Anopin kintaat eivät vielä naulaan joutaneet

Haukiputaan senioriteatteri kertoo Varma Lyydia Sänkiahosta, joka meinataan kammeta peräkylältä hoitolaitokseen.

Niskavuoren vanha emäntä on kaivannut näyttämölle muita ikäihmisiä. Kirjoittaja Kirsti Hanhelan näytelmät korjaavat puutosta.

Eeva Kauppinen, tekstit
Matti Räty, kuvat

Seniorilta seniorille kulkee kulttuurin viestikapula, kun Haukiputaan senioriteatteri vierailee Hiirosenkodissa. Koko komea alvaraaltomainen funkkissali on täynnä hoivakodin asukkaita, hoitajia ja Merikotkantien palvelukodin asiakkaita.

Omaisetkin on kutsuttu.

”Kuka sieltä nyt on tulossa? Vai olenko minä lähdössä jonnekin?” kysyy keinutuolissa istuva Varma Lyydia Sänkiaho näyttämöltä.

Haukiputaan senioriteatterin Aila Berg esittää talon vanhaa emäntää Kirsti Hanhelan näytelmässä Euron viemää. Mummu on ihmeissään, kun omat lapset ja muut sukulaiset uhkaavat siirtää hänet hoitolaitokseen.

Muori hyppii tasajalkaa Aino-tossuissaan: ”Minähän en hoitolaan lähde. Viekää vaikka Reperbahnille!”

Varma Lyydia on varma, että pärjää vielä Tyyne-tyttärensä hoidossa omassa kotonaan.

Haukiputaan senioriteatteri esiintyy hoivakodeissa, palvelutaloissa, seniori-illoissa ja -juhlissa. Nyt tultiin vierailulle Oulun suurimpaan, 170-paikkaiseen hoivakotiin Kaukovainiolle.

Teatteriryhmän konkari on 86-vuotias Veikko Rekilä, joka on näytellyt jo ennen kuin Oulu-opiston senioriteatteri perustettiin 1987.

– Minä olin näyttelijä jo pikkupoikana. Ensin koulunäytelmissä ja sitten Kellon nuorisoseuran näytelmissä alle kaksikymppisenä. Seitsemää veljestä olen näytellyt monesti. Olin aina Juhanina, raamikas mies kertoo.

Nyt hänen roolinsa on Niilo Iivari Niemelä, nimismies.

– Rooli sopii kyllä omalle persoonalle. Niin kuin on sopinut moni muukin.

– Se on vähän totinen paikka, kun täytyy olla viranomainen. Nimismies katsoo perään, ettei perhepalaverissa tule riitaa.

Pitkän linjan teatterimies viihtyy näyttämöllä.

– Teatteri jotenkin vaan tarttui. Itse hakeuduin enkä kenenkään peesissä, mutta olihan ne muut teatterilaiset kaikki tuttuja tietenkin, hän sanoo.

Varman kadoksissa ollutta aikamiespoikaa Touko Hiski Pellervo Sänkiahoa esittää teatterin ensikertalainen, 72-vuotias Yrjö Kääriä. Edellinen kerta draaman parissa taisi olla koulunäytelmässä, joita valmistettiin äitienpäivänä ja joulu- ja kevätjuhliin.

– Haukiputaan Heiton Vierivät kivet -veteraaniryhmän rahastonhoitaja Sirkka Kurkela rupesi tahtomaan, että lähtisin mukaan senioriteatteriin. Silloin pidettiin Euron viemää -näytelmän ensimmäisiä lukuharjoituksia. Itselleni se oli ihan ensimmäinen lukuharjoitus pian 50 vuoteen, Kääriä kertoo.

Miehet kehuvat ryhmän vetäjää ja ohjaajaa Raija Päkkilää, koska hän tsemppaa, on välitön eikä tärkeile.

Senioriteatteri on esittänyt jo neljä Kirsti Hanhelan kirjoittamaa näytelmä: Mummo rakastuu (2009), Sulho astuu esiin (2010), Keinumorsian (2012) ja nyt Euron viemää. Hanhela on itsekin näyttämöllä, nauravaisena pirteässä vihreässä ponchossa.

– Elävästä elämästä olen aiheita ottanut, Hanhela toteaa.

Siksikö hänen roolihenkilönsä tuntuvat niin tosilta ja eläviltä?

– Minua kiinnostavat ihmiset. Olen sellainen sivustaseuraaja. Poimin erilaisia ihmistyyppejä ja sovitan niitä näyttämölle.

Ensimmäiset näytelmänsä Hanhela kirjoitti iäkkäästä pariskunnasta Helmistä ja Anselmista.

– Haluan korostaa, ettei elämä ole ohi, kun ihminen tulee vanhaksi. Silloinhan se vasta alkaa. Mahdollisuuksia on monia, kun ei enää paina ansaitsemishuolet eikä semmoiset. Ei se elämä siihen lopu!

Euron viemää -näytelmän jatko-osan nimi on Tyynelän tyyssija. Näytelmä on jo valmis ja senioriteatteri harjoittelee sitä. Ensi-ilta lienee syksyllä 2017.

Haukiputaan senioriteatteri: Euron viemää, kaikille avoin ilmainen esitys Kiimingin nuorisotalo Syke 5.4. kello 13.

FAKTA

Mitä Oulussa
on tehty?

Uuttamo-hanke. Oululainen Osuuskunta Ilme pyrkii viemään soveltavaa taidetta työttömille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, maahanmuuttajille sekä ensi- ja turvakoteihin.

Taideneuvolatoiminta. Suunnattu Tuiran, Kontinkankaan ja Kiimingin hyvinvointikeskusten asiakkaille. Työparina toimivat tanssi- ja liiketerapeutti sekä neuvolan terveydenhoitaja. Taideneuvolatoiminnan rahoittavat kulttuuritalo Valve ja hyvinvointipalvelut yhdessä.

Ikäihmisten kulttuurikummitoiminta. Kummeja ja kummiryhmiä toimii Oulun seudulla jo noin 35. Kummit vievät taidetta hoivakoteihin ja palvelutaloihin. Toiminta alkoi 2015.

Aili-verkosto. Oulu on 12 muun kuntatoimijan kanssa mukana
valtakunnallisessa kulttuurisen
seniori- ja vanhustyön verkostossa. Taiteen edistämiskeskus myönsi kansallisen verkoston perustamiseen 110 000 euroa vuosille 2016–2017.

Kulttuurin yhdyshenkilö. Oulun kaupungin vanhuspalveluissa työskentelee yhdyshenkilönä Mervi Vainio 60 prosentin työajalla ja tuottaja Jaana Potkonen kulttuuritalo Valveella.

Taiteen ja kulttuurin juurruttaminen osaksi sote-palveluja
ovat sekä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) että sosiaali-
ja terveysministeriön (STM) kärkihankkeita. Ministeriöt perustivat yhdessä työryhmän edistämään taide- ja kulttuuritoimintaa. Ryhmän ainoa jäsen Pohjois-Suomesta on kulttuuritalo Valveen johtaja Arja Huotari Oulusta.

”Minähän en hoitolaan lähde. Viekää vaikka Reperbahnille!”

Näytelmähenkilö Varma Lyydia Sänkiaho

Pirteämmät päivät hoivakodissa

Kulttuuria tarjotaan yhä enemmän hoivakodeissa ja palvelutaloissa. Myös taiteilijat ovat aktivoituneet luomaan ja kehittämään vanhuksia ja vammaisia palvelevia esityksiä, työpajoja ja muita tuotantoja.

Kulttuuritarjonta ja kulttuuritoiminta kohentavat asukkaiden arjen laatua ja henkistä hyvinvointia. Toimijuus ja osallisuuden tunne lisääntyvät.

– Kulttuuria on kaikissa Oulun hoivakodeissa tarjolla yhä enenevässä määrin. Kulttuuri on nähty hyvin tärkeänä osana ikäihmisten hyvinvointia ja hoitoa, palvelupäällikkö Maria Vahtola Hiirosenkodista kertoo.

– Monenlaisille eri aisteille pyritään antamaan elämyksiä.

Hiirosenkodissa Kaukovainiolla on Vahtolan mukaan hyvät puitteet kulttuuritoimintaan. Yli 60 vuotta vanha juhlasali on hulppea ja upea.

– Salissa on hyvä akustiikka. Meillä on vieraillut esimerkiksi Oulu Sinfonia, Oulun kaupunginteatterin Seniorisoppa ja Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö näytelmällä Oodi kellolle yössä.

– Myös taidenäyttelyt ovat meille tärkeitä. Niin yksinkertainen asia kuin taulukiskojen hankinta on mahdollistanut tosi ihania näyttelyitä. Ne ovat ilahduttaneet vanhuksia kovasti.

Vahtola mainitsee tilkkutyönäyttelyn, vanhoihin kiiltokuviin liittyvän nostalgisen näyttelyn ja revontulinäyttelyn.

– Koska vanhusten on hankala päästä Tietomaahan, Hiirosenkotiin tuotiin sama Thomas Kastin revontulia esittelevä timelaps-video Aurora – Queen of the Night kuin Tietomaassa.

Tällä hetkellä Linnunlaulukäytävään suunnitellaan yhdessä asukkaiden kanssa tilataideteosta. Projektin taiteilijat ovat Riikka Kontio, Helena Helisten ja Aulikki Ståhle.

– Tilataideteosta työstetään asukkaiden kanssa. Tapaamisten pohjalta on tehty luonnoksia, jotka ovat esillä alakerran käytävillä. Nyt pyydetään asukkaiden kommentteja niistä.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 4.4.2017.