Arkkitehtuurin osasto jää keskustaan

Panu Pökkylä

OULU Yliopiston arkkitehtuurin osasto pysyy kaupungin keskustassa. Viimeinen ankkuri tälle tosiasialle laskettiin eilen, kun osaston lisärakennuksen peruskivi muurattiin perustuksiin.

”Jo ennen minun rehtorikauttani on keskusteltu lisätilan tarpeesta ja kolmesti on yliopiston hallituksessa käsitelty siirtymistä Linnanmaalle. Aina on kuitenkin päätetty pysyä täällä”; rehtori Lauri Lajunen toteaa.

Laman aikana arkkitehtuurin ja rakennustekniikan osastojen kohtalo oli todella vaakalaudalla. Arkkitehtuuri jäi, rakennustekniikan osasto kutistui lopulta pieneksi tutkimusryhmäksi.

”Tällä tapaa yliopisto näkyy kaupungin keskustassa pienoiskampuksena. Linnanmaalle menosta on turha enää puhua”, Lajunen jatkaa.

Arkkitehtuurin osaston johtaja, professori Rainer Mahlamäki totesi, että koulutus on nyt kotonaan.

”Työn jatkaminen tässä historiallisesti ja arkkitehtoonisesti arvokkaassa korttelissa on ollut meille aina harras toive. Kaupungin keskustaan muodostuu pienoiskampus, joka on onnistunut ratkaisu kaupunkikuvalle”, hän luonnehti.

Julkisuudessa hanketta on arvosteltu muun muassa siitä, että uudisrakennuksen tieltä jouduttiin purkamaan hyvin vanha ulkorakennus. Yliopiston väki on kuitenkin puolustautunut sillä, että rakennukselle haettiin uutta kotia loppuun asti, mutta se vain yksinkertaisesti vei liikaa tilaa muutenkin ahtaasta korttelista.

Noin 1 000 kerrosneliön rakennus Aleksanterinkadun puolella maksaa 20 miljoonaa markkaa, rakennuttajana toimii valtion omistama Senaatti-kiinteistöt. Yliopisto ei maksa töistä penniäkään, vaan maksu peritään vuokrassa.

Rakennus on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden syksyllä.

Tapio Maikkola

Terveisiä menneistä. Arkkitehtuurin osaston lisärakennuksen peruskiveen säilöttiin muun muassa viimeisiä markkoja ja maanantain Kaleva. Muuraajana rehtori Lauri Lajunen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva