Maailman energiapihein myymälä

Kaupan kylmäketju toimii ensi kertaa aurinkosähköllä.

Myymälä voi toimia osan ajasta ilman ulkopuolista energialähdettä.

Energiasäästöistä on tullut kannattavaa liiketoimintaa ja
kauppa kaavailee jatkossa myyvänsä säätövoimaa.

Arja Mikkola

Oulu

Tuiran S-market Oulussa kuluttaa energiaa vain noin kolmanneksen tavalliseen kauppaan verrattuna. Maailman energiapiheimmän myymälän kylmäketju viilenee ensi kertaa aurinkovoimalla. Laitteistoa optimoidaan vielä säätövoimaa silmälläpitäen.

Ulkoa sitä tuskin huomaa, mutta vuosi sitten avattu myymälä hyödyntää verkkovirran ohessa niin aurinkosähköä ja -lämpöä katolta kuin maalämpöäkin.

Älykkään hybridijärjestelmän tavoitteena on osoittaa, että kauppa pystyy käyttämään energiaa paitsi säästeliäästi, myös joustavasti.

– Oli hauska katsella, kun reilusti yli puolet kaupan tarvitsemasta sähköstä tuli taivaalta, kertoo Arinan kiinteistöjohtaja Seppo Jakola.

Pian asiakkaatkin saavat seurata näytöltä sitä, miten paljon aurinko tuottaa sähköä ja kauppa vähentää hiilidioksidipäästöjä.

– Se on taloudellisesti kannattavaa. Se on vain valinta-asia. Se ei enää juurikaan maksa, että teet hyvän, energiaviisaan kaupan, Jakola toteaa.

Aurinko on keväällä paistanut anteliaasti.

– Ollaan siinä rajoilla, että hyvänä aurinkoisena päivänä kauppa tuottaa kaiken kylmän aurinkosähköllä, toteaa järjestelmän kehittäjä, erikoistutkija Klaus Känsälä VTT:ltä.

– Lähes päivittäin saadaan maksimituottoja. Huonoinakaan päivinä ei pudota alle 10 prosentin nimellistehosta. Aurinkoenergian tuotto näyttää olevan hyvin ennakoitavissa.

Alkuviikostakin aurinkopaneelit ylsivät jälleen 40 kilowatin maksimitehoon. Kylmäkoneet tosin syövät hetkellisesti 30–70 kilowattia, joten laitteiston kokoa ja taloudellista tasapainoa viilataan edelleen. Mietinnässä on se, olisiko järkevää laittaa tuplasti isompi systeemi.

– Näitä pystytään tehostamaan todella paljon, varsinkin jos yhdistetään aurinkosähkön ja -lämmön kerääminen. Lämmössä on se suuri potentiaali, Jakola ennakoi.

Maalämpöpumppu käyttää sähköä. Virtaa säästyisi lisäämällä aurinkokerääjiä. Katolla on toistaiseksi 15 kilowatin edestä lämpötehoa.

Kauppa kiinnostui energiansäästöstä alunperin EU:n kylmäaineita koskevien rajoitusten myötä. Tuiran säätövoimapilotissa on ollut mukana koko S-ryhmä.

– Pihvi on se, että tutkimme nyt, miten kauppa voisi toimia säätövoimapotentiaalina. Jos meillä olisi tällaisia kauppoja nipussa, sähköverkon pitäjät olisivat valmiitta maksamaan siitä, Jakola sanoo.

Känsälä on tutkinut mahdollisuuksia. Säätövoiman avulla tasoitetaan sähköverkon kulutuspiikkejä. Kokonaiskulutus on toki vakio, mutta kylmäketjua voidaan jäähdyttää sopivasti etukäteen, kun muu kulutus on verkossa pienempää. Kun kylmäketju irrotetaan verkosta kulutuspiikin alla vaikka vain puoleksi tunniksi, saadaan arvokasta säätövoimaa.

– Meillä olisi Suomessa mahdollisuudet vaikka minkälaiseen vientiteollisuuteen, Jakola ennakoi. Tuirassa esimerkiksi yhdistyy niin hybridi-, kylmä kuin mittarointiosaaminenkin.

Marketissa on varauduttu testaamaan myös uutta lämmön talteenottoteknologiaa.

– Tulevaisuudessa ei tarvitsisi välttämättä käyttää maalämpökaivoja, vaan riittäisivät pienet faasimuutosvaraajat, Jakola visioi. Lämpöä tiukasti suoloihin pakkaavia varaajia odotellaan vielä.

Fakta

Valtava säästöpotentiaali

Kauppaketjut kuluttavat paljon sähköä. Pelkästään S-ryhmä tarvitsee lähes tuplasti enemmän virtaa vuodessa kuin VR sähköjunissaan.

Arinalla on nykyään noin 20 energiaa säästävää myymälää.

Kun tavallinen myymälä kuluttaa 600–700 kilowattituntia, Tuiran S-market käyttää 240
kilowattituntia neliömetriä kohti vuodessa.

Käytössä on joustavasti
aurinkoenergiaa, maalämpöä
ja verkkovirtaa.

Aurinkoenergiajärjestelmän takana on VTT. Tuottoa pyritään optimoimaan myös soveltamalla säteilyennusteita.

Säätö-voimasta maksetaan kalliisti

Arja Mikkola

Oulu

Taiwan valmistautuu energiakäänteeseen. Saarivaltio aikoo sulkea ydinvoimalansa 2025 mennessä ja panostaa isosti säätövoimaan sekä uusiutuviin energioihin.

VTT on neuvonut taiwanilaisia kaksi vuotta ja odottaa kesällä Taipein apulaiskaupunginjohtajaa yritysdelegaation kanssa Ouluun kaavailemaan mahdollisia pilotteja.

– Täällä kiinnostavat älykäs energia, tuettu vanhustenhoito ja startup-ympäristö, kertoo avainasiakaspäällikkö Matti Koivu VTT:ltä.

– Haluamme rohkaista yrityksiä yhteistyöhön VTT:n kanssa, toteaa Taiwanin taloudellisen tutkimuskeskuksen (TIER) apulaisjohtaja Chen Yenhaw, joka vieraili Oulussa alkuviikosta matkaohjelmaa valmistelevan Lu Su-Yingin kanssa.

Chenin mukaan Taiwan aikoo leikata energiankulutuksesta viidenneksen.

Hallitus hankkii jo säätövoimaa tarjoamalla sopimusta, jolla lyhyistä energiakatkoista maksetaan 35 senttiä kilowattitunnilta.

Jos asiakas vähentää itse kulutustaan, jokaisesta säästyneestä kilowattitunnista maksetaan 50 senttiä eli viisinkertaisesti sähkön hintaan verrattuna.

– Kaupan kylmäketju on kriittinen. Säästöt on suunniteltava hyvin, Chen toteaa.

Kauppa kiinnostui energiansäästöstä EU:n kylmäaineita koskevien rajoitusten myötä.

VTT:n erikoistutkijan Klaus Känsälän mukaan sähkömarkkina mahdollistaisi Suomessakin jo lyhyet, noin tunnin säädöt vaikkapa kovalla pakkasella.

Esimerkiksi 1 500 omakotitalosta saataisiin säätöpotentiaalia viitisen megawattia. Säätösopimuksia ei kuitenkaan ole vielä näkynyt.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 26.04.2017.