Myllytullin korjaamon maat vaihdetaan

Maria Aitamurto

OULU Myllytullin entisen korjaamorakennuksen maa-aines ja pohjavesi on tutkimuksissa osoittautunut pilaantuneeksi ja alue kunnostetaan. Oulun tekninen lautakunta käsitteli tuloksia eilen ja hyväksyi kunnostussopimuksen. Kyseessä ovat eri näytteet kuin vastikään entisen puusepäntehtaan alueelta otetut.

Saastuneelle maalle asetetut ohjearvot ylittyvät korjaamoalueella mineraaliöljyjen ja PAH-yhdisteiden osalta. Arvot ylittyvät myös poistettujen jäteöljysäiliöiden ja maanalaisten polttoainesäiliöiden kohdalta.

Ohjearvo mineraaliöljylle on 300 milligrammaa kiloa kohti, kun alueella pitoisuus on tuhat milligrammaa kiloa kohti. PAH-yhdisteiden ohjearvo on 20 milligrammaa kiloa kohti, kun Myllytullissa yhdisteitä havaittiin 63 milligrammaa kilossa.

Pohjaveden kunnostustoimet ovat tarpeen, koska mineraaliöljypitoisuus on kohonnut. Tutkimusten mukaan arvo on 14 000 mikrogrammaa litraa kohti. Pohjaveden puhdistukselle on käytetty mineraaliöljyn tavoitepitoisuutta tuhat mikrogrammaa litraa kohti.

Maaperän likaantuneisuus havaittiin viime keväänä rakennustöihin liittyneiden kaivaustöiden yhteydessä.

Pilaantuneet maamassat kaivetaan pois ja maat toimitetaan ilman välivarastointia Ruskon kaatopaikan jätteenkäsittelyalueelle. Pilaantuneet maamassat sijoittuvat noin 120 neliömetrin alueelle. Kaivanto täytetään puhtaalla maalla sen jälkeen, kun alueelle asetetut tavoitetasot on saavutettu.

Kunnostettava alue sijaitsee Myllytullin torilla Puusepänkadun varressa. Alueella on sijainnut 1970-luvulla Tielaitoksen korjaamorakennuksia. Alueella olleisiin maanpäällisiin säiliöihin varastoitiin tuolloin jäteöljyä. Korjaamorakennuksen luoteispuolella on sijainnut kaksi maanalaista polttoainesäiliötä. Entisessä korjaamorakennuksessa toimii nykyään päivittäistavarakauppa.

Kaupunki ja tiehallinnon Oulun piiri jakavat kunnostuskustannukset puoliksi. Kunnostus toteutetaan vielä tämän vuoden aikana.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva