Senioriasuntoja Etu-Lyöttyyn

Liisa Laine

OULU Etu-Lyöttyyn ryhdytään keväällä rakentamaan senioriasuntoja. Asialla on rakennusyhtiö NCC Finland, mutta yhteistyössä on mukana myös Oulun diakonissalaitos, joka räätälöi asukkaille näiden tarvitsemia kotisairaanhoitopalveluita. Asia varmistui tällä viikolla.

Vanhantullinkadun kulmauksessa, entisen Tullikamarin takana sijaitsevaan kortteliin rakennetaan kolme taloa, joista ensimmäisen pitäisi olla valmis vuoden 2003 alussa.

Asuntoja taloihin tulee yhteensä noin 150. Suurin osa niistä on kaksioita ja kolmioita, mutta mukana on muutama yksiö ja toisaalta hieman isompikin asunto.

Ensimmäisen talon asunnot ovat omistusasuntoja, mutta myöhemmin rakennettaviin tulee myös osaomistus- ja vuokrahuoneistoja.

Hintataso noudattelee keskustassa sijaitsevia vapaarahoitteisia asuntoja. Projektipäällikkö Markku Taskinen NCC:ltä arvelee, että esimerkiksi kaksioiden neliöhinnaksi muodostuu 11 500 markkaa. Kaksiot vaihtelevat kooltaan 45 ja 57 neliön välillä, joten pienimmän kaksion saa hieman yli puolella miljoonalla markalla.

NCC teki alkusyksystä kyselytutkimuksen, johon vastasi 1 500 oululaista 60 vuotta täyttänyttä. ”Se oli hyvin vahva palaute ja sen pohjalta suunnittelua on jatkettu”, korostaa Taskinen.

Kaksioita ja kolmioita toivottiin eniten

Kyselystä ilmeni se muuallakin julki tullut käsitys, että ikääntyvät mielellään vaihtaisivat isoksi käyneet omakotitalonsa tai rivitaloasuntonsa pienempiin samassa tasossa oleviin asuntoihin. Myös hissittömät kerrostalot ovat ikäihmisille hankalia. Eniten toivottiin kaksioita ja kolmioita, joissa mielellään saisi olla oma sauna.

Senioriasunnon mukana ostetaan myös turvallisuutta. Asuntoa varten suunnitellaan oma palvelukonsepti, josta asukkaat voivat halutessaan ostaa kotiin erilaisia palveluja. Asukas maksaa vain niistä palveluista, joita käyttää.

”Diakonissalaitoksella on jo nyt palveluita seniori-ikäisille: kotisairaanhoitoa ja Vesperkodin palvelukoti. Nyt toiminta tulee laajenemaan huomattavasti, riippuen tietenkin siitä, missä määrin palveluille on kysyntää”, toteaa Diakonissakodin johtaja Raija Ikonen.

Oulun kaupungilta saa kotipalvelua, mutta sen tarve ja kysyntä kasvaa lähivuosina melkoisesti. Vielä tällä hetkellä yksityiset palvelut koetaan liian kalliiksi ja niitä ostetaan suhteellisen vähän, mutta asenteet ovat muuttumassa, huomauttaa Ikonen. Tulevat ikäihmiset ovat valmiita satsamaan enemmän itseensä.

Ikosen mielestä nyt tehty yhteistyöavaus rakennusliikkeen kanssa onkin katse tulevaisuuteen: olosuhteet muuttuvat ja tarvetta tämänkaltaisille palveluille tulee jatkossa olemaan entistä enemmän.

Senioriasuntoon muuttaessaan asukas ei välttämättä tarvitse vielä lainkaan sairaanhoitopalveluita. Sen sijaan kysyntää voi olla vaikkapa kuntosalilla, fysikaalisella hoidolla tai ateriapalveluilla. Kotisairaanhoidon tai asiointipalvelun mahdollinen myöhempi tarve kuitenkin tiedostetaan ja sen saatavilla olo koetaan rauhoittavana.

Senioriasuntoa pitää pystyä muuntelemaan

Senioriasunnon periaatteisiin kuuluu myös se, että asunto on helposti muunneltavissa. Omassa asunnossa asumista ja liikkumista tuetaan erilaisin turva- ja apulaittein, jotka voidaan asentaa suhteellisen yksinkertaisin toimin.

NCC on rakentanut jo useita senioritaloja eri puolille Suomea. Suunnitelmien keskeisinä teemoina ovat turvallisuus, esteettömyys ja viihtyvyys, joihin liittyviä tiettyjä erityispiirteitä pyritään Taskisen mukaan toteuttamaan jokaisessa asunnossa.

Esteettömyys tarkoittaa, että jokainen asunto on kynnyksetön parvekkeita ja pesuhuoneita myöten. Työpöytätasot ovat matalammalla kuin normaaliasunnoissa ja kaikki sisäovet riittävän leveitä. Sähkölaitteet ja pistorasiat sijoitetaan sellaiselle korkeudelle, ettei tarvitse kyyristellä.

Turvallisuutta parannetaan nykyaikaisella yleiskaapeloinnilla. Ovipuhelimilla pystytään ehkäisemään asiattomien kuljeskelu talossa ja erilaisia turvalaitteita kuten kaatumisenilmoittimia ja turvapuhelimia voidaan asentaa tarpeen mukaan.

Asumisviihtyvyyteen taas kuuluvat lasitetut, isot parvekkeet ja asuntojen muunneltavuus.

Asuntoja ei vielä voi varata. Aiheesta järjestetään yleisötilaisuus tammikuun alussa, jolloin myös ennakkomarkkinointi aloitetaan.

Myös Kempeleeseen rakennetaan senioritaloja. Paikkaa ei vielä ole päätetty.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva