Kultaisen trumpetin onnellinen kohtalo

OULU Suomessakin nousi 1950-luvun alussa pinnalle Eddie Calvert ja Kultaisen trumpetin laulu. Kotimainen tähtitrumpetisti Ossi Runne soitti marraskuussa 1953 levylle saman Calvertin hitin, jonka Olavi Virta levytti vasta seuraavana keväänä.

Ossi Runne taivutteli 1950-luvulla Martin-merkkisellä soittimella. Se oli suosikkikappaleen nimen mukainen, aidolla kullalla päällystetty ja kauniisti kaiverruksilla koristeltu trumpetti, joka sittemmin näkyi myös kotimaisissa elokuvissa.

Ylellisyystavaroiden hankinta oli sodan jälkeen 1950-luvun alussa vaikeaa. Ossi Runne kertoo, että hän sai ostetuksi Martin Committee -mallisen trumpettinsa Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystön työtekijän avustuksella 650 dollarin hintaan. Hieno peli, parasta mitä silloin rahalla sai.

”Martinilla minä ensimmäiset levynikin soitin. Olin lukenut Down Beat -musiikkilehdestä tästä Martin Committee -mallista, ja minulla rupesi kovasti tekemään sitä mieli. Puhuin Helsingissä eräälle tuttavalleni, konsuli Taylorille, joka hankki minulle dollarit lähetystön kautta. Sain ostaa trumpetin suoraan Martinin tehtaalta”, Ossi Runne kertoo.

”Martin Committee oli erittäin hyvin ja huolellisesti tehty trumpetti. Se oli poikkeuksellisen kallis sen vuoksi, että putkien pinnoituksessa oli käytetty aitoa kultausta eikä lakkaa. Kultaus ei hapettunut eikä syöpynyt millään tavalla käytössä. Solistisessa mielessä se oli erinomainen instrumentti, mutta orkestereissa sillä oli aika raskasta vetää lead-trumpetin stemmoja.”

”En muista enää tämän ensimmäisen Martin-trumpettini kohtaloa. Kenelleköhän se joutui minun jälkeeni?” Ossi Runne pinnistää muistiaan.

Hän ilahtuu kuullessaan, että harvinainen soitin päätyi 1960-luvulla Ouluun nuorelle innokkaalle harrastajalle, Harry Hammarille.

Noihin aikoihin Harry Hammar muun muassa tuurasi kesäisin Oulun varuskuntasoittokunnassa avusti Oulun kaupunginorkesterissa alan tunnetun taitajan, Keijo Kontion, rinnalla kakkostrumpetistina.

”Ostin Martinin ehkä vuonna 1962 erään tutun kautta. Maksoin siitä 600 markkaa, mikä oli paljon, kun uuden olisi saanut samaan hintaan”, sanoo Harry Hammar.

Soittamisen Harry Hammar oli aloittanut vuonna 1953 Oulun Lyseon musiikinopettajan Atte Miettisen ja viulisti Jouni Heinosen rohkaisemana. Lyseon orkesteriin hänet hyväksyttiin vuonna 1955.

Harry Hammarin ensimmäinen oma trumpetti oli perheeltä joululahjaksi saatu tšekkiläinen Cid. Musiikkikapteeni Armas Nuortti antoi pojalle alkuopetusta Oulun puukasarmilla hintaan 5 markkaa puoli tuntia.

Harry Hammar, joka tänä päivänä tunnetaan myös oululaisen Hammarin Sähkö Oy:n toimitusjohtajana, on jo hankkinut itselleen uuden hopeanvärisen soittimen.

Mutta vanhasta, hienosti kaiverretusta Martinistaan hän ei ole luopunut. Ossi Runnen kultainen trumpetti lepää ruskealla nahalla päällystetyssä kotelossaan täydessä soittokunnossa, venttiilit öljyttyinä, ja tietysti Martin kiiltää kuin uutuuttaan.

Hammarin suvussa musiikki onkin aina ollut tärkeällä sijalla. Muiden muassa Harry Hammarin isosetä, William Hammar (1875-1951), lauloi vuosina 1907-1910 kiinnitettynä bassosolistina Mannheimin, Koblenzin ja Hampurin oopperoissa Saksassa.

Willam Hammar oli myös mukana perustamassa suomalaista oopperaa, johon hän oli kiinnitettynä vuodet 1911-1929. Lisäksi hän toimi Helsingissä kanttorina ja musiikkiopiston opettajana.

ESKO AHO

Tapio Maikkola

Kullan kimallusta 1950-luvulta. Oululainen sähköliikkeen johtaja Harry Hammar säilyttää Ossi Runnen Amerikasta sotien jälkeen hankkimaa kultaista Martin-trumpettia aarteena suomalaisen kevyen musiikin historiasta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva