Oulun tori elää hotellin varjossa

Rakentamispäätös viivästyy edelleen.

Sijoittaja yrittää saada hotelli-suunnitelmaansa lisää huoneita ja samalla kokoa.

Kari Sankala

Oulu

Kauppatori Oulussa herää hiljalleen kevääseen ja kesään.

Toria hallinnoivan Oulun Narikka Oy:n toiminnanjohtaja Henna Ukonmaanaho sanoo, että tulevan kesän suunnittelu on viivästynyt.

Kenelläkään ei ole tietoa, ryhdytäänkö hallin vierelle suunniteltua hotellia rakentamaan vai ei.

MGP-Service Oy:llä on hotellia varten rakennuslupa hyväksyttynä jo huhtikuulta 2015.

Yhtiöllä on kumppaninaan SRV Pohjois-Suomi.

MGP-Servicen ja SRV:n puhelinnumeroista ei vastata lukuisista torstai-iltapäivän yrityksistä huolimatta.

Torikauppiaiden kannalta tilanne on kiusallinen. He elävät rakentamattoman hotellin varjossa.

Kesä on Oulussa tärkein toriaika.

Ukonmaanaho kertoo, että normaalisti torikauppiaiden sopimukset on tehty tammi–helmikuussa, mutta tänä keväänä sopimuksia vasta viritellään.

Ryhdyttiinpä torilla rakentamaan tai sitten ei, niin tapahtumien järjestämistä helpottaa se, että niitä voidaan järjestää Ahtisaaren aukion ja teatterin välissä olevalla pysäköintialueella.

Ukonmaanaho listaa ensi kesän tapahtumiin parit kansainväliset markkinat, kala- ja grillimaisterimarkkinat sekä elo–syyskuun vaiheessa järjestettävät pien- ja suurpanimoiden päivät.

Kauppatorille sopimukset tehdään toistaiseksi. Jos hotellityöt nytkähtävät liikkeelle, nytkähtävät torilla kojut ehkäpä muutamia metrejä kohti pohjoista.

Epävarmuus vaikuttaa myös Saaristonkadun varressa toimivien aittakauppiaiden elämään.

Historiallisen kauppahallin ympärillä on pyörinyt työpukuista porukkaa mittomassa nurkkia siihen suuntaan, että aittoja oltaisiin siirtämässä jonnekin.

Oulun Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen sanoo, että kaupunki aikoo siirtää tulevana kesänä hallin ilmastointikonehuoneen toisaalle. Nykyisin konehuone löytyy hallin kupeesta suunnitellun talvitorin alueelta.

– Aittojen ja hallin jätehuollon siirrosta tietävät hotellia puuhaavat. Niiden siirto työmaan tieltä kuuluu heille. Tilakeskus hoitaa kaupungille kuuluvan koneiston siirron kesällä.

Torilla torikauppias Satu Haaponiemi virittelee kahvila-kioskiaan. Tavoitteena on avata ennen vappua.

– Vaunu tuotiin paikalle tiistaina. Meillä ei ole vielä sopimusta tulevasta kesästä, mutta olemme saaneet luvan tulla toistaiseksi -puheella.

Haaponiemi tekee talvet turkis- ja nahkakauppaa, mutta kesät kuluvat kahvia ja jäätelöä myydessä.

– Olemme sopineet asioista puhelimitse. Se jää nähtäväksi, mitä tapahtuu, jos hotellityöt alkavat.

– Viedäänkö tavarat kotiin vai löytyykö torilta toinen paikka? Kaikki kauppiaat ovat samassa tilanteessa. Kesä on torikaupalle ehdoton sesonki.

– Kun aurinko paistaa, alue on täynnä. Kun sataa, saa valita paikkansa, Haaponiemi sanoo.

Kofeiinikomppanian yrittäjä Jarmo Majava availi torstaina aamulla aittaansa.

– Mekään emme tiedä tilannetta, minne tästä joutuu. Raksamiehiä on näkynyt mittomassa. Ehkä tästä tulee lähtö kesällä.

– Kavereilla on tupakka-aitta, mutta eipä sielläkään ole tietoa.

Fakta

Tavoitteena on rakentaa aiottua suurempi hotelli

Oulun kauppahallin viereen suunnitellun hotellin piti olla alun perin gasthaus-tyyppinen. Tuosta on kulunut yli kymmenen vuotta, kun miljonääri Veikko Lesonen ryhtyi puuhaamaan viihde- ja tapahtumakeskus Tarkastamoa keväällä 2006.

Vuonna 2007 it-miljonääri Jyrki Hallikainen ja hänen Oulun Talosijoitus Oy ilmoittautuivat torin kehittäjäksi.

Oulun valtuusto hyväksyi hotellia koskevan asemakaavan kesällä 2011. Kaavasta valitettiin. Valitus meni hallinto-oikeudessa nurin, eikä Korkein hallinto-oikeus antanut loppukesästä 2013 lupaa valittaa. Asemakaava sai lainvoiman.

Sittemmin vastuullinen toimija on ollut MGP-Service Oy, jolla on voimassa olevat rakennusluvat 8.4.2015 hotellin rakentamiseen. MGP-Servicen ääntä on käyttänyt yhtiön hallituksen puheenjohtaja Tarja Hallikainen.

Oulun asemakaavapäällikkö Mikko Törmänen kertoo, että voimassa olevaan asemakaavaan on haettu poikkeamislupaa kahteen eri otteeseen.

Alun perin hotelliin piti tulla 120 huonetta. Siihen haettiin ensin poikkeamisluvalla lisää huoneita niin, että huoneita tulisi 140. Törmänen myönsi poikkeamisen.

Tätä lupaa seurasi uusi poikkeamislupahakemus. Haussa oli jo 170 hotellihuonetta.

Törmänen hylkäsi lupahakemuksen viime keskiviikkona keskustelujen jälkeen. Hotelli poikkesi asemakaavasta ratkaisevalla tavalla.

MGP-Servicelle jäi neljä vaihtoehtoa: se tyytyy aikaisempaan lupaan, valittaa juuri hylätystä luvasta, hakee asemakaavan muutosta tai jättää hotellisuunnitelmansa sikseen.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 21.04.2017.