Päivänvarjoon kilometreittäin pajua

Heidi Hietala

OULU Viime kesänä Kokkolaan muuttanut kuvanveistäjä Jaakko Pernu palasi entiseen kotikaupunkiinsa tehdäkseen Lyötynpuistoon pajusta päivänvarjon. Pajuteoksen Pernulta tilasi Oulun kaupungin tekninen keskus.

Kantattua ja maalattua pajua menee halkaisijaltaan seitsemänmetriseen teokseen noin neljä ja puoli kilometriä. Päivänvarjoa esittävän teoksen korkeus tulee olemaan reilut kuusi metriä.

Alun perin kuvanveistäjä olisi halunnut tehdä teoksen käsittelemättömästä pajusta. Kaupungin väki halusi teoksesta pitkäikäisemmän, joten pajut päätettiin maalata.

”Käsitteleminen pidentää teoksen ikää aika tavalla. Kun puu pääsee keloontumaan, niin teos tulee kestämään seitsemästä kahdeksaan vuotta. Kun rakenteet pehmenevät, teos joudutaan poistamaan”, Pernu toteaa.

Hän ei osaa sanoa päivänvarjon valmistumisajankohtaa päivälleen, palasten kokoamisessa tulee menemään aikaa vielä viikon verran. Maanantaina paikoilleen loksahtaa viimeinen pala, Pernu on varannut kolmesta neljään päivää vahvistaakseen rakenteita ja täyttääkseen sinne tänne jääneitä aukkoja.

Materiaali pöheiköstä

Ensimmäiseen teknisen keskuksen kanssa pitämäänsä palaveriin Pernu oli laatinut monta erilaista luonnosta erilaisista häkkyröistä. Idea päivänvarjosta poikiutui omalla tavallaan kuvanveistäjän edellisestä työstä, Kotkaan keväällä valmistuneesta hyrrästä.

”Sekä hyrrässä että päivänvarjossa toistuu keskiakseli ja työn symmetrisyys. Paperilla työstäessä tulee miettiä myös teknisiä rajoituksia, kaikki ei ole käytännössä mahdollista”, kuvanveistäjä naurahtaa.

Pernu keräsi teoksensa materiaalin Kokkolan raviradan pöheiköstä. Työhuoneessaan hän kokosi päivänvarjonsa palasia.

Pieneen huoneeseen mahtui vain yksi kappale kerrallaan, varjon muut osat odottivat ulkona pressun alla.

Oulussa Pernu ryhtyi kokoamaan palasia yhteen. Työ alkoi itsenäisyyspäivää edeltävänä tiistaina.

Jos materiaali loppuu kesken, kuvanveistäjä joutuu hankkimaan lisää pajun oksia ja työstämään ne edellisten kilometrien tapaan. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että materiaalia on tarpeeksi.

Lyötynpuistossa Pernulla on ollut apumies muutaman tunnin verran, jotta tellinkien pystytys onnistui.

Työstään kuvanveistäjä veloittaa Oulun kaupungilta noin 110 000 markkaa, materiaalikulut ovat noin 36 000 markkaa.

Päivänvarjon julkistamistilaisuus pyritään pitämään viikolla 51. Silloin sytytetään myös maan tasalla olevat valot, jotka valaisevat teoksen ylhäältä alas heijastuen kevyesti koko rakenteen sisälle.

Jatkoa seuraa

Kaupungininsinööri Matti Räinän mukaan Pernun päivänvarjo hankittiin Teknisen keskuksen puistotoimen tämän vuoden budjettiin sisällytetyllä taidehankintamäärärahalla.

Pernun pajuinen taideteos tulee maksamaan kaupungille kaikkine tuki- ja perustustöineen 140 000 markkaa.

Taideostoja pyritään jatkamaan asematunneliin suunnitelluilla valoista tehtävillä tilataideteoksilla. Tilataideteos pyritään saamaan valmiiksi keväällä asematunnelin remontin yhteydessä, teoksen tekijästä ei vielä ole tietoa. Tekijän päättää erityinen taidetoimikunta, jonka puheenjohtajana on kaupunginarkkitehti Seppo Kanniainen.

Kaupunki ei ole viime vuosina investoinut puistorakennelmiin eikä taiteesenkaan. Viimeksi kaupunkikuvaa tuli koristamaan Kalevan lahjoittama Martti Aihan taideteos, joka sijoitettiin kaupunginojan viereen kaksi vuotta sitten.

Risto Rasila

Jättiläisen päivänvarjo. Kuvanveistäjä Jaakko Pernu pystyttää suunnittelemaansa pajuista päivänvarjoa Lyötynpuistoon. Pajuteoksen sisään on upotettu myös metalliosia, jotta se pysyisi tukevasti pystyssä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva