Kainuun koluajalle kulttuuripalkinto

Kirsi Haapea

KAJAANI Harvaa tietää Kainuun historiasta yhtä paljon kuin dosentti Reijo Heikkinen, tutkija ja tieteen popularisoija, joka koluaa ja porkkaa maakuntaa ja kirjoittaa paikallishistoriasta, ympäristöstä, kulttuurihistoriasta.

Reijo Heikkinen saa tämänvuotisen Kajaanin kulttuuripalkinnon erityisesti ansioistaan paikallishistorian saralla.

”Periaatteessa kaikki historia on paikallishistoriaa. Mutta akateemiset historiantutkijat ovat väheksyneet paikallisuutta ja syrjäseutujen elämän tutkimista. Keskukset väheksyvät moukkamaista periferiaa, ja ihmisetkin väheksyvät omaa historiaansa. Kainuussa omalle historialle alettiin antaa arvoa vasta 80-luvulla, kun kolmiosainen maakuntahistoria ilmestyi.”

Maisemien katselu harrastuksena

Perikainuulaisesta sukunimestään huolimatta Heikkinen ei ole kainuulainen, vaan Oulusta. Sukujuuret johtavat kyllä Suomussalmelle ja Kajaanin Vuoreslahteen. Muualta tullut näkee Kainuun ilman suomuja silmillä, hän sanoo.

”Kainuussa on upeita paikkoja, joita peruskainuulaiset eivät tunne, saaria, luolia, vaaroja. Intohimoni on koluta paikkoja, joissa en ole ennen käynyt. Maisemien katselu on harrastukseni.”

Naapurinvaaran ja Kiehimävaaran lisäksi Heikkisen ihannemaisemia on Oulujärven Ärjänsaari. Siitä häneltä on tulossa kirja, ympäristöhistoria. Mielessä on teos Oulujärven vesistön säännöstelyn vaiheista.

Heikkisen tuotteliaisuutta ihmetellään. Hän kirjoittaa, kun muut nukkuvat. Iltakymmenestä aamukahteen on parasta luomisaikaa. Herätys on silti viideltä.

Töiden jälkeen yläkertaan

Reijo Heikkisellä on loppututkinto kolmesta tiedekunnasta, humanistisesta, valtiotieteellisestä ja kasvatustieteellisestä ja pöytälaatikossa toinen väitöskirja.

Yliopistoon hän päätyi epätavanomaista tietä: kuskasi trukilla kaapeleita Pohjolan Kaapelin tehtaalla, jonka yläkerrassa oli Oulun yliopiston opetustiloja.

”Ajattelin, että voisin jatkaa töiden päälle yläkerrassa. Ajoin kaapelia aamukolmesta yhdeksään, vaihdoin vaatteet ja nousin Snellmanian luentosaliin. Professori epäili, että olenko sama kaveri, joka aamulla yritti ruhjoa hänen autoaan trukilla.”

Palkittu kirjoittaja. Dosentti Reijo Heikkinen on Kalevan lukijoille tuttu artikkeleistaan ja kirja-arvioinneistaan. Päätyö Heikkisellä on Oulun yliopiston Kajaanin opettajankoulutusyksikössä.

kirsi haapea

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva