Unicef-kaupunki joukolla auttamaan

Oulun tavoite kerätä 800 000 markkaa Pietarin ja Afrikan lasten hyväksi

Aino Nuortimo

OULU Oulu aloitti eilen vuoden mittaisen rupeaman Suomen Unicef-kaupunkina. Unicef-kaupunkioikeuksien siirtymistä Ouluun saapui Kaupungintalon portaille juhlistamaan kirjavapipoinen kansanjoukko.

Kampanjan suojelijana toimiva maaherra Eino Siuruainen kannusti puheessaan oululaisia kiinnittämään huomiota niin kotikaupungin kuin maailman lasten hyvinvointiin.

”Suomessa eletään nyt varsin hyvää aikaa, ja pystymme auttamaan omia lapsia kansallisilla varoilla, siksi on tärkeää auttaa myös kaukana olevia lapsia. Kun olimme itse avun tarpeessa, kansainvälinen apu tuli meille Unicefin kautta”, Siuruainen muistutti.

Siuruaisen mielestä Unicef-kaupunkina toimiminen on lisäksi Oululle hyvä tilaisuus profiloitua epäitsekkäänä inhimillisen kulttuurin keskuksena.

”Oulun on tärkeä osoittaa kannattavansa myös pehmeitä arvoja.”

Unicef-kampanjan toinen suojelija on rouva Mirja Siuruainen.

Samoilla linjoilla maaherran kanssa olivat myös portaiden alla juhlaa seuranneet lapset.

”Muiden maiden lasten auttaminen on tärkeää, koska siellä on köyhää ja meillä menee aika hyvin”, Lotta Koukkari perusteli.

Herukan ala-asteen kuudesluokkalaiset olivat tulleet tilaisuuteen kaupunkiretken yhteydessä. Myös Unicefin toiminnasta koululaisilla oli selkeä käsitys: ”Se on lapsia suojeleva järjestö”, oppilaat kiteyttivät.

Avajaisjuhlan tunnelmasta vastasivat Oulun jouluisten juhlien vakiovieraat, tiernapojat sekä yleisön joukossa sujahdellut Unicef-teemavuoden tunnuseläin, ilves.

Varoja kerätään aiempaa enemmän

Unicef-kaupunkina Oulu aikoo vuoden aikana kerätä 133 000 euroa eli 800 000 markkaa Pietarin hylättyjen lasten ja Keski-Afrikan Tsadin lasten elinolojen parantamiseksi. Oulun erityiskohteena on lisäksi Oulun Tansaniassa sijaitseva kummikaupungin Ilenbulan lastensairaala, jossa on vuosia työskennellyt oululainen lastenlääkäri Leena Pasanen.

Kaupunkilaiset pääsevät osallisiksi Unicef-vuodesta erilaisissa hyväntekeväisyystapahtumissa, joita vuoden aikana järjestetään teemaan liittyen.

”Toivomme, että tästä tulee kaupunkilaisten vuosi, sillä myös Oulun omat lapset ovat huomion kohteena”, apulaiskaupunginjohtaja Silja Hiironen toteaa.

Kuluvan vuoden aikana Unicef-kaupunkina toiminut Turku keräsi vuoden aikana yli miljoona markkaa. Oulun keräystavoite on suhteutettu väkilukuun. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Yypänaho nosti tavoitetta jo ennen keräyksen alkamista.

”Veikkaan, että saamme kerätty 160 000 euroa.”

Keräystyöhön pyritään saamaan mukaan erilaisia tahoja, esimerkiksi yliopisto.

Suomen Unicefille eri kaupunkien Unicef-vuosinaan keräämillä varoilla taloudellisesti suuri merkitys. Suomessa hyväntekeväisyysvaroja kerätään Unicefin kautta enemmän kuin aikaisemmin.

”Suomalaiset suhtautuvat Unicefiin erittäin myönteisesti”, Suomen Unicefin pääsihteeri Pentti Kotoaro sanoo. Tiedonvälityksen kehittymisen ja matkustelun myötä maailma supistuu ja ongelmat nähdään aikaisempaa maailmanlaajuisemmin.

Oulu haluaa lastenkaupungiksi

Vuoden aikana halutaan paitsi kerätä avustusmarkat oululaisten kukkaroista, kiinnittää entistä enemmän huomiota lasten ja perheiden tilanteeseen sekä profiloida Oulua lasten kaupungiksi.

”Unicefin valintaperusteissa Oulu mainitaan lapset huomioonottavana kaupunkina. Haluaisin, että tämä vahvistuisi entistä enemmän”, Unicef-koordinaattori Ritva Tienari sanoo.

Tienarin mielestä lastenkaupunki teeman sopisi jäädä Ouluun juhlavuoden myös juhlavuoden päätyttyä. ”Ainakin Lasten- ja nuorten teatteripäivät ovat jo ilmoittautuneet mukaan”, Tienari sanoo.

Tienarin mukaan erilaiset oululaiset ryhmät ovat mukana hyväntekeväisyystyössä.

”Mieliala on odottava ja innostava. Jo nyt ystävyysseurat ja kuorot suunnittelevat yhdessä ystävänpäivän juhlaa.”

Tapio Maikkola

Pipomeri kuuntelee. Maaherra Eino Siuruainen painotti Unicef-vuoden avanneessa yleisötilaisuudessa yhteistä vastuuta niin oululaisista kuin tansanialaisistakin lapsista.

Tapio Maikkola

Lasten puolesta. Unisef-kaupunkina Oulu haluaa paitsi kerätä rahaa kansainväliseen lapsiapuun, profiloitua entistä selvemmin lapsiystävällisenä kaupunkina.

Tapio Maikkola

Jaloilleen noussut villieläin. Oulun Unicef-vuoden tunnuseläin ilves on lapsiystävällinen villikissa, joka vilahtelee juhlavuoden tapahtumissa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva