Pienistä hetkistä elämän rikkaus

50-vuotias

Hannele Salmi Oulussa.

Oulun kaupunginteatterin vt. hallintopäällikön Hannele Salmen kanssa on helppo keskustella, heti ensimmäisestä hetkestä lähtien. Hänestä välittyy lämmin myötäelämisen kyky.

Sana ihminen vilahtaa usein hänen puheessaan, ja siinä kuultaa huoli kanssakulkijoittemme hyvinvoinnista. Nuorten tulevaisuus askarruttaa - mistä rakentaa heille sitä toivon näköalaa, joka loisi uskoa turvalliseen tulevaisuuteen ja omaan panokseen osana yhteiskuntaa.

Työ ja moninaiset asiat täyttävät nykyihmisen päivät niin, ettei aikaa riitä tarpeeksi tärkeimmille asioille: lähimmille ja toisten kohtaamiselle. Se heijastuu vaikeuksina ihmissuhteissa, yksinäisyys ja syrjäytyneisyys lisääntyvät.

”Elämän rikkaus löytyy useinkin aidosta, avoimesta toinen toisemme kohtaamisesta - pienistä hetkistä. Yhteyden löytämisellä pystyttäisiin varmasti vähentämään jännitteitä ja niiden heijastusvaikutuksia”, uskoo Hannele Salmi.

Kun Samuel Salmi valittiin Oulun hiippakunnan piispaksi tämän vuoden alusta, ei perheen paluu Ouluun ollut vaikeaa, vaikka Turussa oltiin jo 14 vuotta viihdyttykin. Hannele Salmi muistelee, kuinka helppoa pohjoiseen oli kotiutua, kun hän ensimmäisen kerran vuonna 1974 saapui Ouluun nuorena ja ujonakin. ”Meidät otettiin avosylin vastaan, aivan kuten tapahtui nytkin.”

Ennen muuttoa Turkuun Hannele Salmi toimi elinkeinosihteerinä ja sai läheltä seurata Oulun kehityksen alkutaivalta teknologiakaupungiksi. Aikaa hän kuvaa inspiroivaksi.

Turkua ja Oulua on vaikea verrata, koska niiden lähtökohdat ovat erilaiset. Turku saa itsetuntoa perinteistään, ammentaa voimaa vankoista historiallisista juuristaan. Oululta vaaditaan dynaamisuutta.

Hannele Salmi toimi Turussa kaupunginteatterin hallinto- ja taloussihteerinä. Tehtävään häntä ei kuitenkaan houkutellut teatterin tuntemus. Proosallisesti hän vain näki ilmoituksen ja ekonomina haki paikkaa. Kannustimena oli innostava työyhteisö suuressa organisaatiossa Oulun vuosilta.

Persoonallista teatterimaailmaa hän kuvailee antoisaksi työympäristöksi. ”Työ yllätti rikkaudellaan. On ollut elämys päästä siihen sisälle, tutustua näytelmien valmistumisen monisäikeiseen prosessiin.” Vaikka hän työskenteleekin hallinnollisella puolella, tuntee hänkin lähestyvän ensi-illan kihelmöivän jännityksen hiipimisen. Hannele Salmi on työskennellyt Oulun kaupunginteatterissa vasta kolme kuukautta, viransijaisuus kestää vuoden 2003 loppuun.

Hannele Salmen mielestä teatteri täyttää paikkansa, kun se koskettaa katsojaa, saa hänet ajattelemaan. Tapahtuupa se sitten draaman tai komedian keinoin. Tärkeää on, että katsojalle jää sisimpään myös kotiin viemistä.

Hannele Ssalmi ei ole kokenut ristiriitaa tehdä piispan puolisona työtä teatterissa eikä ole siihen törmännyt muuallakaan, päinvastoin. Hän osoittaakin työpaikalleen näkyvää tuomiokirkkoa. ”Molemmissa paikoissa on kyse ihmisestä, mietitään elämän kysymyksiä syvällisesti, etsitään ratkaisuja. Myös kirkon piirissä on viime aikoina tuotu sanomaa draaman keinoin.”

Kehäkolmosen kasvattia ei kaamos ahdista. ”Olenkin sopiva pohjoisen asukkaaksi.” Luonnon tarjoama avaruus ja raikkaus ovat tärkeitä elementtejä.

Ensilumesta hän riemuitsee. Häntä naurattaa itseäänkin. ”Rakastan lunta.” Jokainen uusi lumihiutale tietää parantuvia mahdollisuuksia hiihtämiseen. ”Kaikessa rauhassa tahkoamiseen”, hän luonnehtii harrastustaan, johon ovat hyvät mahdollisuudet jo kotiovelta. Kuukausi sitten Salmet löysivät Jäälistä mieluisan omakotitalon, jonka ikkunoista avautuva näkymä tuo luonnon moninaisuuden lähelle.

Aniharva voi viettää 50-vuotispäiväänsä sellaisissa puitteissa kuin Hannele Salmi tänään: ympärillä parituhatta juhlijaa, pukuloistoa, herkuista notkuvia pöytiä, salamavalojen räiskettä...

Hän myöntää hiukan jännittävänsä osallistumistaan ensikertalaisena presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlaan. Päivällä hän osallistuu Helsingin tuomiokirkossa juhlajumalanpalvelukseen, jossa hänen miehensä saarnaa. Matkan tärkeä anti on saada tavata molemmat lapset, Mikko ja Johanna, jotka ovat seuranneet isoisänsä ja isänsä jalanjälkiä. Mikko Salmi on jo valmis pappi ja Johanna aloitti syksyllä teologian opinnot.

RITVA SIMILÄ

Ihmiset tärkeitä. Hannele Salmen päivätyö on Oulun kaupunginteatterissa, mutta vapaa-aikanaan hän haluaa tutustua miehensä, piispa Samuel Salmen mukana Oulun hiippakuntaan ja sen ihmisiin.

Risto Rasila

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva