Lastenlääkäri loi myös menestyvän yrityksen

Kuolleita

Seppo Similä. Oulun lastenklinikan pitkäaikainen apulaisylilääkäri, dosentti ja sittemmin yrittäjä Seppo Juhani Similä kuoli Oulussa 80-vuotiaana 17. maaliskuuta. Hän oli syntynyt Oulussa 25. elokuuta 1936 perheen kahdesta lapsesta nuorempana.

Lapsuuden ja nuoruuden Similä eli useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen keväällä 1956 opinhaluisen nuorukaisen piti päättää, mitä hän isona aikoo tehdä. Yliopistot olivat kaukana Etelä-Suomessa eikä kunnollista opinto- tai asumistukea tuolloin vielä tunnettu, valtion takaamista opintolainoista puhumattakaan.

Väinö-isä onnistui puhumaan Kalajoelta opintolainalle takaajan, joka uskoi Similän suoriutuvan suunnitelmissa olleista lääketieteen opinnoista Turussa. Yritteliäs nuori mies pystyi kuitenkin kustantamaan opintonsa opiskelujen ohessa tehdyillä sekalaisilla töillä ja kotoa tulleella tuella.

Valmistumisensa jälkeen Similän ammatillinen kehitys oli suoraviivaista. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta 1963 ja lastentautien erikoislääkäriksi 1969. Väitöskirja hyperprolinemiasta valmistui 1972.

Toimittuaan apulaislääkärin sijaisena sekä Turun lastenklinikassa että Tampereen keskussairaalan lastenosastolla Similä siirtyi Ouluun, ensiksi sisätautiosastolle ja vuonna 1965 lastenosastolle.

Similän aloittaessa työuraansa silloinen Oulun lääninsairaala oli vasta muuttumassa yliopistolliseksi sairaalaksi. Lääkäreitä oli vain muutama, erikoislääkäreistä puhumattakaan.

Similän erinomaiset organisatoriset kyvyt tulivat tarpeeseen ja kovaan käyttöön.

Similä osallistui myös aktiivisesti silloisen uuden lastenklinikan suunnitteluun. Hänen työuransa aikana tapahtuikin valtava muutos lääninsairaalasta yliopistolliseksi sairaalaksi. Similä oli yksi tärkeä tekijä sen toteuttamisessa. Hän ohjasi useita väitöskirjatekijöitä, ja hänen luentonsa olivat selkeitä ja hyvin suosittuja.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 1996 Similä ei jäänyt lepäämään laakereillaan. Hän oli jo työuransa aikana huomannut puutteita ja kehittämiskohteita lasten lääkinnällisissä välineissä. Näitä puutteita korjaamaan oli syntynyt Pedihealth Oy, jonka kehittämiseen Similä paneutui työuransa jälkeen vielä kahden vuosikymmenen ajan. Tänä aikana Pedihealth kehittyi yhden miehen yrityksestä kasvuyritykseksi.

Similä pääsi yrityksen kautta toteuttamaan synnyinkodista omaksumaansa yrittäjähenkisyyttä. Hän oli yrittäjänä vanhan ajan johtaja, joka kantoi syvää vastuuta yrityksen henkilöstöstä.

Similä oli myös yrittäjänä erittäin määrätietoinen ja lujatahtoinen, jopa jääräpäinen. Hän paneutui syvällisesti esimerkiksi uusien tuotteiden kehittämiseen ja vaati samaa myös yrityksen työntekijöiltä.

Perhe oli Similälle tärkeä. Hän osallistui monin tavoin ensin lasten ja sittemmin lastenlasten urheilu- ja musiikkiharrastuksiin. Tärkeintä oli kuitenkin tukea lasten ja lastenlasten koulunkäyntiä ja opiskelua.

Similä oli myös innokas urheilun harrastaja. Erityisesti pesäpallo-otteluissa Oulussa ja mökkikunnassa Muhoksella hän oli tuttu vieras.

Maila Koivisto, Kauko Kouvalainen, Irma Moilanen, Anna-Liisa Saukkonen ja Jouni Similä

Kirjoittajat ovat Seppo Similän työtovereita ja Similän poika.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.04.2017.