Yhteisöllisyys kukoistaa Pikkaralassa

Pikkarala on Oulun vetovoimaisin ja talkoohenkisin kylä, ainakin jos kyläläisiltä itseltään kysytään.

Kylätoimikunta vietti lauantaina 30-vuotisjuhlaa omalla koululla. Ohjelmassa oli puheita, tunnustuksia, näytelmä ja musiikkia.

Antti Ervasti, teksti
Pekka Peura, kuvat

Oulu

– Pikkarala on tiivis kyläyhteisö ja lapsuuden rakas kotipaikka. Kun olen muutaman vuoden ajan ollut kylätoimikunnassa itse mukana, olen päässyt vaikuttamaan ja järjestämään muun muassa mukavia kylätapahtumia, sanoo Johanna Ollakka kotikylästään.

Hän touhusi lauantaina Pikkaralan kylätoimikunnan 30-vuotisjuhlassa kylän koululla, jonne tuli tupa täyteen väkeä.

Ollakalla ei ole käynyt mielessäkään muuttaa pois lapsuudenmaisemistaan, vaan hän löysi perheelleen omakotitalon kylältä. Sisko Jenni Klasila asettui asumaan puolisonsa kanssa vanhempien Raimo ja Tuula Klasilan taloon, jotka muuttivat vuosi sitten naapuripitäjään Muhokselle.

– Sukumme neljäs sukupolvi käy tätä koulua. Äitini isä kävi tätä, samoin äitini ja minä. Nyt koulussa on vanhempi poikani, viidesluokkalainen Juho. Hänellä on sama opettajakin kuin minulla oli.

Pikkaralassa on 400 asukasta. Kyläläiset kehuvat yhteishenkeä poikkeukselliseksi.

– Asukasluku kasvaa. Tulijoita on paljon, ja uusia taloja rakennetaan vähitellen koko ajan, vaikka tämä ei olekaan kaava-aluetta. Koulussakin on ollut tänä vuonna ennätysmäärä ykkösluokkalaisia, sanoo kylätoimikunnan puheenjohtaja Janne Koskela.

Nykyinen koulurakennus on rakennettu vuonna 1913 ja laajennus valmistui 1987. Koskela sanoo, että koulu on hyvässä kunnossa eikä usko lakkauttamisen uhkaavan.

Hän luettelee Pikkaralan vetovoimatekijöiksi luonnon, ympäristön ja erinomaisen talkoohengen.

– Naapuriapua saa jos tarvitsee, voi ventovieraallekin soittaa ja yleensä on saanut apua kaikenlaisissa askareissa.

Kylätoimikunnan ensimmäinen puheenjohtaja Paavo Vasala sanoo, että yhteisöllisyys oli voimissaan myös reilut sata vuotta sitten.

– Täällä on perustettu Kaleva, Oulun Osuuspankki, Arina ja Oulun seudun maidonmyynti. Tämä on ollut ihmeellinen yhteisöllinen paikka ja paljon aktiivista väkeä.

Mainittuihin merkittäviin tapahtumiin olivat vaikuttamassa vuonna 1892 Pikkaralaan perustetun kansakoulun opettajana toiminut Kalevan perustaja ja päätoimittaja Juho Raappana sekä paikallinen maanviljelijä K.H. Rissanen.

Juhliva kylätoimikunta julkisti lauantaina kirjan Talkootyötä ja tempauksia kylätoiminnan historiasta. Kyläläiset elvyttivät myös yli sata vuotta vanhan näytelmän, joka kertoo ensimmäisen kyläseuran, Oulujoen Ylikylän nuorisoseuran ensimmäisestä kokouksesta. Uuden version käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasivat isä ja tytär, Riikka ja Sakari Pesämaa.

Vuoden kyläläinen valittiin ensimmäisen kerran. Kunnia osui Pikkaralan Shellin yrittäjiin, Paula ja Jorma Ollakkaan.

– Shell on kylän sielu ja keskus. Aina ystävällinen palvelu, ja väki siellä tuntee jokaisen kyläläisen, Koskela perustelee valintaa.

Pikkaralalaiset esittivät näytelmän sadan vuoden takaisesta kylätoiminnan alkamisesta. Ensimmäisessä kokouksessa puitiin kahvinjuonnin vaikutuksia. Opettajana työskentelevä Johanna Ollakka sanoo, että Pikkaralassa on mukava asua. Palvelut ovat riittävät, ja työmatkat molempiin suuntiin – hänellä itselleen Muhokselle ja miehellä Ouluun – ovat sopivia. Juhlapaikkana toiminut Pikkaralan koulu oli somistettu oppilaiden tarinoilla ja piirroksilla. Nykyinen koulurakennus on yli sata vuotta vanha.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 17.04.2016.