Myötäsukainen juhlakabaree

Harrastajateatteria

YTY-teatteri, Ylivieska: 30v@ylivieska.vi. Kirjoittajat: Tuulikki Kejonen, Marja-Terttu Hannula, Jarkko Pinola ja Hannu Verronen. Ohjaus Raimo Hentunen. Lavastus Lauri Koski. Puvustuksen suunnittelu Piki Paananen. Valojen suunnittelu Janne Koski. Musiikki Yty-bändi: Risto Koskela, Matti Sydänmetsä, Mika Salmela, Tatu Löytynoja. Laulujen sovitus Jarkko Pinola

Rooleissa Henna Uusitalo, Harri Pinola, Esko Niemelä, Antti Väyrynen, Sari Anttila, Annika Korte, Kirsi Heiskanen, Sirkku Vinkka, Anna-Leena Päivärinta, Anna-Liisa Visuri, Juhani Löfbacka, Janne Korpi, Henri Koskela, Jarkko Pinola. Seuraavat esitykset 5.12. ja 6.12.

Ylivieskan kaupungiksi tulosta on kulunut kolmekymmentä vuotta. Siitä hyvästä harrastajateatteriyhdistys on kutonut kasaan juhlakabareen, kuten on tapana ollut aina pyöreiden vuosien kunniaksi.

Järjestyksessä kolmas synttärikabaree kantaa uljaasti nimeä 30v@ylivieska.vi. Ilman viittausta tietoteknologiaan ei kai mikään itseään vähänkään kunnioittava elin voi toimia, joten nimi lienee paikallaan.

Symboliksi on päässyt kuitenkin hiiren sijasta rotta. Kabareessa kaupungin mikroelukaksi nimetty otus jättää tunnetusti uhkatilanteessa laivan ensimmäisenä, selviää hengissä tiukoissa paikoissa ja laajentaa reviiriään taitavasti. Siinä ensimmäinen myönteinen signaali. Lisää tippuu esityksen edetessä.

Lempeän ironisesti on käsikirjoittajaryhmä kohteitaan käsitellyt. Sauvakävelevä kalajokilaaksolainen tuulipukukansa saa olla sitä mitä on, pikkuisen kadetta, pikkuisen alistuvaa, pikkuisen pöyhkeätä, sanalla sanoen surkijjaa!

Sillä on myös surkijjaa, koska sitä hallitsee tumpelo kaupunkisuunnittelutoimikunta, joka kähmii selän takana ja yrittää muuttaa elämänkulkua. Näin selittyvät kaupungissa viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana tapahtuneet vastoinkäymiset aivan uudessa valossa.

Kabareen nähneet tietävät nyt, miksi jäähalli räjähti, pesäpallokatsomo paloin, trombi riehui.

Pehmeästi piikitellen mieliin palautetaan asioita, joita vain kaupungissa pitempään asuneet voivat ymmärtää, mutta toki sähkökaupat, kulttuuritalohanke ja kasarmialueen kohtalokin ovat puntaroitavina.

Tietenkään Nivalaa ei voi ohittaa tässäkään tapauksessa. Alituinen kiistakumppani saa ansaitsemansa huomion.

Huolella tehdystä ja loppuun asti ajatellusta tarinasta erottuu varsinaisia herkkupaloja. Näitä ovat ehdottomasti Juhani Löfbackan golfaaja, joka oivaltavasti kuvaa erään suuren haaveen kuoleman sekä Janne Korven ja Henri Koskelan reipas Koko kaupunki kasvattaa -rap.

Jannen ja Henrin lisäksi estradilla nähdään kolme muuta uutta ytyläistä, osa esiintyjinäkin ensikertalaisia. Hyvin he urakastaan selviävät kokeneempien seurassa.

Lauluosuudet toimivat hyvin. Jarkko Pinolan, Anna-Leena Päivärinnan ja Sari Anttilan laulutaidot saavat oikeutta, kun jokainen saa tulkittavakseen omaan tyyliinsä sopivia kappaleita.

Lauluja olisi suonut olevan enemmänkin, niin olennaisesti ne kabareen henkeen kuuluvat.

On upeaa, että teatterilla on oma, hyvätasoinen bändi, joka tuo elävällä musiikilla väriä ja tunnelmaa esityksiin. Tällaista tilaisuutta kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon.

Ylivieskan kaupungin historiankirjoitus on jälleen ajantasaistettu, mutta juhlakabaree kurkkaa myös hieman tulevaisuuteen. Biokaupunkina Ylivieskalla on oma merkittävä tehtävänsä myös globaalisti. Rotta on paikkansa ansainnut.

Arja Päivärinta

Arja Päivärinta

Ylivieska-kabaree. 30v@ylivieska.vi irvailee kotikaupungin menoa asukkaiden näkökulmasta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva