Uusi Raahe yhä mahdollinen

Yhdistämisen kannattajat laskevat saavuttaneensa Pattijoen valtuustossa jo 14-13 enemmistön

Timo Myllykoski

PATTIJOKI Ratkaisevassa asemassa oleva Pattijoen kunnanvaltuusto on taipumassa Raahen ja Pattijoen yhdistämisen kannalle. Uutta käännettä pohjustettiin maanantaina kunnanhallituksessa, missä kaatui kunnanjohtaja Ilmo Arvelan esitys Pattijoen kunnan säilyttämisestä itsenäisenä kuntana. Hallitus päätti äänin 5-4 pyytää valtuustolta jatkoaikaa kuntajaon muuttamisen selvittämiseen.

Niilo Ojalan (vas.) esityksen mukaisesti kunnanvaltuustolle esitetään asian jättämistä pöydälle lisäselvityksiä varten. Ojalan esitys voitti, kun aiemmin kuntaliitosta vastustanut Simo Joensuu (kesk.) äänesti muista keskustalaisista poiketen kunnanjohtajan esitystä vastaan.

Vahvaa lobbaustyötä kuntaliitoksen puolesta tekevä valtuutettu Heikki Marjala (kesk.) sanoo nostavansa hattua Joensuulle, joka on tehnyt asiassa 180 asteen käännöksen.

Marjalan tietojen mukaan Pattijoen 27-jäsenisessä kunnanvaltuustossa kuntaliitoksen kannattajilla on jo enemmistö. Mielipidettään on Joensuun lisäksi muuttamassa varmuudella toinenkin keskustan valtuutettu.

”Jos tänä päivänä äänestettäisiin, niin äänet olisivat kuntaliitoksen puolesta 14-13, ja voi olla, ettei se edes pysähdy siihen. Viimeisimpien viestien ja yhteydenottojen perusteella olen hyvin toiveikas, että liitos toteutuu”, Heikki Marjala sanoo.

Valtuusto päättää pöydällepanosta

Kunnanhallituksen jäsen Risto Kärkinen (kok.) vahvistaa Marjalan puheet. Hän sanoo, että kun kansanäänestyksessä syntyi yhdeksän äänen ero, niin tämänhetkisen tilanteen mukaan valtuustossa mentäisiin yhden äänen erolla.

”Mielipiteisiin pyritään nyt luonnollisesti vaikuttamaan puolin ja toisin. Tiedän, että siellä on ollut keskustan taustaryhmä ja yrittäjäporukkaa liikkeellä.”

Kärkinen haluaa, että valtuusto päättää kuntaliitoksesta vasta sitten, kun päättäjillä on käytettävissään kaikki mahdollinen tieto porkkanarahoista. Siksi hän kannatti Niilo Ojalan esitystä jatkoajasta.

”Kunnanjohtaja toi maanantaina esille, että 40 miljoonan markan yhdistymisavustuksen lisäksi olisi olemassa vielä yli 10 miljoonan markan neuvotteluvara erilaisiin investointihankkeisiin. Koska rahasummat ovat vielä merkittävästi auki, pitäisi nyt ottaa helmikuulle saakka aikaa ja selvittää, mikä on todellinen tilanne porkkanarahojen suhteen.”

Joulukuun 13. päivänä kokoontuvassa valtuustossa pyritään Risto Kärkisen mukaan äänestämään asia pöydälle. Tällainen tieto on myös Heikki Marjalalla.

”Pöydällepanosta päätetään jo tulevassa valtuustossa, näin minulle on kerrottu. Tässä on esittelevä virkamieskin aika keskeisessä roolissa, että mitä hän tulee valtuustolle esittämään”, hän pohtii.

Uusia näkökohtia harkittava rauhassa

Heikki Marjala ehti jo jättää kunnanhallitukselle eronpyyntönsä kunnallisista luottamustehtävistä, mutta pyysi jättämään sen pöydälle kuntaliitosasian uuden käänteen takia. Hän pitää Raahen ja Pattijoen yhdistämistä niin tärkeänä kohtalonkysymyksenä koko seutukuntaa ajatellen, että on valmis laittamaan asiassa paljon likoon.

Marjala toivoo, että valtuutetut saavat tilaisuuden vetää henkeä ja pohtia asioita kaikessa rauhassa, koska päätöksenteon pohjaksi on tullut uusia näkökohtia.

”Tässä asiassa on kunniallista muuttaa mieltäänkin. Minusta on kamalaa, että poliitikot eivät saisi muuttaa mieltään, vaan heidän pitäisi hirttäytyä periaatteeseen.”

Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pentti Kunnasmäki (vas.) kertoo seuraavansa mielenkiinnolla onnistuuko liitoksen kannattajien lobbaus Pattijoella. Hän toivoo, että Pattijoen valtuustosta löytyisi enemmistö kuntien yhdistämisen kannattajia.

”Ei se kaukanakaan ole. Asiaa ei vain kannattaisi kovin pitkittää, vaan pitäisi päättää”, sanoo Kunnasmäki.

Helge Murtovaara

Lobbaaja. Kunnanvaltuutettu Heikki Marjalan mukaan kuntaliitosasiassa on ilmennyt päätöksenteon pohjaksi uusia näkökohtia, kuten mahdollisuus yli kymmenen miljoonan markan investointiavustukseen. Marjala toivoo, että niin hänestä kuin perheen lapsista Hanna-Kaisasta, Elinasta ja Otosta tulee vuoden 2003 alussa raahelaisia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva