Jo neljännesvuosisata Tutti juttua

Vuodesta toiseen vaihtuvat koululaissoittajat pitävät tapahtuman tuoreena.

Konsertti

Tutti juttu. Oulu Sinfonia. Kapellimestari Jari Välimäki. Solisti Alma Stupak, sello. Musiikkiluokkien 6. -luokkalaiset. Oulussa Madetojan salissa 6.4.

Juhlavuosia on nyt yhtä aikaa monenlaisia, sillä Oulu Sinfo­nian torstain konsertissa juhlittiin Tutti juttu -konserttien 25:ttä vuotta, Oulu Sinfonian 80-vuotista historiaa ja tietysti Suomen 100 vuoden ikää.

Musiikkiluokkien, Oulun konservatorion ja Oulu Sinfonian yhteistyöprojektin hyvin toimivaa formaattia ei vuosien varrella ole juurikaan muunneltu. Tämä ei tietenkään sen suuremmin haittaa, sillä aina vaihtuvat koululaiset pitävät tapahtuman pedagogisessa mielessä tuoreena ja osallistujille ainutkertaisena.

Konsertin alkupuoliskolla Mr. Tutti Jutuksi vakiintuneen Jari Välimäen johtama orkesteri muodostui pääasiassa musiikkiluokkalaista, ja ammattimuusikoita sekaan oli siroteltu melko harvaan.

Orkesteri soi parhaimmillaan hyvinkin tarkasti, muhkeasti ja kauniisti.

Soittajiston nuoren keski-iän ja rajallisen kokemuksen kuuli lähinnä teoksiin valituista tempoista, jotka olivat enemmän turvallisia kuin riskinottoon houkuttelevia.

Konsertin solistinumerona kuultiin Armas Järnefeltin Berceuse, jonka konservatoriossa opiskeleva sellisti Alma Stupak soitti varman hallitusti ja haikean tunnelmallisesti

Väliajan jälkeen musiikkiluokkalaiset esiintyivät kuorona ja orkesterivastuun ottivat Oulu Sinfonian ammattimuusikot.

Tyylilaji vaihtui kevyeen musiikkiin ja lavalle ilmestyi myös komppiryhmä. Kirkkaasti soiva kuoro lauloi rytmisesti ja napakasti erityisesti 1980-luvun euroviisunostalgiaa huokuneessa laulussa Eläköön elämä.

Konsertin loppuhuipennuksena toimi Suomi100 -hengessä Jean Sibeliuksen Finlandia. Kokemus oli hymniä vahvasti laulaneille musiikkiluokkalaisille varmasti arvokas ja mieleenpainuva.

Viihdeosuuden jälkeen teos tuntui kuitenkin olevan jotenkin väärässä paikassa, eikä orkesterikaan kohonnut sinfoniakonserttien mittapuulla ajatellen rutiinisuoritusta korkeammalle.

Hannu Hirvelä



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 08.04.2017.