Vesipeili säilyy suistossa

Oulu haluaa säilyttää kosketuksen mereen ja jokeen

Kari Sankala

OULU Oulujoen suiston ei anneta karata maannousun myötä kauaksi merelle, vaan suisto halutaan pitää vesipeilinä nykyisellä paikallaan 50 vuoden kuluttuakin.

Oulun kaupunginhallitus teki linjauksen maanantaina, kun se valitsi vaihtoehto 1:n Oulujoen suiston kehittämisen lähtökohdaksi. Kyseissä vaihtoehdossa on mahdollisimman laajat vesinäkymät. Rannat säilyvät luonnonmukaisina ja alueelle syntyy ainoastaan suunnitelmallisesti uusia saaria ja maa-alueita.

Valinta edellyttää tulevina vuosina suistossa ruoppauksia.

Kaupunginhallitus nimesi kaavoituspäällikkö Matti Karhulan johdolla työskentelevän tavoitesuunnittelutyöryhmän jatkamaan suiston kehittämistyötä.

Suistoalueen käytön pääperiaatteet selkiytyvät kesäkuun loppuun mennessä, jotta ne voidaan huomioida yleiskaavassa. Yleiskaavaluonnoksessa suisto on merkitty selvitysalueeksi. Varsinainen suiston tavoitesuunnitelma valmistuu vuotta myöhemmin kesällä 2003.

Tähän saakka suiston suunnittelua johtanut teknisen keskuksen suunnittelupäällikkö Niilo Nissilä sanoo, että perusselvitykset suistosta on tehty. ”Tämän päivän vesialue halutaan säilyttää 50 vuoden päähän. Kyseessä on perustava linjavalinta. Jatkossa paino pannaan maankäytön suunnitteluun ja kaavoitukseen.”

Oulujoen suiston kehittämistä on mietitty yhtäjaksoisesti syksystä 1997. Tuona aikana on tehty runsaasti alustavaa selvitystyötä. Muun muassa maankohoamisilmiön vaikutusta on tutkittu erilaisin virtausmallein.

Kasvillisuusselvityksen perusteella suistosta löytyi lietetatar, jonka takia osia suistosta menee naturaan. Toimivuuteen liittyy lisäksi veneväylien kunnostus, Meritullin vierassataman rakentaminen, suiston maisema- ja kaupunkikuvaselvitys, kauneuspatojen vesipeilit suihkuineen ja valaistuksineen, Lasaretin ja Hollihaan alueiden ideakilpailut, Pikisaareen vievä uusi silta ja Hupisaarten alueen perusparannus.

Kaupunki on käyttänyt konsulttityötä 5,2 miljoonan markan edestä ja tehnyt investointeja 25 miljoonalla markalla. Euroopan unionin tukea on tullut noin neljä miljoonaa markkaa.

Tavoitesuunnitelman tekoa varten katsotaan vesi-, viher- ja natura-alueet. Mietitään myös sellaiset kokonaisuudet kuin asuinrakentaminen, yleiset rakennukset, palvelu- ja huoltorakennukset sekä liikkuminen.

Veneily harkitaan nimenomaan pienveneilyn kannalta. Myös kalastustukikohta tulee pohdittavaksi. Liikuntapuolella katsotaan urheilu- ja liikuntapaikat sekä uimarannat saunoineen ja avantoineen.

Huvitusten puolella suistoon sovitetaan puistoa, jossa olisi tanssilava ja sirkusten vierailualue. Muut mahdolliset harrastukset ovat yleinen liikkuminen pyörällä tai lenkkeillen mutta myös luontoretkeily ja elämysmatkailu. Harrastuksiin kuuluvat koirien ulkoiluttaminen, kiipeily ja vielä määrittelemättömät ideat.

Oulujoen suistosta halutaan tehdä ympärivuotisesti toimiva ja talviolosuhteet huomioiva.

Käytännön toimista suistossa on käynnissä jatkuva vesistön tilan seuranta. Pokkisen väylän kunnostuksen aika on syksyllä 2002. Vuonna 2003 vuoroon tulevat ruoppaukset ja Mustasalmen kunnostus sekä loppukesästä vierassataman laajentaminen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva