Kaupunkiviljelylaatikot jakoon tänään Oulussa

Sata porukkaa pääsee testaamaan viherpeukaloitaan kesällä.

Daniel Wallenius

Kaupunki tarjoaa tulevana kesänä sadalle porukalle mahdollisuuden vuokrata kesäksi kaupunkiviljelylaatikon. Laatikoiden varaus käynnistyy tänään maanantaina.

Laatikot sijoitetaan neljään eri paikkaan kesäkuun alussa ja viedään pois syyskuun lopussa. Kaupunkiviljelylaatikoita kokeillaan Oulussa nyt ensimmäistä kertaa.

– Meiltä on toivottu paljon kaupunkiviljelymahdollisuuksia, ja olemme halunneet tuoda viljelykset lähemmäs ihmisten koteja. Muissa kaupungeissa tällaisesta on hyviä kokemuksia, kertoo Oulun kaupungin maisema-arkkitehti Mirjam Larinkari.

Kaupunki ei ole lähtenyt määrittelemään sen tarkemmin, mikä kelpuutetaan porukaksi. Laatikko voidaan myöntää pariskunnille, perheille tai vaikka työ- tai harrastusporukoille.

– Nyrkkisääntö on se, että porukkaan kuuluu vähintään kaksi henkilöä. Tällä haetaan yhteisöllisyyttä, Larinkari kertoo.

Kaupunki tarjoaa laatikot ja mullat viljelijöiden käyttöön. Vartiointia laatikoille ei järjestetä.

– Luotamme siihen, että ihmiset arvostavat muiden viljelyksiä, Larinkari sanoo.

Larinkarin mukaan kaupunkiviljelylaatikoista on tullut tähän mennessä kyselyjä jonkin verran.

– Uskon kyllä, että kaikille sadalle löytyy viljelijä.

Kaupunki järjesti lauantaina Ympäristötalolla kaupunkiviljelypäivän yhteistyössä erilaisten kaupunkiviljelytoimijoiden kanssa.

Viljelyyn kävi tuolloin noin 70 kaupunkiviljelystä kiinnostunutta oululaista. Osaa vieraista kiinnosti viljelylaatikon varaaminen, osa oli jo kokeneempia viljelijöitä, jotka hakivat neuvoa.

– Meiltä on kyselty viljelyn ongelmista, esimerkiksi siitä, miksi tomaatti tekee vain lehteä. Ja sitten viljelylaatikoista kiinnostuneet ovat kyselleet, mitä niissä voi kasvattaa, kertoo Hyötykasviyhdistyksen Oulun osaston puheenjohtaja Ulla-Maija Takkunen.

Mitä aloittelijan sitten kannattaa laittaa laatikkoonsa? Takkusen mukaan niissä kasvaa mikä tahansa, mikä kasvaa avomaallakin.

– Lavaviljelmä on äärettömän helppo, ja moni kasvi kasvaa siinä jopa paremmin kuin maassa. Esimerkiksi perunoista tulee lavalla valtavia.

Aloittelijalle helpoiksi kasveiksi Takkunen mainitsee salaatit, kukat ja vaikka valkosipulin, mistä viljelijä nyt sattuukin tykkäämään.

– Mutta hyvä olisi kasvattaa monipuolisesti eri lajeja eikä vain yhtä ja samaa.

Kaupungin ja yhdistysten työnjako viljelyssä on selkeä.

Kaupunki tarjoaa puitteet eli sijoituspaikan laatikoille, laatikot ja mullat. Yhdistyksillä puolestaan on tietämystä itse kasveista ja viljelystä.

Lisäksi esimerkiksi Kestävän kehityksen keskus auttaa pitämään viljelyalueita järjestyksessä. Ja ajatuksena on järjestää yhteistyössä kaupunkiviljelyn ympärille muitakin tapahtumia, myös sellaisille kaupunkilaisille, jotka eivät itse viljele.

Kaupunkiviljelyn ympärille toimintaa suunnittelee myös nuorten taidetyöpaja Veeran Verstas.

Se puskee parhaillaan eteenpäin projektia, jossa Lyötynpuistoon tulisi Kaaoslava, kierrätysmateriaaleista rakennettava esiintymislava, jonka rakenteisiin tulisi myös viljelylaatikoita.

– Lavalla voisi sitten järjestää erilaisia tapahtumia tai esityksiä. Ajatuksena olisi ensin järjestää muutama tapahtuma itse ja sitten tarjota samaa mahdollisuutta muille, sanoo Veeran Verstaan työpajakoordinaattori Heikki Myllylahti.

Fakta

Laatikoita neljässä paikassa

Kaupunki sijoittaa tulevana kesänä sata viljelylaatikkoa neljään eri paikkaan.

Suurin keskittymä on Hollihaan Hollipuistossa, missä laatikoita on 52.

Salmelanpuistossa Myllytullissa, Veturiaukiolla Etu-Lyötyssä ja Reelinkiaukiolla Toppilansaaressa laatikoita on 16 jokaisessa.

Laatikon korkeus on 40 senttimetriä ja sen mitat 80 senttimetriä kertaa 120 senttimetriä.

Laatikon voi varata kesäkuusta syyskuuhun ja varausmaksu on 5 euroa.

Varaus tehdään ja maksetaan kaupungin sähköisessä varausjärjestelmässä tai Oulu10-palvelupisteissä, jos sähköiseen asiointiin ei ole mahdollisuutta.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.04.2017.