Valoa paperin takaa

Näyttely

Pälvi Hannin Painokuvia valolle ja varjolle Oskari Jauhiaisen museossa 13.1. saakka.

Oululaissyntyinen ja Hailuodossa kasvanut kuvataiteilija Pälvi Hanni on rakentanut Kiimingissä sijaitsevaan Oskari Jauhiaisen museoon näyttelyn Painokuvia valolle ja varjolle.

Nykyään tamperelaistunut Hanni on tuonut esille neljä teosta. Kaikkia niitä yhdistää valon käyttö: metalligrafiikan vedokset saavat ilmeensä niiden takana loistavista lampuista.

Yllätykseksi tunnelmassa ei juurikaan ole jouluvaloihin niin helposti liittyvää muovisuutta.

Ripustuksen aloittaa teos nimeltä Ketju. Nykyään ulkovaloina suosittu valoputki kiemurtelee seinällä liittäen Hannin suvun naiskuvat toistensa yhteyteen. Teoksessa on aistittavissa intiimiä henkilöhistoriallisuutta.

Toisessa työssä on kuin paperisia pannumyssyjä. Niiden sisälle on pannun sijaan asetettu kimppu pikkuisia kynttilävaloja tunnelmaa luomaan ja valaisemaan monenlaisia kuvia ja kuvioita.

Näyttelyssä ovat kuitenkin pääosassa henkilökuvat, kuten työssä Prinsessa. Se on yksin omalle seinälleen asetettu teos, johon on kuvattu Hannin äiti nuorena tyttönä. Valoineen työhön syntyy hartautta, joka on vähällä mennä yli.

Viimeinen eli neljäs teos on nimeltään Salatut sanat. Se viimeistään paljastaa näyttelyn henkilöhistoriallisuuden. Työssä on tytön kuva ja päiväkirjan sivuja, joita lukemalla selviää tekstin tekijäksi Hannin sisar, joka on myös kuvan henkilö.

Kuten muissakin näyttelyn teoksissa, myös siinä lampuilla on tärkeä osa ilmeen luonnissa. Kun tämä valojen osuus on niinkin merkittävä kuin nyt, niin paremmin viimeistellyt sähköasennukset olisivat olleet paikallaan. Epämääräiset jatkojohdot yrittävät nyt varastaa pääosaa.

Jouluun liittyvä tunnelma vie onneksi voiton ja hämärä tila valoineen ja varjoineen tuottaa rauhoittavan näyttelykokonaisuuden. Hiukan jään miettimään, onko Hannin töissä liikaakin kosiskelevaa ajankohtaisuutta.

Timo Jokelainen

Päiväkirjaa valoilla. Pälvi Hannin valaistuissa painokuvissa on jouluun liittyvää tunnelmaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva