Tässä tulee Oulun Olga Shadrova

Laura Pätäri löysi netin kautta Chernobyl 1986 -näytelmän, johon pääsi naispääosan tuplaajaksi Venetsialaisten parkkipaikalta.

Englanninkielinen esitys pyrkii myös Oulun Muusajuhlille.

Eeva Kauppinen

Oululainen Laura Pätäri pääsi naispääosaan Chernobyl 1986 -näytelmään Kokkolan Venetsialaisten parkkipaikalta. Tämä erikoinen tarina alkoi internetistä.

– Viime keväänä, kun olin lukemassa IB-lukion loppukokeisiin, aloin miettiä, että olisi upeaa, jos välivuotena löytyisi Suomesta musikaaliprojekti, Pätäri kertoo.

Verkossa surffatessaan hän löysi turkulaisen Atlantis-produktion. Kyse oli ohjaaja, käsikirjoittaja Tina Salmisen fantasiamusikaalista.

– Nettisivulla oli kunnon teaseri: Chernobyl 1986. Ajattelin, onks tämä nyt se juttu?! Jotkut hyvät hälytyskellot alkoivat soimaan, että minun on pakko hakea mukaan.

Ohjaaja Tina Salminen pyysi Pätäriä lähettämään videon, jossa tämä kertoisi itsestään ja laulaisi pienen ääninäytteen.

– Kerroin esittelyvideolla, että pyhä kolminaisuus minulle on musiikki, kuvataide ja nyt ehkä teatteri. Lauloin virolaisen Jaak Joalan klassikkobiisin laulunäytteeksi.

Laura Pätärin äiti on Virosta. Siksi Laura hallitsee viron kielen.

– Näytelmä on englanninkielinen, mutta Olga puhuu ukrainalaisella aksentilla. Virossa kuulen paljon venäjää. Niinpä aksentti oli helppo löytää.

Laura Pätäri ei päässyt Turkuun näytelmän casting-tilaisuuteen, koska hänellä oli samaan aikaan omat valmistujaisjuhlat.

– Sovittiin Kokkolan-tapaaminen. Tavattiin Venetsialaisissa illalla kello 22. Chernobylin ohjaajilla Tina Salmisella ja Athresh Shigavalilla oli siellä tulitaidekeikka, Pätäri kertoo.

– Koe-esiintymiseni tapahtui parkkipaikalla keskellä yötä, kun kaikki oli jo kiinni ja kylmää. Teboilkaan ei ollut auki. Katsottiin autosta ilotulitusta ja luettiin Macista Chernobylin käsikirjoitusta.

Olga Shadrovan roolissa on kaksoismiehitys. Laura Pätärin ohella naispääosaa esittää Mervi Polso.

Akateeminen ura – englannin kieli ja kirjallisuus – kiinnostavat Laura Pätäriä, vaikka taiteen tekeminen taitaakin viedä pikkusormen.

– Rakastan koulua ja oppimista. Olen hakenut neljään Ison-Britannian yliopistoon, joista odotan nyt vastauksia.

Pätäri kertoo olevansa kova lukemaan.

– En lue vain kirjoja vaan tosi paljon myös esseitä, sellaista ”kuivaa” juttua. Ihmisten ajattelu kiinnostaa tosi paljon. Se sitoutuu tosi hyvin myös teatteriin. Chernobyl-näytelmässä käsitellään isoa katastrofia perheen kontekstista: miten yhden ihmisen koko maailma voi muuttua hetkessä. Tutkimme, miltä se tuntuu.

Yksi Pätärin suosikkiajattelijoista on Gabriel Josipovici.

– Runouden ja kikkailukirjoituksen ystävä. Tykkään just sellaisesta, että on vähän semmoista outoa, hienoa ideaa. Ettei ole niin kuin muut.

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta on 30 vuotta. Näytelmäryhmä on julkaissut YouTubessa musiikkivideoita, joissa on mukana Greenpeacelta saatua videomateriaalia.

– Kamera menee Tsernobyliin ja Pripjatin alueelle. Paikka on yhä ihan saastunut. Ydinvoimala on sarkofagin alla nukkuva peto. Näytelmällä me vähän tökitään sitä. Mutta ennen kaikkea Chernobyl 1986 on tribuutti kaikille niille ihmisille, joita onnettomuus kosketti.

Chernobyl 1986 nähdään Aleksanterin Teatterissa Helsingissä 25.–27.4.

FAKTA

Laura Pätäri

Syntynyt Oulussa 1996.

Muutti Turkuun lokakuussa 2015 Chernobyl 1986 -näytelmää varten.

Suomen/Viron kansallisuus.

Opinnot Oulun Lyseon lukion IB-linja 2012–2015. Ylioppilas.

Tällä hetkellä tekee käännöstyötä englanniksi yrityksessä Methodos Consulting.

Laulaminen ja musiikki lähellä sydäntä. Soittaa pianoa, kitaraa, ukulelea. Kuvataiteilee aina kun ehtii. Työstää omakustanteista runokokoelmaa (kuvittajana) yhdessä Matthew Moranin kanssa.

– Pyhä kolminaisuus minulle on musiikki, kuvataide ja nyt ehkä teatteri, Laura Pätäri kertoo.

Eniten houkuttaa akateemisen ja taiteellisen uran yhdistäminen.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.04.2016.