Uuden ajan seiväsmatkat Kanarialle

Oulun Pyrinnön Elina Lampela ja Kuivasjärven Auran Henriikka Könönen ovat kentällä kilpailijoita keskenään, mutta oululaiset tukevat toisiaan urallaan.

Seuraavat pari viikkoa he asuvat yhteisessä hotellihuoneessa ja harjoittelevat samaan aikaan
Playa de las Americasissa.

Yleisurheilu

Kai Nevala

Oulu

Kysymys on urheilusta. Se on kilpailua ja senttipeliä.

Kuka korottaa rimaa ylemmäksi, kuka kurottaa yli korkeimmalta.

Elina Lampela ja Henriikka Könönen ovat kilpailijoita keskenään. Ikäeroa on vain neljä kuukautta ja molemmat ovat oululaisia, mutta Lampela edustaa Oulun Pyrintöä ja Könönen Kuivasjärven Auraa.

He ovat vasta 19-vuotiaita, mutta kumpikin on yltänyt jo Kalevan kisojen mitalistiksi.

Kilpailutilanteessa Lampela ja Könönen tykkäävät olla omissa oloissaan. He haluavat keskittyä suorituksiinsa ja yltää mahdollisimman hyvään tulokseen.

Muuten kaksikon välille on turha luoda ylimääräisiä jännitteitä.

– Olemme tunteneet jo pitkään. Milloin se olisi ollut... tutustuimme kunnolla ehkä kuusi seitsemän vuotta sitten Someron seiväskarnevaaleilla, Könönen veikkaa ja Lampela antaa vierestä vahvistuksen muiston pätevyydelle.

Silloin he olivat pikkutyttöjä, jotka olivat vasta päässeet käsiksi seiväshypyn kiehtovaan maailmaan. Könösen ensimmäinen kisamerkintä on heinäkuulta 2008: tulos oli 198. Lampelan tilastoihin merkittiin hallitulos 220 tammikuussa 2010.

Siitä se lähti. Nyt on päädytty jo neljän metrin paremmalle puolelle.

Nuorille naisille ei kannata luennoida 1970-luvun keihäsmatkoista Kanarialle. Nyt puhutaan tervehenkisemmästä seiväsmatkasta Teneriffalle.

Könönen ja Lampela astuvat keskiviikkoaamuna lentokoneesta ulos ja tuntevat ihollaan ihanan lämpimän tuulahduksen. Paikka on hyväksi koettu, sillä hyppääjät ovat leireilleet Playa de las Americasissa aikaisemmin vuosina 2014 ja 2015.

Säät ovat sopivat ja olosuhteet erinomaiset.

– Se on tärkeää, ettei sada vettä eikä ole liian kuuma. Siellä on yleensä ollut tähän aikaan vähän yli 20 astetta, Lampela sanoo.

”Meillä on yhteinen huone: kuka sitä jaksaisi yksin olla. Huone on todella pieni, mutta eipä siellä paljon muuta tule tehtyä kuin nukuttua.”

Henriikka Könönen

Olympic Stadium Municipal Antonio Dominguez toimii Könösen tukikohtana kolmen viikon ajan, Lampela on paikalla kaksi viikkoa. Yleisurheilustadionin yhteydestä löytyy kuntosali, voimistelupaikka sekä tekonurmi verryttelyä ja juoksuharjoituksia varten.

Tuttu hotelli on parin sadan metrin päässä.

– Pääsemme treeneistä suoraan ruokapöytään. Meillä on yhteinen huone: kuka sitä jaksaisi yksin olla. Huone on todella pieni, mutta eipä siellä paljon muuta tule tehtyä kuin nukuttua, Könönen kertoo.

Parveke toki löytyy ja pihalla on myös uima-allas, jossa voi käydä huuhtomassa harjoituspäivän rasitukset pois.

Myös Könösen valmentaja Aulis Kairento on paikalla kahden viikon ajan. Lampelan valmentaja on kotimaahan jäävä Ossi Helander, mutta se ei estä yhteistyötä.

– Tarkoitus on, että teemme aika lailla samoja treenejä samoilla paikoilla. Minulla on oma ohjelma, mutta totta kai saan neuvoja Aulikselta. Kyllä häntä tällä leirillä voi minunkin valmentajaksi kutsua. Päivitän Ossille tietoja treenien kuluista, Lampela toteaa.

Kaksikko on aikaisemmin treenannut usein yhdessä, mutta tänä talvena kontakteja on ollut vähemmän, koska naisten aikataulut ovat erilaiset. Loppuvuodesta 1997 syntyneellä Könösellä ylioppilaskirjoitukset ovat jo takana, kun puolestaan alkuvuodesta 1998 syntynyt Lampela jatkaa Kastellissa vielä puolisen vuotta.

– Hyppytreenejä voisi kyllä olla yhtä aikaa, Könönen sanoo ja Lampela vahvistaa saman heti perään.

– Kaksi valmentajaa näkee vielä paremmin, jos hypyssä on parannettavaa. Muutenkin olisi mukava, ettei olisi liian totista treeneissä.

Kisoissa kilpakumppanit vetäytyvät omaan maailmaansa. Alkuverryttelyssä kaveria toki jeesataan esimerkiksi harjoitushyppyjä ja askelmerkkejä katsomalla.

Könösen ennätys on Raatin Kalevan kisojen pronssihyppy 405. Lampela kohautti hallikauden 2015 huipputuloksella 432.

Mutta nyt on aika unohtaa kilpailut ja sen sijaan kehua tulevien viikkojen kämppäkaveria urheilijana. Könönen saa aloittaa.

– Elina on periksiantamaton sekä treeneissä että kilpailuissa. Hän on kilpailuhenkinen. Jos Elina on päättänyt jotain, hän saavuttaa sen.

Vuoro siirtyy Lampelalle.

– Hene on todella tunnollinen: hän tekee kaikki asiat kunnolla. Keskittyminen treeneissä on sellaista, ettei mitään tehdä hällä väliä -asenteella.

Teneriffan-matka taitaa potkia kahta oululaista hyppääjää korkeammalle.

Fakta

Päivä urheilun ehdoilla

Esimerkki Henriikka Könösen ja Elina Lampelan mahdollisesta päivästä Playa de las Americasin harjoitusleirillä.

8.00 Herätys, pieni verryttely ulkona ja aamupala. Sen jälkeen iho aurinkorasvan peittoon ja harjoitusvarusteet kantoon.

10.00 Aamuharjoitus. Yleensä kaksi tuntia kestävä kovempi harjoitus, usein mahdollisesti hyppypainotteinen treeni.

13.00 Lounas. Pulahdus veteen ja lepoa. Ehkä noin tunnin ajan koulujuttuja (Lampela) ja pääsykokeisiin lukemista (Könönen).

17.00 Iltapäivän harjoitus. Noin kaksi tuntia esimerkiksi puntti-, juoksu- tai telinevoimistelutreeniä.

20.00 Illallinen ja vapaa-aikaa. Kenties vähän kävelyä kaupungilla, biljardia tai bingoa hotellilla. Juttelua: ”ihan kaikkea mahdollista urheilun ulkopuolelta”.

22.30 Nukkumaan.

Henriikka Könönen

Syntynyt 25. lokakuuta 1997. Edustaa Kuivasjärven Auraa. Pituus 171 senttiä. Valmentajina Aulis Kairento ja Uwe Könönen.

Kalevan kisojen pronssimitalisti viime kesältä. 14-, 15- ja 16-vuotiaiden SM-kultamitalisti. Ennätys 405, hyppäsi menneellä hallikaudella 395.

”Tavoitteeni on päästä 22-vuotiaiden EM-kisoihin, pärjätä Kalevan kisoissa ja oman ikäluokan SM-kisoissa. Ennätystä pitäisi hinata ylöspäin ja saada varmuutta hyppyihin.”

Elina Lampela

Syntynyt 18. helmikuuta 1998. Edustaa Oulun Pyrintöä. Pituus 173 senttiä. Valmentajana Ossi Helander.

Kalevan kisojen pronssimitalisti vuodelta 2014. 15- ja 19-vuotiaiden SM-kultamitalisti. Ennätys hallissa hypätty 432, menneellä hallikaudella tulos 410.

”Tavoitteeni on varmistaa 19-vuotiaiden EM-kisapaikka jo alkukaudesta. Haluan tulostasoni astetta paremmaksi, ja silloin pitää pystyä huononakin päivänä kelpo tulokseen.”



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.04.2017.