Nukuun syntyy pieni näyttämö

Toisen kerroksen harjoitussali muutetaan kunnon teatteritilaksi

Eeva Kauppinen

OULU Kymmenen vuotta sitten rakennetun Oulun nuoriso- ja kulttuurikeskuksen pikkusali toisessa kerroksessa tehtiin harjoitustilaksi teatterin ja tanssin käyttöön. Sinne sijoitettiin tanssitangot ja peilit.

Nyt sali riisutaan tangoista, peileistä ja mustista verhoista. Sadan neliön sali muutetaan kunnon teatteritilaksi Nukketeatteri Akseli Klonkille ja Oulun yliopilasteatterille.

Käytännössä nämä kaksi ryhmää ovat olleet viime vuodet salin vakiokäyttäjät ja jakaneet harjoitus- ja esitysvuorot.

”Kyseessä on totaalinen peruskorjaus: Saliin rakennetaan uusi ilmastointi, toinen sisäänkäynti, siellä uusitaan lattiat, seinät ja katto. Hankimme täysin uuden digitaalisen valo- ja äänikaluston. Teetämme tilaan varta vasten mitoitetun katsomon”, luettelee johtava kulttuurisihteeri Arja Huotari.

Arkkitehtisuunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Laatio Oy. Suunnittelussa on käytetty apuna useita eri alojen asiantuntijoita. Tilan on tutkinut akustiikan asiantuntijana arkkitehtitoimisto Alpo Halme Oy Vantaalta.

”Tärkeää on säilyttää salin pienimuotoisille esityksille ainutlaatuisen hyvä akustiikka”, toteaa Arja Huotari.

Salin kovat, valkoiset betoniseinät päällystetään akustisella levyllä, ettei koko tilan kiertäviä mustia verhoja enää jatkossa tarvita. Teatterista tulee täysin musta tila.

Katsojia uudelle pienelle näyttämölle mahtuu jatkossakin enimmillään 60.

Salin ulkopuoliselle käytävälle tulee ilmoitustauluja ja naulakko. Haaveissa on ollut saada kapealle käytävälle seinämaalaus, esimerkiksi jonkun oululaisen koulun toteuttamana.

Ison salin remontti alkaa tammikuussa

Nukun ison salin peruskorjaus alkaa tammikuussa, heti kun pienen salin remontti on valmis. Tekijänä on sama porukka.

Isoon saliin rakennetaan sivu- ja taustakatteet eli verhosto. Sinne lisätään musta ja valkoinen taustaverho sekä mustat sivukatteet.

”Varmaan moni muukin kuin minä on kyllästynyt katselemaan tilan palo-ovea esityksen aikana”, Arja Huotari huomauttaa sarkastisesti.

Ison salin teatteritekniikan asiantuntijana on toiminut teatteritekninen konsultti Juha Westman Helsingistä ja ääniasiantuntijana Oulun kaupunginteatterin vastaava äänimestari Jukka Lappalainen.

Ison salin suurin muutos on koko äänentoistolaitteiston uusiminen.

”Isoon saliin tulee massiivisia akustisia korjauksia”, kertoo arkkitehti Pekka Elomaa.

Pienen ja ison salin peruskorjaukset mahtavat yhteensä puolitoista miljoonaa markkaa.

Arkisto

Ehompi teatteritila. Maailman omistajan näköisenä seisoskelee nuoriso- ja kulttuurikeskuksen pienessä salissa nukketeatteritirehtööri Janne Kuustie. Tila on nyt remontissa ja siitä kehittyy Nuku-keskuksen pieni näyttämö. Sillä aikaa Nukketeatteri Akseli Klonk harjoittelee alakerran näyttelytilassa joulunäytelmää Jo joutuu jouluu, jonka ensiesitys on 8. joulukuuta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva