvioi tiistaina, että tuomiokapitulin päätös asiasta tulee 2-3 kuukauden kuluttua.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva