Tahdissa Raatteentielle marssien

Utajärven puhallinorkesteri täydennettynä Vaskiveikoilla ja pudasjärveläisillä soittajilla esiintyy kesällä Suomussalmella konsertissa, jonka kunniavieraina
ovat veteraanit.

Konserttiohjelmistoa on harjoiteltu Muhoksen Koivussa ja tähdessä välillä talvisodan hengessä.

Riitta Taulavuori tekstit // Matti Räty kuvat

Mennäänpä vielä kerran ihan alusta. Yy kaa koo kaa kaa koo!

Kulttuurikeskus Koivun ja tähden saliin kokoontuneen vajaan kolmenkymmenen soittajan puhallinorkesteri on yrittänyt jo muutamia kertoja saada Akselin ja Elinan häävalssin menemään niin kuin sen pitäisi, mutta kapellimestari Petri Aho ei ole ollut tyytyväinen kuulemaansa.

Milloin laulusolisti aloittaa väärästä kohdasta, milloin taas tuuba on muita edellä ja rummut kaikkia jäljessä.

Aiemmissa treeneissä kappaletta on kokeiltu toisella sovituksella, mikä sekään ei ole kuulostanut nappivalinnalta.

– Löytyisiköhän tästä Vaskiveikkojen versio, niin voitaisiin kokeilla vielä sitä?

Utajärven puhallinorkesterin UPO:n kapellimestari Petri Aho ei tunnu olevan niitä taiteilijoita, jotka käräyttävät kääminsä ja viskaavat partituurit permannolle heti ensimmäisestä tai vielä toisestakaan vastoinkäymisestä.

Koettelemuksia on kyllä näissä harjoituksissa riittänyt.

– Huomattiin aamulla, että valot toimivat Koivussa ja tähdessä kaikkialla muualla paitsi täällä harjoitussalissa. Mutta talvisodan hengessä: periksi ei anneta, Aho hymähtää ja viittilöi esiintymislavan jatkojohto- ja raksalamppuviritelmiin.

– Pimeässä tilassa auttaa tietysti huomattavasti se, jos soittajat osaavat kappaleet ulkoa.

Partituureista kuitenkin paljastettakoon: ne totta vie olivat hetkeä aiemmin levällään salin lattialla.

Aho nimittäin halusi esitellä soittoharjoituksia seuraamaan tulleille toimittajalle ja kuvaajalle kappaleet, jotka hänen johtamansa kokoonpano aikoo esittää 11. kesäkuuta Raatteentien konsertissa Suomussalmen liikuntahallissa teemalla ”Sukupolvet kohtaavat”.

Akselin ja Elinan häävalssin ohella ohjelmistossa ovat Tämä taivas, tämä maa, Minä katson tätä maata, Sininen ja valkoinen, Näläkkis (Nälkämaan laulu), Taistelija, Muistoja sotavuosilta 1939–45 -potpuri (muun muassa Muistoja Pohjolasta ja Lili Marleen), Jääkä­rien marssi (Jääkärimarssi), Sankarimarssi...

– Meillä alkaa olla viidentoista biisin setti tällä hetkellä, mutta saa nähdä, ehtiikö sellaista vetää, Aho tuumaa.

– Pyritään siihen, että konsertin kesto olisi himpun verran yli tunnin. Ettei yleisöllä rupea takapuoli puutumaan ja samalla ala tehdä mieli lähteä kesken pois.

Idea Raatteentien tuntumassa Suomussalmella soitettavasta konsertista välähti Petri Ahon päässä vuodenvaihteessa. Tai oikeastaan jo muutama vuosi sitten.

– Kun olin vielä töissä Lapin sotilassoittokunnassa, kävimme keikalla Raatteentiellä. Jo silloin tuli mieleen, että sinne olisi kiva palata soittamaan vielä joskus.

Ensi kesän konserttipaikkana on ulkolavan sijaan Suomussalmen liikuntahalli käytännön syistä: sisätiloissa ei tarvitse jännittää ainakaan säätilaa. Istumapaikkoja hallissa riittää noin tuhannelle, ja akustiikkakin toimii, minkä on testannut muun muassa Radion sinfoniaorkesteri.

– Konserttiin on tulossa sotaveteraaneja Suomussalmelta ja sen ympäristökunnista, ja alueen lionsclubilaiset auttavat heidän kuljetuksissaan. Suomussalmen kunta hoitaa tiedottamisen ja keikan äänentoiston. Tervareitti-lehti puolestaan järjestää lukijamatkan, johon sisältyy konsertin lisäksi käynti Raatteentien muistomerkeillä, Aho valottaa tapahtuman yhteistyökuvioita.

Konserttikokoonpanossa UPO saa vahvistusta Vaskiveikoilta Oulusta sekä muutamilta puhallinmusiikin harrastajilta Pudasjärveltä.

– Soittajia on kaikkiaan 38, jos kaikki pääsevät mukaan. Aika iso bändi siis.

Ja ne jotka vähänkään kapellimestari Ahoa tuntevat, aavistavat, että kapellimestari ujuttaa konserttiin jotain yllättävää.

Yllätys on luvassa, Aho lupaa, mutta muistuttaa, että ei sitä voi vielä lehdessä paljastaa. Mikä yllätys se sitten enää olisi.

Noin 20 soittajan bändistä puolet on Utajärveltä, ja muut ovat Muhokselta, Tyrnävältä, Kempeleestä ja Oulusta.

Puhaltajiin puhtia uusilla ideoilla

Jos vielä joskus 1960- ja 1970-luvuilla lähes joka kunnassa yritti olla jonkinlainen puhallinkokoonpano, nykypäivänä näin ei ole, tietää kymmenkunta vuotta Utajärven puhallinorkesterin UPO:n kapellimestarina toiminut Petri Aho.

UPO on ollut jo pitkään laajaa aluetta edustava poppoo. Noin 20 soittajan bändistä puolenkymmentä jäsentä on Utajärveltä ja muut ovat Muhokselta, Tyrnävältä, Kempeleestä ja Oulusta.

– Kaukaisin kaveri käy keretessään Kuusamosta asti.

Orkesterin harjoittelupaikan pitää olla sellainen, että soittajien on sinne helppo tulla. UPO toimii Oulujoki-opiston alaisuudessa Muhoksella. Petri Ahon nimikkeenä on tuntiopettajana.

Aho käy opettamassa säännöllisesti myös Pudasjärvellä kokoontuvaa puhallinkvintettiä.

Petri Aho pyrkii pitämään yllä soittajien intoa ideoimalla erilaisia esiintymisiä sekä etsimällä orkesterin ohjelmistoon kappaleita ja sovituksia, jotka ovat voineet painua suurelta yleisöltä unholaan.

– Petrin aikana on tehty monia mahtavia proggiksia, kuten yhteiskeikka Pelle Miljoonan sekä Ja Rokki Soi -kuoron kanssa. Yhteiskonsertteja on ollut myös baritoni Esa Ruuttusen ja 22-Pistepirkon kanssa, kertoo UPO:ssa sen alkuajoista eli vuodesta 1973 soittanut trumpetisti Sirkka Kangaspuoskari.

Ensi kesän konserttia Kangaspuoskari odottaa innoissaan.

– Olen ammatiltani kotisairaanhoitaja ja työskentelen paljon veteraanien parissa. On mahtavaa, että pääsemme ilahduttamaan heitä konsertillamme.

Kokoonpano Raatteentien konserttia varten on muotoutunut varsin luontevasti.

– Tämähän ei ole ensimmäinen kerta, kun UPO ja Vaskiveikot tekevät yhteistyötä, sanoo Vaskiveikkojen puheenjohtaja Pentti Eteläinen.

Aholla on päässään ajatuksia tulevistakin tempauksista.

– Koska Vaskiveikoilla on hyvä laulaja, voitaisiin tehdä bändin kanssa yhdessä potpuri vaikkapa Reino Helismaan kappaleiden sovituksista puhallinorkesterille.

– Haaveissa olisi myös rokkibiisien riffeistä koottu potpuri: Metallicaa, AC/DC:tä, Led Zeppeliniä ja niin edelleen. Ja Hurriganesia!

Sirkka Kangaspuoskari liittyi Utajärven puhallinorkesteriin pian sen perustamisen jälkeen. – Sain soittimeksi trumpetin, koska se sattui olemaan vapaana, ja minulle luvattiin, että saan käyrätorven, kun opin soittamaan. Jostain syystä näin ei ole käynyt.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 5.4.2017.