Kuusamo uusii keskustan kaavan

Aku Ahlholm

KUUSAMO Keskustan asemakaava uudistuu Kuusamojärven rannasta aina Torangin risteykseen saakka. Arkkitehti Vuokko Panula-Ontto arvioi kaavan valmistuvan vuonna 2003.

Kaupungin keskustan kaava on osin vuodelta 1964. Viimeksi muutostyö jäi kesken vuonna 1995.

Silloin nähtävillä ollut luonnos kattoi vain kolmanneksen nyt muutettavasta alueesta.

”Aloitamme nyt kuitenkin puhtaalta pöydältä”, Panula-Ontto kertoo.

Kaavamuutoksessa puututaan korttelien käyttötarkoituksiin, rakennusoikeuksiin ja kerroslukuihin. Toistaiseksi keskustassa on enimmillään kolmikerroksisia rakennuksia, mutta Panula-Onton mukaan varsinkin aivan ydinalueella rakennuksissa voisi olla neljäkin kerrosta.

Uusia liikerakennuksen kortteleita ei näillä näkymin ole tulossa, sillä tyhjää liiketilaa on vielä pääkadun varressa ja yksi syrjemmässä oleva liikekortteli on jäänyt vaille yrityksiä.

Keskustan kaavaa on muutettu aiemmin pieninä palasina. Joillakin tonteilla rakennusoikeuskin on ylittynyt poikkeuslupien ansiosta. Nyt tarkoituksena on yhtenäinen alue.

”Aiomme antaa myös rakennusohjeita, koska nykyinen rakennuskanta on varsin kirjavaa”, Panula-Ontto sanoo.

Kaikkia vanhoja rakennuksia arkkitehti ei suosittele purettaviksi, vaan päinvastoin muutama rakennus saattaa saada kaavan suojan kulttuurihistoriallisena rakennuksena.

”Kuusamon keskustalla on ainutlaatuinen menneisyys, koska se on kertaalleen poltettu. Meiltä puuttuu suora yhteys menneisyyteen”, Panula-Ontto toteaa.

Kaavamuutoksen yhteydessä keskustellaan jälleen kiistanalaisesta torista. ”Yksi vaihtoehto on, että tori säilyy paikoillaan”, Panula-Ontto sanoo.

Sen sijaan teihin tai Kirkkolahden siltaan kaavamuutos ei puutu. Rakennusoikeuden lisäyksen takia pysäköintialueet mietitään kuitenkin uudestaan.

Kuusamon pääkatu Kitkantie pitäisi Vuokko Panula-Onton mielestä säilyttää ajettavana.

Keskustan kaavamuutos koskee yritysten lisäksi monia asukkaita, sillä alueella asuu noin 1400 ihmistä. Kaavan valmistelu alkaa ensi tiistaina yleisötilaisuudella. Kaavaluonnos valmistunee ensi keväänä, jolloin siihen pyydetään lausuntoja.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva