Yrittäjän ura alkoi Oulun torilta

Olavi Isohätälä. Yrittäjä Olavi Isohätälä kuoli Oulussa 13. tammikuuta. Hän oli syntynyt Kellossa 14.5.1931.

”Joutua pittää”, vastasi Olavi ”Olli” Isohätälä, kun häntä pyydettiin kuvaamaan Hätälöiden mottoa. Motto kuvaa erinomaisesti Isohätälää.

Olavi Isohätälä syntyi Haukiputaan Kellossa vuonna 1931 Juho ja Vendla Isohätälän perheeseen. He muuttivat 1936 Ouluun, jossa asettuivat ensin Tuiraan, sitten Raksilaan. Vanhemmat ryhtyivät kala- ja omenakauppiaiksi. 1940-luvun alussa elämää varjosti sota-aika, mutta Isohätälä seurasi isänsä jalanjälkiä. Jo 15-vuotiaana Isohätälä oli torilla tunnettu kauppias, joka osti ja myi kalaa, marjaa ja omenoita. Ollilla oli synnynnäinen lahja yrittäjyyteen, jota hän vahvisti kauppakoulussa.

1950-luvun alussa elämään tuli rakkaus. Kansantalon tansseissa Olli tapasi kuivasjärveläisen Eevan, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1953. Isohätälät jatkoivat menestyksekästä marja- ja kalabisnestä yhdessä. Mukana pyöri yrittäjäperheen seuraava polvi: Ollin ja Eevan pojat Riku ja Risto.

Ollista ja Hätälöiden suvusta kehittyi yhä tärkeämpi osa marjojen ja kalan myyntiä sekä elinkeinojen kehitystä Oulun alueella. Marjojen ja tuoreen kalan lisäksi Isohätälä osoitti moniosaamistaan muun muassa lipeäkalan valmistuksen parissa. Yhä useampi oululainen ja lähialueen tuottaja sai työtä Isohätälän yritteliäisyyden ansiosta. Torikaupan elinvoima kasvoi.

Perhe muutti 1970-luvulla Oulun Kaakkuriin, nykyisen Hätälän kalaliikkeen alueelle, jossa Isohätälä ryhtyi savu- ja lipeäkalan tekoon. Isohätälä seurasi ja neuvoi ylpeänä poikiaan, jotka jatkoivat ja laajensivat kala- ja marjakauppaa. 1980-luvulla Isohätälä otti moniosaajana haltuun jälleen uuden elinkeinon: mehiläisten hoidon ja hunajan myynnin.

Eläkepäivilläänkin Isohätälä jatkoi ahkeraa elämää. Hän hoiti kasvimaata, teki vaativia rakennus- ja remontointitöitä ja vuokrasi asuntoja. Vapaa-ajallaan Isohätälä liikkui luonnossa ja kalasteli Oivanki- ja Tenämäjärvellä lastenlasten ja ystävien seurassa. Esimerkillään hän opetti jälkipolville työn ja luonnon merkityksestä.

Vaikka terveysongelmat veivät ajoittain voimia, Isohätälän elämänilo säilyi. Suurimmat syyt olivat Eeva-vaimon vahva tuki ja Ollin sisäinen halu tehdä työtä, jolla on vaikutusta.

Isohätälä muistetaan ihmisenä, jolla oli sisua, määrätietoisuutta ja yrittäjänä pitkäaikaista vaikutusta Oulun seudun elinvoimaan.

Jaana Isohätälä

Kirjoittaja on Olavi Isohätälän pojantytär.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 20.04.2017.