Näytelmän taustabändi jatkaa omillaan

The Aeon sai alkunsa Oulun ylioppilasteatterin Suuri Peto!
-näytelmästä. Yhtyeen keikoilla käy sekä kansanmusiikin
että metallimusiikin ystäviä.

Anssi Juntto

Oululainen The Aeon -yhtye koottiin brittiläisen maagikon ja kirjailijan Aleister Crowleyn (1875–1947) elämään ja kirjoituksiin pohjautuvaa Suuri Peto! -näytelmää varten kaksi vuotta sitten.

Koska yhdessä soittaminen tuntui sen verran mukavalta ja tummasävyinen folkmusiikki niin kiehtovalta, The Aeon ei halunnutkaan laittaa pillejä pussiin Oulun ylioppilasteatterin näytelmän loputtua.

Näytelmäprojektin tiimoilta kokoonpano esiintyi toistakymmentä kertaa, sittemmin keikkoja on kertynyt jo saman verran lisää.

Pääsiäisen alla julkaistava pitkäsoitto Songs of the Great Beast sisältää nimensä mukaisesti ainoastaan näytelmästä tuttuja, turkulaisen Tuukka Tyvelän säveltämiä ja Crowleyn teksteistä ammentavia, kappaleita.

Keikkaohjelmistoon sen sijaan on ilmestynyt myös uusia omia biisejä, jotka jatkavat samalla omaperäisellä linjalla.

The Aeonin mystisessä musiikissa on kuultavissa vaikutteita eri kansanmusiikeista etenkin Lähi-idän suunnalta.

Mitään suoranaista musiikillista esikuvaa ryhmällä ei ole missään vaiheessa ollut. Ihan alussa lähtökohtana olivat nimenomaan Tyvelän kappaleet sekä näytelmä ja sen maailma.

– Emme pyrkineet kuulostamaan miltään toiselta bändiltä, vaan pyrimme kuulostamaan Crowleyn elämään sopivalta, The Aeonin laulusolisti Anna-Kaisa Kettunen toteaa.

– Meidän yhteydessä termi okkultismi on tullut monesti esille, ja se tulee tietysti sieltä Crowleyn elämästä, teoista ja kirjoituksista. Ja ehkä se antaa sellaista tiettyä suuntaa sille tunnelmalle, mitä pyrimme luomaan, basisti Antti Saarilampi jatkaa.

Kyseisessä kontekstissa monista kansanmusiikkitapahtumista tuttu perinteinen rempseä ja iloinen tyyli ei tule edes kysymykseen.

– Crowleyn tekstit eivät ole mitään keveitä. Ne vaativat tiettyä tunnelmaa, Kettunen huomauttaa.

– Ja se on minusta on aika ihmeellistä, että meitä on seitsemän muusikkoa, mutta jokainen soitin on niin olennainen osa sitä soundia. Jos yksikin on pois treeneistä, ne tuntuvat ihan eri biiseiltä.

The Aeonin keikoilla on käynyt hyvin kirjavaa ja eri-ikäistä porukkaa. Selkeinä omina ryhminään yleisön joukosta ovat erottuneet niin kansanmusiikin kuin metallimusiikinkin ystävät. Jopa jotkut tavallisesti ysäripoppia kuuntelevat ovat innostuneet yhtyeen musiikista.

– Tämä meidän akustis-hypnoottinen tunnelma tuntuu iskevän hyvin erilaisiin ihmisiin, Saarilampi ihmettelee.

Se, että The Aeoniin kuuluu seitsemän jäsentä, joilla on monia muitakin kokoonpanoja, luonnollisesti tuo haasteita yhtyeen aktiiviselle toiminnalle. Pitkäjänteisellä suunnittelulla aikatauluja on kuitenkin onnistuttu sovittelemaan.

– Nyt keväällä meillä on Oulun-keikkoja, kesällä käymme esiintymässä muutamilla festivaaleilla, ja syksyllä sitten kierrämme enemmän muissakin kaupungeissa, Kettunen kertoo.

– Meillä on mahdollisesti tulossa myös jotain teatterihommaa, mutta siitä ei oikeastaan voi sanoa vielä sen enempää, Saarilampi puolestaan vihjaa.

The Aeonin Songs of the Great Beast -levyn julkaisukeikka tänään torstaina kello 21 alkaen Snooker Timessa.

FAKTA

The Aeon

Mystistä ja tummasävyistä folkia soittava yhtye.

Perustettu Oulussa vuonna 2015.

Kokoonpano: Anna-Kaisa Kettunen (laulu), Jesse Heikkinen (kitara), Aimo Huikka (mandoliini, baglama), Mau Järvinen (viulu, kellopeli), Teijo Klemettilä (kosketinsoittimet, sello), Antti Saarnilampi (basso) ja Lauri Sallamo (darbuka, rummut).

Esikoisalbumi Songs of the Great Beast julkaistaan torstaina 13.4.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 13.04.2017.