Oulustrategiaa tiernapoikaversiona

Kaupunginjohdon ilosanoma toi kunniamaininnan kuntakilpailussa

Liisa Laine

HELSINKI Heti näkee, että Herodeksen hommat ovat tuttuja kaupunginjohtaja Kari Nenoselle. Hihaan kätkettyä lunttia tarvitaan vasta aivan viime metreillä.

Vaikka pilkkalaulujen SM-kilpailuissakin kunnostautunut tietopalvelupäällikkö Eero Ylitalo oli - pakon edessä - rutistanut oululaisen joulukuvaelman seitsemään minuuttiin ja tiputellut sinne sellaisia sanoja kuin ydinkunta-palvelukuntamalli (seitsemän kertaa) ja asiakasohjautuvan organisaation visio, selvitti Nenonen ja itse asiassa koko muu kaupunginjohdon tiernaporukka Helsingin keikkansa kunnialla.

Ei totisesti ollut esityksen vika, jos tämän vuoden Kunnat kunniaan kilpailussa ei lopulta aivan ykkössijaa hellinnytkään. Tai jos loppukilpailun raatiin kuuluneelle MTV:n varatoimitusjohtajalle Tauno Äijälälle eivät tiernavitsit auenneet. Kuntaväki pärskähteli siitäkin edestä.

Kilpailu huipentui Helsingin Säätytalon juhlavassa papiston salissa pidettyyn finaaliin. Kun muut Vuoden kuntayhteisö -sarjan loppusuoralle päässeet (Kuusamo ja Oulunsalo) turvautuivat perinteisiin menetelmiin, pisti Oulun kaupunginjohto itsensä rohkeasti likoon ja tarjosi Oulun strategiamallit sujuvasti laulamalla.

Kari ”Herodes” Nenosen lisäksi kaupunginteatterilta lainattuihin tiernatamineisiin olivat sonnustautuneet apulaiskaupunginjohtajat Matti ”Murjaani” Pennanen ja Silja ”Mänkki” Hiironniemi sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti ”Knihti” Pikkarainen. Myös viimemainitulla oli selvästi kokemusta alalta.

Kaupungin teknisestä toiminnasta vastaava Murjaani-Pennanen teki vaikutuksen paitsi viehättävällä päähineellään myös sujuvalla polvistumisella ydinkunta-palvelumallin ja Herodes-Nenosen edessä. Eikä yhtään loukkaantunut, vaikka kuinka teknokraatiksi haukuttiin.

Mänkki-Hiironniemi unohti sytyttää tähteen valon, mutta korvasi puutteen säteilemällä muutoin valkoisessa kostyymissään.

Herodes-Nenosen housut havaittiin Oulun kaupungintalolla pidetyissä kenraaliharjoituksissa liian isoiksi, mutta tukevalla vyöllä nekin saatiin pysymään ylhäällä. Knihti-Pikkarainen puolestaan arveli muistuttavansa pussipöksyissään enemmänkin renesanssiruhtinasta kuin sotamiestä.

Sapelit oli korvattu kännyköillä ja kommunikaattorilla (uusin malli, värinäyttö). Taistelun tuoksinassa ne välillä kopsahtivat niin kuuluvasti yhteen, että ainakin Herodes silmäili pelivälinettään jo selvästi huolestuneena.

Loppukilpailuun selvinneille oli annettu tehtäväksi laatia kunnastaan seitsemän minuutin ”mainospätkä”. Oulun tiernapoikaidean keksi kaupungin viestintäpäällikkö Sirkka Keränen ja siitä rangaistuksena sai huolehtia tähden kuljetuksen lentokoneessa.

Esityksen kapellimestarina toiminut Ylitalo armahti kuitenkin Keräsen ja kantoi pahviin kätkettyä taivaankappaletta uljaasti kuin entinen mielenosoittaja.

Risto Rasila

Yksi herra ja diplomi-insinööri. Viestintäpäällikkö Sirkka Keränen naamioi apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennasen Murjaanien kuninkaaksi.

Jopa joutui strategia. Kaupunginjohtaja Kari ”Herodes” Nenonen sai viikset viestintäpäällikkö Sirkka Keräsen käsittelyssä.

Risto Rasila

Ei millään viekkauella. Oulun kaupunginjohdon tiernakvartetti valmistautuu Helsingin säätytalolla. Edessä on seitsemän minuutin ”mainospala” Oulun kaupungista.

Risto Rasila

En mikään styranki ja byrokraatti. Kari ”Herodes” Nenonen ja Matti ”Murjaani” Pennanen ottavat mittaa toisistaan.

Risto Rasila

Matkustakaa Pohjois-Suomeen. Apulaiskaupunginjohtaja Silja ”Mänkki” Hiironniemi on löytänyt lunttilapulle hyvän, perinteisen piilopaikan.

Teknotiernat Helsingin keikalla

Oulu kamppaili urheasti, mutta Kuusamosta vuoden kuntayhteisö

Liisa Laine

Kuusamosta tuli vuoden kuntayhteisö, mutta Oulu ja Oulunsalo kävivät tittelistä tiukan kamppailun.

Vielä tiukemman kamppailun kävi Oulun kaupungin edustusjoukkue, jonka piti opiskella kilpailua varten Oulun strategia-visioilla varustettu tiernapoikanäytelmä pikakelauksena, seitsemään minuuttiin.

Loppukilpailuun selvinneissä kolmessa Pohjois-Pohjanmaan kunnassa oli tehty laaja auditointi, jonka jälkeen keulilla oli Oulunsalo, seuraavana Kuusamo ja kolmantena Oulu.

Palkitsemistilaisuudessa kunnilla oli mahdollisuus perustella seitsemän minuutin ajan, miksi juuri heidän kuntansa pitäisi valita vuoden kuntayhteisöksi.

Nelihenkinen raati antoi esityksistä pisteet, joiden paino oli 20 prosenttia.

Oulun kaupungin tiernapoikakvartetin muodostivat kaupunginjohtaja Kari Nenonen, apulaiskaupunginjohtajat Matti Pennanen ja Silja Hiironniemi sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Pikkarainen.

Kun raadin antamat pisteet lisättiin kunnissa tehtyihin auditointeihin saatiin järjestykseksi Kuusamo, Oulunsalo ja Oulu, mutta erot olivat kutistuneet minimaalisen pieniksi.

Kilpailun järjestivät sisäasiainministeriö, Taloustutkimus Oy ja Yritystaito Oy.

Risto Rasila

Sinä itse, taikka sun virkas'. Apulaiskaupunginjohtaja Matti ”Murjaani” Pennanen joutuu rukoilemaan kaupunginjohtajaa ja sitoutumaan ydinkunta-palvelumalliin. Kaupunginjohtaja Kari ”Herodes” Nenonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti ”Knihti” Pikkarainen irvailevat tilannetta ja sekös yleisöä naurattaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva