Ennakkoluuloton löytää kokeilemalla uusia makuja

Anu Tarvaisen johtaman Oulun Olutseuran jäsenmäärä on kasvussa.

Anssi Juntto

Äskettäin kunnioitettavat 28 vuotta täyttäneellä Oulun Olutseuralla oli viime vuoden lopulla ennätykselliset 140 jäsentä, ja nyt alkuvuodesta sen sähköpostiin on tipahdellut taas uusia jäsenhakemuksia.

Seuran puheenjohtaja Anu Tarvainen uskoo kiinnostuksen johtuvan oluttarjonnan lisääntymisestä. Kaupoista saa yhä enemmän eri tyylisiä oluita, samoin paikallisten panimoiden tuotteet kiinnostavat.

Tarvainen itse hakee oluensa mieluummin maitokaupasta kuin Alkosta. Alkoholilain uudistuksen käynnistämään alkoholiprosenttikeskusteluun hänellä on selkeä kanta.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että meilläkin pitäisi vapauttaa oluet ja viinit maitokauppoihin etelä- ja keskieurooppalaiseen tyyliin. Minä en näe sitä ongelmana, Tarvainen toteaa.

– Tuntuu kohtuukäyttäjän ja olutharrastajan kiusaamiselta, kun Alko on niin rajoitetusti auki. Kaupoissakin myyntiajat pitäisi vapauttaa. Ei siinä ole mitään järkeä, että jos vaikka ennen joululomia ehtii ruokaostoksille vasta klo 21, joutuu hakemaan jouluoluet eri reissulla seuraavana päivänä.

Tarvaisen kohdalla monet merkittävät virstanpylväät olutharrastuksen tiimoilta ovat liittyneet ulkomaanmatkoihin.

Espanja ei ollut kummoinen olutmaa Tarvaisen lomaillessa siellä alle parikymppisenä, mutta niin hän vain sattui astumaan tunnelmallaan vaikutuksen tehneeseen irkkubaariin ja ihastumaan Kilkenny-olueen.

Oulun Olutseuraan liittymistä Tarvainen oli miettinyt jo aiemmin, mutta ajatus realisoitui kuukauden mittaisella työmatkalla Kiinassa vuonna 2009.

Tuolloin Kiinassa asunut olutseuran jäsen Tapio Niva puolisoineen vei hänet paikalliseen belgiolutravintolaan.

Kun Niva hieman myöhemmin valittiin seuran puheenjohtajaksi, hän houkutteli Tarvaisen jäseneksi ja saman tien mukaan hallitukseen.

Tarvainen oli jo aiemminkin järjestänyt kavereittensa kanssa oluen sokkomaistatuksia, mutta olutseura-aikana hän on maistellut entistä rohkeammin ja törmännyt oluttyyppeihin, joita hän ei tiennyt edes olevan olemassa.

Maistelun myötä myös oma olutmaku on muuttunut.

– Muun muassa sourit, kuten lambic ja berliner weisse, ovat minulle mieluinen juttu. Eli mahdollisimman hapanta. Niitä ei vielä hirveästi saa Suomesta, monet kotimaiset pienpanimot tosin tekevät niitä, Tarvainen kertoo.

– Kilkennyäkin maistoin ihan vasta. Se maistui kovin vetiselle.

Maistamiensa oluiden määrää Tarvainen ei ole koskaan laskenut. Kolmen viime vuoden ajan hän on tosin merkannut löytämänsä uudet oluet älypuhelimen Untappd-sovellukseen.

– Se toimii älyttömän hyvänä kirjanpitona. Myöhemmin voin katsoa, mitä tykkäsin jostain tietystä oluesta, ja missä olen sitä juonut, hän selvittää.

– Olisi ollut kiva, jos se olisi ollut käytössä jo aikaisemmin, tai jos olisin tehnyt muistiinpanoja nuorempana. Niistä ikivanhoista kaveriporukan maisteluista itse asiassa on muistiinpanoja tallella. Silloin en tosin vielä osannut termejä enkä tajunnut, mikä merkitys humaloilla, katkeruudella ja maltailla on.

Mitä enemmän Tarvainen on tutustunut oluen panemiseen, sitä enemmän sekin touhu on alkanut kiinnostaa. Toistaiseksi hän kuitenkin tyytynyt vain maistelemaan.

FAKTA

Oulun Olutseura

Sai alkunsa vuosien 1988 ja 1989 vaihteessa. Varsinainen perustava kokous pidettiin 29.3.1989.

Edistää, tukee ja kehittää olutkulttuuria Pohjois-Suomessa.

Järjestää jäsenilleen muun muassa kerhoiltoja ja tutustumismatkoja panimoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Yli 140 jäsentä, joista joka viides on nainen.

Nykyinen puheenjohtaja on Anu Tarvainen.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 06.04.2017.